Follow us

Χήνα a la Doube

Έξι συνταγές για να πείτε… άπαπα στην πλήξη.

Χήνα a la Doube

Υλικά

Υλικά (για 6-8 άτομα)

Μία χήνα βάρους 4 1/2 κιλών, καθαρισμένη και έτοιμη για ψήσιμο.

Αφαιρούμε τα συκωτάκια της.

1 1/4 λίτρα λευκό κρασί

2-3 λίτρα πυκνός ζωμός από χήνα ή μοσχάρι

600 mI ξίδι

1/4 κ.γ. χοντροκοπανισμένο μπαχάρι (όχι τριμμένο)

2-3 φύλλα δάφνης

1/4 κ.γ. φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη

1/4 κ.γ. φρέσκο θρούμπι

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα

300 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και σοταρισμένα

1 λεμόνι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους

2-3 αντσούγιες, λιωμένες στο γουδί

30 γρ. βούτυρο, «καμένο» σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να πάρει χρώμα

1 λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες

Αλάτι

Παρασκευή

Μισοψήνουμε τη χήνα σε προθερμασμένο στους 190°C φούρνο, για μία ώρα περίπου (ακόμα καλύτερα, εάν ο φούρνος μας έχει περιστρεφόμενη σούβλα).

Τη βγάζουμε από το ταψί ή τη σούβλα και τη βάζουμε σε ένα μικρό καζάνι, ίσα ίσα να χωράει Προσθέτουμε το λευκό κρασί και αρκετό πυκνό ζωμό κρέατος ή πουλερικού, ώστε να τη σκεπάσει Προσθέτουμε, επίσης, το ξίδι, το μπαχάρι, τη δάφνη, τη μαντζουράνα, το θρούμπι και τα κρεμμυδάκια.

Το αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά επί μία ώρα.

Αλατίζουμε όσο θέλουμε.

Όταν η χήνα είναι έτοιμη, τη βάζουμε σε πιατέλα και φτιάχνουμε μια σάλτσα προσθέτοντας στο ζουμί που έχει μείνει στο καζάνι, τα μανιτάρια, το κομμένο σε κύβους λεμόνι και τις κοπανισμένες αντσούγιες.

Σιγοβράζουμε τη σάλτσα, ώσπου να πήξει λίγο, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, και μόλις «μαυρίσει» το φρέσκο βούτυρο που έχουμε βάλει να κάψει, το ανακατεύουμε μέσα στη σάλτσα.

Γαρνίρουμε τη χήνα με τις φέτες λεμονιού και σερβίρουμε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα.

Μια πολύ νόστιμη συνταγή για ψητή χήνα «της κατσαρόλας», από το Ουίλιαμσμπουργκ του 18ου αιώνα.

Επίσης...

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Ρολό Κιµά µε Σάλτσα Ντοµάτας

Πώς θα φτιάξεις ρολό κιµά µε σάλτσα ντοµάτας.

Ρολό Κιµά µε Τρία Είδη Κρέατος

Η συνταγή για ρολό κιµά µε τρία είδη κρέατος.

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μπιφτέκια µε Πατάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για τα νοστιμότερα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο.

Μπιφτέκια Σπετσιώτικα

Πώς θα φτιάξεις σπετσιώτικα μπιφτέκια.