Follow us

Γαλοπούλα γεμιστή (Βρετανία Homey Xmas με γαλοπούλα)

Γαλοπούλα  γεμιστή (Βρετανία Homey Xmas με γαλοπούλα)

Υλικά

Υλικά (για 8-10 άτομα)

1 γαλοπούλα 3 ½ - 4 κιλά περίπου

Για τη γέμιση

100ml ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

50 γρ. ψιλοκομμένο μπέικον

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή λουκάνικα περασμένα από μίξερ για να γίνουν κιμάς )

50 γρ. κουκουνάρι

50 γρ. κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες

1/3 φλιτζανιού ρύζι

1 κουτ. τσαγιού κοφτό κανέλα

10 δαμάσκηνα δίχως κουκούτσι

10 βερίκοκα αποξηραμένα

10 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα

400ml άσπρο ξηρό κρασί (μισό για τη γέμιση, μισό για το ταψί)

250ml νερό ή ζωμός λαχανικών

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 μήλο ή 1 μανταρίνι για να κλείσετε τη γαλοπούλα

Μαρινάδα για το ψήσιμο

Μείγμα από 60 γρ. βούτυρο λιωμένο

1 φλιτζ. χυμό ανανά

Χυμοί από το ταψί

Βαθμός δυσκολίας: δύσκολο

Χρόνος μαγειρέματος 270΄

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνετε τη γαλοπούλα μέσα-έξω.

Αναμειγνύετε το λιωμένο βούτυρο με το μπράντι και βάζετε το μείγμα μέσα σε μια σύριγγα με χοντρή βελόνα .

Κάνετε ενέσεις στη γαλοπούλα και ιδιαίτερα στην περιοχή του στήθους όπου το κρέας είναι πιο στεγνό.



Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μαζί με το μπέικον και σοτάρετε το κρεμμύδι.

Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα.

Ρίχνετε κουκουνάρι, σταφίδες, ρύζι, κανέλα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, και τα σβήνετε με το μισό κρασί και 1 φλιτζ.

ζωμό λαχανικών.

Ρίχνετε τελευταία τα κάστανα για να μη λιώσουν.

Ελέγχετε για αλάτι και ρίχνετε πιπέρι.

Βράζετε τη γέμιση και την αφήνετε να κρυώσει τελείως.

Γεμίζετε τη γαλοπούλα και ράβετε το άνοιγμα ή το κλείνετε με ένα μικρό μήλο ή μανταρίνι.

Αναμειγνύετε τα υλικά της μαρινάδας για το ψήσιμο και αλείφετε τη γαλοπούλα.

Tην τοποθετείτε σε ταψί μαζί με το υπόλοιπο κρασί και την ψήνετε για 30 λεπτά.

Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 160°C, τη σκεπάζετε με λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 2 ½-3 ώρες περίπου.

Ανεβάζεται ξανά τη θερμοκρασία στους 200°C, αφαιρείτε τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη, να ροδοκοκκινίσει η πέτσα της.

Όσο ψήνεται, την περιχύνετε κατά διαστήματα με τη μαρινάδα που ετοιμάσατε και τους χυμούς από το ταψί.

Όταν ψηθεί, την τυλίγετε με λαδόκολλα και την αφήνετε να μείνει για 30 λεπτά πριν την κόψετε.

Συνοδευτικά
Σοταρισμένα λαχανάκια Βρυξελλών με κάστανα.

Κόκκινο λάχανο βρασμένο και σοταρισμένο ελαφρά.

Καρότα γκλασέ.

Άγριο ρύζι.

Στολίζετε με λίγα δαμάσκηνα, βερίκοκα και κάστανα που τα βάζετε γύρω γύρω από τη γαλοπούλα, μαζί με φύλλα δεντρολίβανου, δάφνης, μαντζουράνας, ξυλάκια κανέλας και μικρά τσαμπιά από κόκκινο σταφύλι.



Σημ.: Οι χρόνοι του ψησίματος έχουν υπολογιστεί για φρέσκια γαλοπούλα.



Κόκκινο λάχανο βρασμένο και σοταρισμένο ελαφρά. Καρότα γκλασέ. Άγριο ρύζι. Στολίζετε με λίγα δαμάσκηνα, βερίκοκα και κάστανα που τα βάζετε γύρω γύρω από τη γαλοπούλα, μαζί με φύλλα δεντρολίβανου, δάφνης, μαντζουράνας, ξυλάκια κανέλας και μικρά τσαμπιά από κόκκινο σταφύλι. Σημ.: Οι χρόνοι του ψησίματος έχουν υπολογιστεί για φρέσκια γαλοπούλα.

Επίσης...

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα

Χαλβάς με Ζελέ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο χαλβά με ζελέ.

Τάρτα Μπισκοτένια με Φρούτα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη μπισκοτένια τάρτα με φρούτα.

Κρέμα Ανάλαφρη με Σιμιγδάλι

Η συνταγή για την πιο ανάλαφρη και νόστιμη κρέμα με σιμιγδάλι.

Αρωματικό Κέικ με Μανταρίνι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο και αρωματικό κέικ με μανταρίνι.