Follow us

Σπαγκέτι με φάβα από κουκιά, από τον σεφ Fabrizio Buliani

Η παρουσία τους στους καταλόγους των πιο trendy εστιατορίων αποδεικνύει ότι τα όσπρια έχουν πολλά μυστικά που χρήζουν γευστικής επανεκτίμησης στο καθημερινό τραπέζι, ενώ παραμένουν αριστοτεχνικώς φιλικά προς το χρήστη. Συγκεντρώσαμε νόστιμες και απλές (αλλά καθόλου απλοϊκές) συνταγές από τέσσερις σημαντικούς σεφ, με εύφημο μνεία στο παλμαρέ τους σε ό,τι αφορά τη δημιουργική διάθεση με την οποία αντιμετώπισαν τα όσπρια.

Σπαγκέτι με φάβα από κουκιά, από τον σεφ Fabrizio Buliani

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

300 γρ. ξερά ασπριδερά, κουκιά

1 λίτρο ζωμός λαχανικών

1 μικρό κρεμμύδι

200 γρ. πολτός ντομάτας

1 κ.γλ. πουρές σκόρδου

150 γρ. σπαγκέτι

1 κ.γλ. φρέσκο μάραθο

8 χτένια Αγίου Ιακώβου

2 κ.σ. σπιτικό κονκασέ τομάτας

Παρασκευή

Βάζουμε τα κουκιά να μουλιάσουν στο νερό, το λιγότερο για 24 ώρες.

Τα καθαρίζουμε αφαιρώντας τη φλοίδα από τα λουβιά τους.

Βράζουμε τα κουκιά στο ζωμό των λαχανικών μαζί με το κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες, και τον πολτό της ντομάτας, σε πολύ χαμηλή φωτιά, για μία ώρα περίπου.

Με ένα ξύλινο κουτάλι λιώνουμε τα κουκιά σε χοντρά κομμάτια και ρίχνουμε, σαν μια κλωστή, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μια μικρή κουταλιά πουρέ σκόρδου.
Βράζουμε τα σπαγκέτι al dente.

Τα ανακατεύουμε με τη φάβα των κουκιών, προσθέτοντας το μάραθο, ψιλοκομμένο.

Βγάζουμε τα μαλάκια και το κέλυφός τους και τα κόβουμε στα τέσσερα.

Τα σοτάρουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο, σε αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να ροδίσουν.

Βάζουμε τη φάβα σε ξύλινα μπολάκια και γαρνίρουμε με τα χτένια, το κονκασέ ντομάτας και μια κλωστούλα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
(Ευχαριστούμε τις Εκδόσεις Ποταμός που έδωσαν την άδεια να χρησιμοποιήσουμε τη συνταγή αυτή.)

«Ο πουρές από κουκιά, το macco – ή κουκόφαβα, όπως τη λένε στην Κρήτη, είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της περιοχής του Ούντινε, απ' όπου κατάγομαι.

Στο βιβλίο μου το χρησιμοποίησα ως "σάλτσα" για τα σπαγκέτι, συνδυάζοντάς τα με χτένια Αγίου Ιακώβου.

Σε περίπτωση όμως που δεν θα βρείτε χτένια στην αγορά, θα συνιστούσα κυδώνια, γυαλιστερές ή τους αγαπημένους μου πετροσωλήνες».

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.