Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
500 γρ. ρεβίθια
2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ λεπτά τριμμένο
2 πιπερίτσες τσίλι, χωρίς τα σπόρια τους, κομμένες σε μικρά κομματάκια
1 κρεμμύδι
1 φύλλο δάφνης
Xυμός από 1 λάιμ
3 κ.σ. λευκό ξίδι μπαλσάμικο
1/2 - 3/4 της κούπας
Eλαιόλαδο
Aλάτι, πιπέρι
Συνοδευτικά
1-2 σουπιές ή καλαμάρια, ψημένα στη σχάρα και κομμένα σε λεπτές λωρίδες
150 γρ. σέσκουλα ελαφρά ζεματισμένα σε αλατισμένο νερό
Παρασκευή
Βάζουμε τα ρεβίθια να βράσουν σε σιγανή φωτιά, μαζί με ένα φύλλο δάφνης, ένα κρεμμύδι και λίγο ελαιόλαδο, και τα αφήνουμε μέχρι να χυλώσουν καλά.
Προσθέτουμε το χυμό του λάιμ.
Μόλις απορροφηθούν τα υγρά τους, τα ρίχνουμε στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε το ξίδι και σταδιακά το ελαιόλαδο.
Βάζουμε τις ντομάτες σε ένα τηγάνι μαζί με το τζίντζερ και τις πιπερίτσες και τις μαραίνουμε καλά, χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο.
Μόλις γίνουν σαν μια πηχτή σάλτσα, τις κατεβάζουμε.
Απλώνουμε τα σέσκουλα σε κάθε πιάτο, μοιράζουμε τα πολτοποιημένα ρεβίθια, τα περιχύνουμε με τις ντομάτες και βάζουμε στο κάθε πιάτο από μερικά κομμάτια καλαμάρι ή σουπιά.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
«Σερβίρισα μια παραλλαγή αυτού του πιάτου πριν από πολλά χρόνια στην ‘‘Ντομάτα’’ και είχε μεγάλη επιτυχία.
Είναι τόσο απλό! Ακόμα το θυμούνται κάποιοι πελάτες και μου το ζητάνε.
Η εκδοχή αυτή είναι προσαρμοσμένη στις γεύσεις που μου αρέσουν σήμερα.
Αν δεν βρείτε σέσκουλα, τους ταιριάζει πολύ και το σπανάκι».