
Υλικά
Υλικά (για 6-8 άτομα)
1.300-1.500 γρ. συκωταριά κατσικίσια
400 γρ. αντεράκια κατσικίσια
Κατσικίσια γλυκάδια (αν είναι δυνατόν)
2 μαρούλια
1 ματσάκι άνηθος
1 ματσάκι μάραθος
1 ματσάκι λάπαθα
1 ματσάκι σέσκουλα
3-4 λεπτά και τρυφερά πράσα, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1 ματσάκι παπαρούνες
1 ποτηράκι κρασιού χυμός λεμονιού (ή λιγότερο, αν δεν θέλετε να είναι πολύ ξινό)
2-3 επιπλέον λεμόνια για την προετοιμασία
1/2 ποτηράκι κρασιού εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τη συκωταριά σε κυβάκια, στο μέγεθος ενός μικρού καρυδιού.
Γυρίζουμε τα εντεράκια ανάποδα με μια βελόνα του πλεξίματος, τα πλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε να σταθούν στο χυμό των επιπλέον λεμονιών για να ασπρίσουν.
Στη συνέχεια τα βάζουμε σ’ ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν καλά.
Τα πλέκουμε σε πλεξίδες ή τα κόβουμε σε μεγαλούτσικα κομμάτια (προσοχή: δεν τα ανοίγουμε με το ψαλίδι).
Βάζουμε τη συκωταριά (και τα γλυκάδια) σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, στην αρχή χωρίς τίποτα άλλο μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της και στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα.
Τα αφήνουμε να μαραθούν για λίγο και τα σβήνουμε με το χυμό του λεμονιού.
Προσθέτουμε τα εντεράκια και περίπου ένα ποτηράκι του κρασιού νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
Λίγο πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα χορταρικά, ψιλοκομμένα.
Δεν ανακατεύουμε, αλλά κινούμε την κατσαρόλα ώστε να πάνε παντού.
Τα αφήνουμε για 10 λεπτά το πολύ, αν χρειάζεται αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Tip:
Τα τσιλίχουρδα δεν είναι σούπα, όπως η μαγειρίτσα.
Θυμίζουν στη σύσταση ένα υδαρές σπανακόρυζο.