Follow us

Καπνιστό χταπόδι «Ανθός» του σεφ Μιχάλη Ψιλάκη

Μόλις 37, είναι αυτή τη στιγμή το πιο hot όνομα στη Νέα Υόρκη και δίνει νέα διάσταση στην ελληνική κουζίνα. Ο Μιχάλης Ψιλάκης, Έλληνας δεύτερης γενιάς, έχει τραβήξει πάνω του το ενδιαφέρον όλων των κριτικών γεύσης, φέτος πήρε ένα αστέρι Michelin για το εστιατόριό του «Anthos», εξελέγη «καλύτερος νέος σεφ», ενώ τρία διαφορετικά περιοδικά τον ανέδειξαν «σεφ της χρονιάς». Κατά τη διάρκεια ενός σπουδαίου γαστρονομικού event, το οποίο έλαβε χώρα στο Sani Resort στη Χαλκιδική, τον συνάντησα την ώρα πο

Καπνιστό χταπόδι «Ανθός» του σεφ Μιχάλη Ψιλάκη

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μεγάλο χταπόδι

1 κρεμμύδι

1 ματσάκι μάραθο

1 φλιτζ. ούζο

1 φλιτζ. λευκό κρασί

2 βολβοί μάραθου (ο ένας ψιλοκομμένος)

4 κ.γλ. ρίγανη

1/4 φλιτζ. πρόβειο γιαούρτι

1 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα σέλινου

4 μανιτάρια chanterelle

1 κ.σ. κόκκινο κρεμμυδάκι τουρσί

6 ψιλοκομμένες ροδέλες λεμονιού (λεπτές σαν τσιγαρόχαρτο)

1 κ.σ. σκόνη μάραθου

Παρθένο ελαιόλαδο

2 κ.σ. ξίδι κόκκινου κρασιού

Παρασκευή

Καθαρίζετε το χταπόδι, κόβοντας τα μάτια και αφαιρώντας το όστρακο.

Το μαγειρεύετε μέσα σε ούζο, λευκό κρασί, μάραθο, ρίγανη και νερό, έτσι ώστε να είναι πλήρως σκεπασμένο.

Μαγειρεύετε σιγοβράζοντας σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει και να τσιμπιέται με το πιρούνι, όχι όμως να λιώσει (για περίπου 2 ώρες).

Τραβήξτε από τη φωτιά, για να κρυώσει και να ρουφήξει το ζουμί.



Kαπνίζετε το χταπόδι σε καπνιστήρι με πριονίδια επί 10 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσει το άρωμα του καπνού.

Κόβετε το χταπόδι σε κομμάτια 15 εκ.στο μεταξύ, καρυκεύετε το γιαούρτι με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, λεμόνι και σκόνη μάραθου.

Το διατηρείτε.

Σε τηγάνι, σοτάρετε το χταπόδι σε ελαιόλαδο, έτσι ώστε να ροδοκοκκινίσουν.

Τραβήξτε από τη φωτιά και προσθέστε τα μανιτάρια, τα κρεμμυδάκια τουρσί και τις ψιλοκομμένες ροδέλες λεμονιού.



Ζεσταίνετε και προσθέτετε χυμό λεμονιού, ξίδι κόκκινου κρασιού και ελαιόλαδο.

Αναμειγνύετε και καρυκεύετε.

Με ένα κουτάλι τοποθετείτε σε ένα πιάτο το μείγμα του γιαουρτιού.

Προσθέτετε το χταπόδι και γαρνίρετε με ζεστή σαλάτα.

Αν μπορείς να φτιάχνεις κάτι νόστιμο που ταυτόχρονα να αφήνει και το μυαλό να δημιουργεί μια ιστορία γι’ αυτό, τότε μαγειρεύεις σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Το συγκεκριμένο πιάτο ακροβατεί θαυμάσια ανάμεσα στα ρουστίκ στοιχεία ενός κλασικού χταποδιού και την απόλυτη φινέτσα από αυτή την παρασκευή.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.