Ιρλανδέζικη γεμιστή χήνα

Ιρλανδέζικη γεμιστή χήνα

Η ψητή χήνα είναι το παραδοσιακό, εορταστικό κύριο πιάτο των Αγγλοσαξώνων. Παραδοσιακή ιρλανδέζικη είναι και η γέμιση με πατάτα.
Η πατάτα ψήνεται μέσα στο λίπος της χήνας κι έτσι «κόβει» τη μεγάλη λιπαρότητά της, ενώ συγχρόνως απορροφά την πλούσια γεύση της.

Υλικά (για 6 άτομα)
Μία χήνα βάρους 4 1/2 κ., καθαρισμένη.
Κρατάμε τα συκωτάκια της για τη γέμιση.
Ο ζωμός από το λαιμό της χήνας, η «γούλα» της και η καρδιά της, που έχουν βράσει σε αλατισμένο νερό

Γέμιση
750 γρ. βρασμένες πατάτες, κομμένες σε μέτριους κύβους
150 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο, ελαφρά σοταρισμένο και στεγνωμένο σε χαρτοπετσέτα
1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Τα συκωτάκια της χήνας, ψιλοκομμένα και σοταρισμένα μαζί με: 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο και 1 κ.γ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο

Σάλτσα κρεμμυδιού
500 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
100 ml γάλα
100 ml νερό
1 χοντρή φέτα από ρέβα
30 γρ. βούτυρο
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι και πιπέρι
Κρέμα γάλακτος, φρέσκια

Σάλτσα μήλου
250 γρ. μήλα Granny Smith, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
100 ml νερό
30 γρ. βούτυρο
2 κ.σ. ζάχαρη
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι

Παρασκευή

Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά της γέμισης και βάζουμε μπόλικο αλατοπίπερο. Γεμίζουμε τη χήνα και κλείνουμε καλά το άνοιγμα του λαιμού και της κοιλιάς, είτε -καρφιτσώνοντάς» τα με χοντρές οδοντογλυφίδες, είτε ράβοντάς τα. Δένουμε τα πόδια και τις φτερούγες με σπάγκο και τη βάζουμε σε ένα ρηχό ταψί, μαζί με 1/4 του λίτρου ζωμό, και την ψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες, προσθέτοντας κι άλλο ζωμό, όταν θα κοντεύει να εξατμιστεί ο πρώτος.

Για τη σάλτσα κρεμμυδιού
Βράζουμε τα κρεμμύδια και τη φέτα της ρέβας στο μίγμα γάλακτος και νερού. Όταν μαλακώσουν, τα λιώνουμε, τα ανακατεύουμε με το φρέσκο βούτυρο, μια πρέζα μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο, και τα χτυπάμε στο μπλέντερ, ώσπου να γίνει λεία η σάλτσα, προσθέτοντας και λίγη φρέσκια κρέμα γάλακτος. Σερβίρουμε τη σάλτσα ζεστή.

Για τη σάλτσα μήλου
Bράζουμε τα μήλα ώσπου να μαλακώσουν και τα λιώνουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και από μια πρέζα μοσχοκάρυδο και αλάτι. Σερβίρουμε τη σάλτσα καυτή.


Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen