Υλικά
Yλικά (για 4 άτομα)
1 κιλό μαύρα μύδια
4 μικρά χρυσά κρεμμυδάκια κοκκάρια
1 σκ. σκόρδο κομμένη στη μέση
40 ml ελαιόλαδο
125 ml λευκό ξηρό κρασί
190 ml ζωμός κότας
200 γρ. μπακλαβάς κουνελιού
Γάζα κουζίνας ή πανί (λινό ή βαμβακερό) για το τύλιγμα (20 εκ. για κάθε μύδι)
100 γρ. ρεβίθια βρασμένα ή κονσέρβας
4 φιλετάκια γαύρου
50 γρ. βούτυρο
Κάρδαμο και μερικά ρεβίθια για το γαρνίρισμα.
Μπακλαβάς κουνελιού
Σπορέλαιο για το τηγάνι
4 μπουτάκια κουνελιού
1 καρότο κομμένο σε κυβάκια
1/2 κλαρί σέλινο-σέλερι, κομμένο σε κυβάκια
3 σκ. σκόρδο σε φετούλες
125 ml λευκό ξηρό κρασί
60 ml ξίδι από σέρι
3 λίτρα ζωμός κότας
1 κ.σ. θυμάρι
30 γρ. καρύδια
30 γρ. αμύγδαλα
2 φύλλα δάφνης
4 κόκκοι πιπεριού
1/2 ματσάκι σχοινόπρασο (τσάιβς)
4 κλαράκια μαϊντανό
1/2 φλιτζ. τρίμμα φρέσκου ψωμιού (ψίχα)
160 ml μέλι Attiki
Παρασκευή
Μύδια γεμιστά
Καθαρίζετε και αφαιρείτε τα μουσάκια από τα μύδια.
Κόβετε σε χοντρά κομμάτια το σκόρδο και τα κοκάρια.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο.
Προσθέτετε τα μύδια και τα αφήνετε για 30 δευτερόλεπτα.
Στη συνέχεια, προσθέτετε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το κρασί, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να αχνιστούν για άλλα 3 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους.
Πετάτε όσα μύδια δεν άνοιξαν.
Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνετε με ψιλό σουρωτήρι το ζωμό και τον κρατάτε χωριστά.
Καλύπτετε το σουρωτήρι με τα μύδια και το ζωμό με διαφανή μεμβράνη και τα αφήνετε να κρυώσουν για 1 ώρα στο ψυγείο.
Βάζετε 1 κουταλιά από τον μπακλαβά του κουνελιού σε κάθε μύδι, τυλίγετε το καθένα χωριστά με τη γάζα και το δένετε σφιχτά.Την ώρα του σερβιρίσματος, προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και βάζετε τα μύδια σε ένα σκεύος μαζί με το ζωμό τους και τα ψήνετε για 5 λεπτά.
Τα βγάζετε από το φούρνο και τα βάζετε σε μια πιατέλα, κρατώντας το ζωμό τους.
Ζεσταίνετε το ζωμό τόσο όσο να αρχίσει να κοχλάζει και ρίχνετε μέσα το γαύρο και τα ρεβίθια.
Προσθέτετε το βούτυρο και αλατοπιπερώνετε.
Περιχύνετε τα μύδια με αυτό το ζωμό και τα γαρνίρετε.
Μπακλαβάς κουνελιού
Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρετε τα μπουτάκια του κουνελιού σε ζεστό σπορέλαιο μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τα μεταφέρετε σε ένα βαθύ σκεύος για το φούρνο (γάστρα).
Προσθέτετε το θυμάρι, το καρότο, το σέλινο-σέλερι, το κρεμμύδι και το σκόρδο στην κατσαρόλα και τα σοτάρετε ελαφρά.
Τα σβήνετε με το ξίδι, προσθέτετε και το ζωμό κότας, το πιπέρι, τα δαφνόφυλλα και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση.
Τα απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη γάστρα με το κουνέλι.
Ψήνετε με σκεπασμένο το σκεύος σε προθερμασμένο στους 160°C για 2 ½ ώρες.
Βγάζετε τα μπουτάκια από το πιάτο, τα ξεκοκαλίζετε και τα μαδάτε σε λεπτά κομμάτια.
Βάζετε το μαδημένο κρέας σε ένα μπολ και το κρατάτε.
Σουρώνετε το ζωμό του με λεπτό σουρωτήρι και το βάζετε στην κατσαρόλα να βράσει ξανά, μέχρι να μείνει ο μισός.
Προσθέτετε όση σάλτσα χρειάζεται το κουνέλι, ώστε να δέσει.
Καβουρδίζετε τα καρύδια και τα αμύγδαλα μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τα προσθέτετε μαζί με το σχοινόπρασο, το μαϊντανό, το ψωμί, το μέλι και το κουνέλι.
Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.
«Ονομάζω αυτό το πιάτο ‘‘Στεριά και θάλασσα’’.
Η αλμύρα των μυδιών και η γλυκιά, ντελικάτη γεύση του μπακλαβά από κουνέλι δίνουν έναν ξεχωριστό συνδυασμό».