Πάπια από Χολστάιν

Πάπια από Χολστάιν

Κλασική εορταστική, γεμιστή πάπια ή χήνα, από την κεντρική Ευρώπη.

Υλικά (για 2-3 άτομα)
Μία πάπια 1 1/2-2 κιλών, έτοιμη για το φούρνο.
Τα συκωτάκια και η «γούλα» της πάπιας, ψιλοκομμένα και σοταρισμένα με λίγο βούτυρο
Μαντζουράνα
Αλάτι και πιπέρι
250 ml φρέσκια κρέμα γάλακτος, στην οποία έχουμε προσθέσει μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, και την έχουμε αφήσει στην άκρη, περίπου, μισή ώρα
3-4 κ.σ. νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει 2 κ.γ. αλάτι

Γέμιση
Τα σοταρισμένα συκωτάκια του πουλιού
1 κιλό μήλα Granny Smith, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
250 γρ. ζαμπόν από βραστό μπούτι, κομμένο σε κύβους
2 αβγά
2 κ.σ. φρέσκα ψίχουλα ψωμιού

Παρασκευή

Αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω την πάπια, πασπαλίζοντάς την επίσης με τη μαντζουράνα. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης, γεμίζουμε την πάπια και τη ράβουμε. Τη βάζουμε σε ένα ρηχό ταψί (που το έχουμε ξεβγάλει με νερό και δεν το έχουμε σκουπίσει) με το στήθος προς τα κάτω. Την περιχύνουμε με λίγο νερό και τη βάζουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο (στους 180°C). Γυρίζουμε την πάπια ανάσκελα μετά από 15 λεπτά. Την περιχύνουμε κάθε τόσο με τους χυμούς που μαζεύονται στο ταψί, και τρυπάμε το δέρμα της κάτω από τις φτερούγες και στα πόδια. Προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό, μόλις οι χυμοί που έχουν μαζευτεί στο ταψί αρχίσουν να μαυρίζουν. Αφού η πάπια έχει ψηθεί επί 70 λεπτά περίπου, την περιχύνουμε με το αλατόνερο, ώστε το δέρμα της να γίνει τραγανιστό. Την ψήνουμε για άλλα δέκα λεπτά, τη βγάζουμε από το φούρνο, τη βάζουμε στην πιατέλα και την κόβουμε σε μερίδες.

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, αφαιρούμε το λίπος από τους χυμούς της πάπιας που έχουν μείνει στο ταψί, και βάζουμε το υπόλοιπο σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε λίγο νερό στο ταψί και «καθαρίζουμε» καλά όλους τους ξεροψημένους χυμούς που έχουν απομείνει. Προσθέτουμε και αυτό το ζουμί στην κατσαρόλα. Βάζουμε το μίγμα να βράσει, ώσπου να μειωθεί αρκετά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα και όσο αλάτι και μαντζουράνα θέλουμε.



Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen