Follow us

Γίδινο μπιφτέκι με αγριόχορτα και σάλτσα αυγολέμονο του σεφ Βασίλη Καλλίδη

Με σύνθημα «Κάτω η κρέμα γάλακτος!», οι Έλληνες σεφ πολιόρκησαν σθεναρά το κάστρο των τίτλων τιμής στο βασίλειο της εν Ελλάδι γαστρονομίας. Επήλθε ιδεολογικός εκδημοκρατισμός, οι Έλληνες αναβαπτίσθηκαν σε εθνική γευστική υπερηφάνεια και στις μαρμίτες της ελληνικής κουζίνας πνέει ούριος άνεμος. Το χρονικό της επανάστασης και μερικές εμβληματικές συνταγές του.

Γίδινο μπιφτέκι με αγριόχορτα και σάλτσα αυγολέμονο του σεφ Βασίλη Καλλίδη

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

Μπιφτέκια

1.000 γρ. γίδινος κιμάς

200 γρ. κιμάς από αρνί

1 μεγάλο κρεμμύδι

3 αυγά

2 κ.γλ. αλάτι

1 κ.γλ. πιπέρι μαύρο

Χόρτα

400 γρ. καυκαλήθρες

400 γρ. πικραλίδες

400 γρ. αλιβάρβαρα

400 γρ. ζοχοί

1 ματσάκι μυρώνια

Aλάτι

Ζωμός

2-3 αρνίσια κόκαλα

3 αρνίσια κεφαλάκια

5 λίτρα νερό

2 λεμόνια (το χυμό)

1 αυγό

Λίγα κλαράκια άνηθου, ψιλοκομμένα

4-5 κ.σ. αγουρέλαιο

Παρασκευή

Βράζουμε τα κόκαλα και τα αρνίσια κεφαλάκια σε μια κατσαρόλα με το νερό για δύο περίπου ώρες.

Σουρώνουμε το ζωμό από λεπτό σιτάκι και τον ξαναβράζουμε μέχρι να πάρουμε περίπου τρία φλιτζάνια συμπυκνωμένο ζωμό.

Σε ένα βαθύ μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τον κιμά, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο.

Στο μεταξύ, βάζουμε σε μια κατσαρόλα άφθονο νερό να βράσει και μπόλικο αλάτι.

Ζεματάμε τα χόρτα λίγα λίγα και ανά είδος, μέχρι να γίνουν τρυφερά, αλλά να κρατάνε.

Σουρώνουμε τα χόρτα και τα πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας.

Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε το ασπράδι του αυγού με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει.

Προσθέτουμε τον κρόκο και το χυμό των λεμονιών.

Ρίχνουμε μέσα στο αυγολέμονο σιγά σιγά περίπου δύο κουτάλες της σούπας καυτό ζωμό, ενώ ανακατεύουμε ζωηρά.

Προσθέτουμε το αυγολέμονο στον καυτό ζωμό, εκτός φωτιάς, και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.

Αλατίζουμε και νοστιμεύουμε με πιπέρι και άνηθο.

Πλάθουμε 4 παχουλά μπιφτέκια και τα ψήνουμε στη σχάρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 10 λεπτά, ώστε να μείνουνε ροζέ στο κέντρο.

Σερβίρουμε τα μπιφτέκια σε βαθιά πιάτα και μοιράζουμε τα χόρτα και το αυγολέμονο.

Προσθέτουμε άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αγουρέλαιο.

Τρελαμένος με το ποπ και τα deco των ’50s, ’60s και ’70s, o Θεσσαλονικιός σεφ του «Άνετον» δημιουργεί μια πρωτοφανή νεο-παραδοσιακή κουζίνα και κάνει τεράστιο σουξέ.

Όλα τα στοιχεία του πιάτου και των υλικών είναι γνωστά, αλλα πρώτη φορά συνδυάζονται με αυτόν τον τρόπο.

Επίσης...

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Ρολό Κιµά µε Σάλτσα Ντοµάτας

Πώς θα φτιάξεις ρολό κιµά µε σάλτσα ντοµάτας.

Ρολό Κιµά µε Τρία Είδη Κρέατος

Η συνταγή για ρολό κιµά µε τρία είδη κρέατος.

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μπιφτέκια µε Πατάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για τα νοστιμότερα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο.

Μπιφτέκια Σπετσιώτικα

Πώς θα φτιάξεις σπετσιώτικα μπιφτέκια.