Υλικά
Υλικά (για 6 άτομα)
Μία χήνα βάρους 4 ½ κιλών, καθαρισμένη και έτοιμη για ψήσιμο. Αφαιρούμε τα συκωτάκια της.
Γέμιση
750γρ. μαλακή γραβιέρα, κομμένη σε κύβους
150 γρ. αμύγδαλα, ασπρισμένα και χοντροκομμένα
200 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
5-6 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
Αλάτι και μπόλικο πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα και για επάλειψη της χήνας.
Παρασκευή
Καθαρίζουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε τη χήνα.
Την τσιγαρίζουμε ελαφρά σε λάδι Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης, χωρίς να ξεχάσουμε να ρίξουμε περισσότερο του συνηθισμένου πιπέρι.
Ράβουμε τη χήνα και την αλείφουμε με λάδι Την ψήνουμε επί 3-4 ώρες, είτε στο φούρνο, τυλιγμένη σε λαδόκολλα, είτε σε καζάνι, σε σιγανή φωτιά -όπου ψήνεται με το λάδι της.
Παραδοσιακή ελληνική συνταγή από τη Δάφνη Αμαλιάδας.
Η συλλέκτρια ελληνικών συνταγών Εύη Βουτσινά την κατέγραψε, όπως της την είπε η κ.
Αναστ.
Δημοπούλου, στη Δάφνη.