Follow us

Χούμους με ρεβίθια, σκόρδο και καυτερές πιπεριές

Με φλογερό ταμπεραμέντο, αιώνες τώρα, ξελογιάζει όσους περνούν από τα μέρη της. Ξεδιπλώνοντας την όχι και τόσο οικεία, «καυτή» πλευρά της μεσογειακής κουζίνας, σας παρουσιάζουμε πέντε εκρηκτικά πιάτα, από το ακυκλοφόρητο στην Ελλάδα βιβλίο της Αγλαΐας Κρεμέζη «Mediterranean Hot».

Χούμους με ρεβίθια, σκόρδο και καυτερές πιπεριές

Υλικά

Υλικά

2 φλιτζ. ξερά ρεβίθια, μουσκεμένα για μία νύχτα στο νερό

4 κουταλιές ελαιόλαδο

5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2-5 κουταλάκια πιπέρι Aleppo* ή αποξηραμένες νιφάδες κόκκινης πιπεριάς

Αλάτι

1 1/2 - 2 κουταλάκια καυτή ουγγαρέζικη πάπρικα

1/2 - 2/3 φλιτζ. ταχίνι

2-3 κουταλιές φρέσκος χυμός λεμονιού

1/2 -1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο κύμινο (προαιρετικό)

3 κουταλιές φιλοκομμένος μαϊντανός

Παρασκευή

Στραγγίστε τα ρεβίθια και πλύντε τα με κρύο νερό.

Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα, καλύψτε τα με νερό και αφήστε τα να πάρουν βράση.

Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 1 1/2 ώρας, περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέστε νερό, αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του βρασίματος.

Στραγγίστε τα.
Σε ένα (βαθύ τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το μισό σκόρδο, με τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου για 1 λεπτό.

Προσθέστε 1 1/2 φλιτζ.

από τα βρασμένα ρεβίθια.

Σοτάρετέ τα έως ότου εξατμιστεί το νερό τους.

Δοκιμάστε τα, συμπληρώστε αλάτι και πιπέρι, αν θέλετε, και βάλτε τα στο ψυγείο.

Μπορούν να μείνουν μέχρι 5 μέρες.

Βάλτε στη γυάλα του μπλέντερ τα υπόλοιπα ρεβίθια και χτυπήστε τα έως ότου γίνουν αλοιφή.

Προσθέστε το υπόλοιπο σκόρδο, λίγη πάπρικα, το ταχίνι, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, αλάτι και το κύμινο.

Χτυπήστε τα πάλι όλα μαζί να πολτοποιηθούν και προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
Μπορείτε να φυλάξετε το Χούμους στο ψυγείο για 5 περίπου μέρες.

Όταν πρόκειται να το σερβίρετε, μεταφέρετέ το σε ένα ρηχό μπολ.

Κάντε ένα βαθούλωμα στη μέση και ρίξτε μέσα τα ρεβίθια με το σκόρδο.

Πασπαλίστε με πάπρικα και μαϊντανό και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.

* Το πιπέρι Aleppo είναι ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά, χωρίς τα σπόρια, και εισάγεται από τη Συρία ή την Τουρκία.

Θα το βρείτε σε μερικές λαϊκές αγορές ή σε μαγαζιά μπαχαρικών της Κεντρικής Αγοράς.

Αυτή η συνταγή είναι ένας συνδυασμός του καλαβρέζικου ceci al aglίo (ρεβύθια με σκόρδο) με τον κλασσικό μεσανατολίτικο μεζέ humus bitahini σε μια πικάντικη εκδοχή.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.