Follow us

Αγριογούρουνο με κυδώνια και γλυκόξινες μπουρνέλες

Διατρέχει την Ελλάδα και ψάχνει τη βαθύτερη ουσία της ελληνικής κουζίνας. Αναζητά λεπτές ισορροπίες που παράγουν γευστικές συγκινήσεις. Μαγειρεύει με δημιουργική, οικολογική συνείδηση. Φτιάχνει ονειρεμένα ψωμιά και προτείνει ένα ευρηματικό, παραδοσιακό μενού, για χάρη σας μόνο.

Αγριογούρουνο με κυδώνια και γλυκόξινες μπουρνέλες

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

3/4 του κιλού αγριογούρουνο από το κιλότο

5 κ. σ. ελαιόλαδο

2 μέτρια κυδώνια, καθαρισμένα

12-15 γλυκόξινες μπουρνέλες *

1 φλιτζ. από το σιρόπι τους

1 κοφτή κ. σ. μέλι (ή ζάχαρη)

Για τη μαρινάδα

1 φλιτζ. κρασί κόκκινο

2 κ. σ. ξίδι

4 κ. σ. ελαιόλαδο

1 κ. γ. κόλιαντρο

1 κ. γ. σπόρο μάραθου

1/2 κ. γ. μαύρο πιπέρι

1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο

1 καρότο

4-5 σκελίδες σκόρδο

Παρασκευή

Βάζουμε τα υλικά της μαρινάδας σε μπολ και βάζουμε μέσα το κομμάτι του κρέατος.

Το αφήνουμε 24 ώρες.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το κρέας που βγάλαμε από τη μαρινάδα.

Το σβήνουμε με το μίγμα από τη μαρινάδα (που την έχουμε περάσει από το μηχάνημα για να πολτοποιηθούν τα λαχανικά) και το σιρόπι από τις μπουρνέλες.

Αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά.

Όταν το κρέας είναι σχεδόν βρασμένο, προσθέτουμε τα κυδώνια, κομμένα σε χοντρές φέτες, και τα αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά.

Τότε, προσθέτουμε και τις μπουρνέλες να πάρουν μόνο δύο βράσεις.

Προσέχουμε το κρέας να μην παραβράσει και διαλυθεί.

Έχουμε υπόψη ότι η μαρινάδα το μαλακώνει.

Μπορούμε να το βγάλουμε σε ένα ξύλο και όταν κρυώσει να το κόψουμε σε ωραίες φέτες, τις οποίες θα ξαναβάλουμε με προσοχή μέσα στη σάλτσα.
Σερβίρουμε το κρέας με τα φρούτα σε πιατέλα, γαρνίροντάς το σύμφωνα με το γούστο μας.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Το φαγητό αυτό έχει μια λεπτή ισορροπία γλυκού και ξινού.

Θα την πετύχουμε δοκιμάζοντάς το στο τελικό στάδιο του μαγειρέματος, έτσι ώστε, αν χρειαστεί, να προσθέσουμε ξίδι ή μέλι μέχρι να το ισορροπήσουμε.

Παρόλο που είναι σωστά μετρημένο, το ξίδι, δεν είναι πάντα το ίδιο δυνατό.

* Γλυκόξινες μπουρνέλες:
Όταν οι μπουρνέλες (μακρουλά, σκούρα δαμάσκηνα) είναι στην εποχή τους, μπορούμε να συντηρήσουμε μερικές, βράζοντάς τες σε ελαφρό σιρόπι που θα το αρωματίσουμε με μοσχοκάρυδο ή μπαχάρι ή κανελο-γαρίφαλα, ανάλογα με το γούστο μας.
Το σιρόπι το φτιάχνουμε με 1 μέρος ξίδι και 2 μέρη ζάχαρη και φρovτίζoυμε να σκεπάζει τις μπουρνέλες τελείως.

Εννοείται ότι θα τις βράσουμε λίγο με το σιρόπι πριν τις φυλάξουμε σε γυάλινα βάζα.

Είναι πολύ ωραίες, με υπέροχο δαμασκηνί χρώμα.

Επίσης...

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα

Χαλβάς με Ζελέ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο χαλβά με ζελέ.

Τάρτα Μπισκοτένια με Φρούτα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη μπισκοτένια τάρτα με φρούτα.

Κρέμα Ανάλαφρη με Σιμιγδάλι

Η συνταγή για την πιο ανάλαφρη και νόστιμη κρέμα με σιμιγδάλι.

Αρωματικό Κέικ με Μανταρίνι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο και αρωματικό κέικ με μανταρίνι.