Follow us

Γίγαντες σκορδάτοι, με πράσινες ελιές

Ταπεινά, ε ... ; Τόσο, που η Αικατερίνη των Μεδίκων τα βαλε στην προίκα της μαζί με μαργαριτάρια. Τα φασόλια, η πανέμορφη πολυχρωμία τους, οι γεύσεις, οι χρήσεις, και ένα μαγειρικό ταξίδι σε Αμερική και Μεσόγειο.

Γίγαντες σκορδάτοι, με πράσινες ελιές

Υλικά

Υλικά (για 6 άτομα)

1/2 κιλού γίγαντες, μουσκεμένοι αποβραδίς

2 κουταλιές ρίγανη

2/3 - 1 φλιτζ. ελαιόλαδο

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1/2 - 1 κουταλιά πιπεριά καυτερή, ψιλοκομμένη

6 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες

1 φλιτζ. κρασί λευκό, ξηρό

1 1/2 φλιτζ. άνηθος, ψιλοκομμένος

2 φλιτζ. πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι, ξεπλυμένες με τρεχούμενο χλιαρό νερό και χοντροκομμένες

1 κουταλιά μουστάρδα σκόνη

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

Σουρώνουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα.

Προσθέτουμε 4-5 λίτρα νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση.

Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα φασόλια να μείνουν 4-5 ώρες.

Σουρώνουμε, πετάμε το νερό και βάζουμε καινούργιο.

Προσθέτουμε και τη ρίγανη και σιγοβράζουμε τα φασόλια για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.

Τα σουρώνουμε και φυλάμε 1-2 φλιτζ.

από το ζουμί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και την καυτερή πιπεριά, μέχρι να μαλακώσουν.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο, το κρασί, 1 φλιτζ.

άνηθο, τις ελιές, τη μουστάρδα και τα στραγγισμένα φασόλια.

Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Μεταφέρουμε τα φασόλια σε πήλινο ταψί ή πιρέξ, προσθέτουμε περίπου 1 1/2 φλιτζ.

από το ζουμί και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και να απορροφήσουν τα υγρά τους.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό στο βράσιμο.

Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο άνηθο και σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.

Διασκευή από συνταγή της Μακεδονίας.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.