Υλικά
Υλικά
4 λαβράκια των 300 γρ.
20 μύδια
Λευκό κρασί
Θυμάρι
Λεμονόχορτο
Γλυκάνισο
Ελαιόλαδο
Για το σιρόπι
4 ώριμες τομάτες
1 σκ. σκόρδο
Φύλλα φρέσκου βασιλικού
Για τον πουρέ
3 μεγάλες μελιτζάνες
1 σκ. σκόρδο
Κόλιανδρο ψιλοκομμένο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.γλ. ξίδι
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Σιρόπι
Κόβουμε στα δύο (οριζόντια) τις ντομάτες, τις μαρινάρουμε για 10 λεπτά με το λάδι, το σκόρδο και το βασιλικό και τις ψήνουμε στο φούρνο.
Αφού ροδίσουν πολύ καλά, αφαιρούμε τη φλούδα και τις περνάμε από τουλπάνι.
Ψάρια
Kαθαρίζουμε, φιλετάρουμε και αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια.
Ξεπλένουμε και καθαρίζουμε τα μύδια.
Τα τοποθετούμε μαζί σε τηγάνι, με το ελαιόλαδο, το κρασί, τα μυρωδικά και αχνίζουμε, για 4-5 λεπτά.
Σουρώνουμε το ζωμό και τον κρατάμε για να τον εμπλουτίσουμε με το σιρόπι ντομάτας λίγο πριν το σερβίρισμα.
Πουρές
Ψήνουμε στη σχάρα τις μελιτζάνες, τις ξεφλουδίζουμε και τις ραντίζουμε με λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν.
Αφού στραγγίξουν, τις χοντροκόβουμε με μαχαίρι και προσθέτουμε τα μυρωδικά και ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Λαβράκι και μύδια αχνιστά, πουρές μελιτζάνας και σιρόπι ντομάτας: Η τέχνη του αχνιστού, εκτός από τα μύδια, εφαρμοσμένη με επιτυχία και στο λαβράκι.
Συνοδεία, μια κλασική καπνισμένη μελιτζάνα, ψημένη στη σχάρα.