Υλικά
Υλικά (για 6 άτομα)
6 μπούτια κοτόπουλου (χωρίς κόκαλα)
1 κ.γλ. ντοματοπελτές
2 πρέζες μπούκοβο
Λίγα κλωναράκια θυμάρι
1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.σ. γιαούρτι
1 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
1 σκ. σκόρδο κοπανισμένο
1 άσπρο κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους
1 πακέτο ταλιατέλες
½ ποτήρι αμύγδαλα καθαρισμένα, ψιλοκομμένα
12 ξερά βερίκοκα
5 κ.σ. βούτυρο
18 τσέρι ντοματάκια
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Κοπανισμένο μαύρο πιπέρι
Παρασκευή
Κόψτε τα μπούτια του κοτόπουλου σε τρία κομμάτια, καθαρίστε τα με νερό και αφήστε τα στην άκρη.
Σε ένα μπολ ρίξτε ψιλοκομμένα φύλλα θυμαριού, ντοματοπελτέ, μπούκοβο, αραβοσιτέλαιο, σάλτσα σόγιας, γιαούρτι και το κοπανισμένο σκόρδο.
Περάστε το κρεμμύδι από το ρεντέ και ρίξτε το ζουμί που έχει βγάλει το κρεμμύδι στο μπολ.
Ανακατέψτε το μείγμα καλά.
Βάλτε μέσα στο μείγμα το κοτόπουλο και αφήστε το να μαριναριστεί μία μέρα στα χαμηλά ράφια του ψυγείου.
Ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρευτεί το σις είναι σε φωτιά από κάρβουνα.
Βάλτε το κοτόπουλο σε καλαμάκια και τοποθετήστε τα στο γκριλ.
Αφήστε τις ταλιατέλες να βράσουν 7-9 λεπτά σε νερό με αλάτι και ελαιόλαδο (μπορείτε αντί για αλατισμένο νερό να χρησιμοποιήσετε ζωμό από κοτόπουλο, που θα δώσει και ωραιότερη γεύση).
Ρίξτε σε τηγάνι τα βερίκοκα κομμένα στα δύο, τα αμύγδαλα, καστανή ζάχαρη και βούτυρο και προσθέστε λίγο κοπανισμένο πιπέρι.
Προσθέστε τις ταλιατέλες και τα ντοματάκια και γυρίστε τα στη φωτιά για δύο λεπτά.
Σερβίρετε τις ταλιατέλες στο πιάτο και βάλτε τα καλαμάκια με το κοτόπουλο από πάνω.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και λίγη τριμμένη φέτα.
Κοτόπουλο σις κεμπάπ με ταλιατέλες αμυγδάλου και βερίκοκο «μπριλέ»: Οι Τούρκοι αγαπούν πολύ το κόκκινο κρέας, κυρίως βέβαια το αρνί.
αλλά και το κοτόπουλο, ιδιαίτερα αν είναι κατάλληλα επεξεργασμένο, δηλαδή μαριναρισμένο, είναι πολύ αγαπημένο και χρησιμοποιείται ακόμη και στα γλυκά (ταούκ κιοκτσού).
Εδώ συνδυάζεται εξαιρετικά με βερίκοκα και αμύγδαλα, εκφράζοντας τις αραβικές επιρροές, όπως αυτές φιλτράρονται από δυτικές τεχνικές.