Υλικά
Υλικά (για 2-3 άτομα)
250 γρ. ρύζι για ριζότο
1 κιλό σουπιές (καθαρισμένες από δέρμα και εντόσθια και κομμένες σε μικρές λωρίδες)
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
250 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (ή 1 κονσέρβα στο ίδιο βάρος άγλυκη)
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
150 ml γλυκό λευκό κρασί (μοσχάτο)
350 ml λευκό ξηρό κρασί
75 ml ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1000 ml ζωμός ψαριού
Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Σοτάρουμε το ένα κρεμμύδι με το μισό ελαιόλαδο για αρκετή ώρα, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τις σουπιές και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε και το γλυκό κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τις σουπιές να μαλακώσουν και τα υγρά τους να μειωθούν στο μισό.
Σοτάρουμε το δεύτερο κρεμμύδι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Μόλις μαλακώσει προσθέτουμε το ρύζι.
Σβήνουμε με το κρασί ανακατεύοντας συνέχεια.
Σιγοβράζουμε το ριζότο, προσθέτοντας σταδιακά το ζωμό ψαριού, ο οποίος πρέπει να διατηρείται χλιαρός όσο βράζουμε το ρύζι.
Στο μεταξύ, πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα κάστανα, την παρμεζάνα και το σκόρδο, προσθέτοντας λίγο ζωμό από τις σουπιές, έχοντας πάντα την προσοχή μας στο ρύζι.
Λίγο πριν βράσει το ρύζι, στο σημείο όπου θα «κρατάει» στο δόντι, προσθέτουμε τις σουπιές με το ζωμό και, τέλος, το μίγμα με το κάστανο.
Προσοχή στο αλάτι, λόγω παρμεζάνας.
Σερβίρουμε σε 4 ζεστά πιάτα.
Συνταγή: σεφ Λευτέρης Λαζάρου / Βαρούλκο