Follow us

Αστακός, κοτόπουλο με σόγια και σαλάτα μάνγκο

Δύση συναντάει την ανατολή στις εκπληκτικές μαγειρικές συνθέσεις του σουπερ σταρ της Αυστραλέζικης κουζίνας NeII Perry. Μύηση στα μυστικά του Fusion σε ανοικτή γραμμή με τις μαρμίτες του «Rockpool» του καλύτερου εστιατόριου του Σίδνεϊ.

Αστακός, κοτόπουλο με σόγια και σαλάτα μάνγκο

Υλικά

Υλικά για 6 άτομα

2 ζωντανοί αστακοί (750 γρ. ο καθένας)

10 λίτρα βραστό νερό

Αλάτι

20 ml νερό

4 κοφτές κ.σ. ζάχαρη από κοκκοφοίνικα

50 ml χυμός tamarind

30 ml ελαφριά σόγια σος

120 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

150 γρ. βρασμένα νουντλ

40 γρ. ξερά μανιτάρια (μαύρα και λευκά, κινέζικα)

40 γρ. μανιτάρια enoki (ή πλευρότους)

1-2 ώριμα μάνγκο, κομμένα σε 6 κομμάτια

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αγγούρι τουρσί (βλ. σαλάτα με πάπια και Σεν – Σακ)

6 φέτες από Master Stock Chicken

Για το Master Stock Chicken

1 κοτόπουλο

1,5 λίτρο νερό

250 ml ελαφριά σόγια σος

250 ml κινέζικο κρασί Shaohsing (ή ξηρό κρασί sherry)

150 γρ. ξανθή ζάχαρη

1 μεγάλο κομμάτι τζίντζερ, καθαρισμένο και κομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, σε κομμάτια

4 αστεροειδή γλυκάνισα

2 ξυλαράκια κανέλα

Παρασκευή

Βράζουμε το νερό και το αλάτι σε μια κατσαρόλα.

Ρίχνουμε τους αστακούς μέσα και τους βγάζουμε σε 6 λεπτά.

Τους αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Καθαρίζουμε την αστακοουρά και βγάζουμε το ψαχνό από τα πόδια του.

Φτιάχνουμε καραμέλα βράζοντας 20 ml νερού και ζάχαρη.

Προσθέτουμε κατόπιν το χυμό tamarind και τη σόγια, και το αφήνουμε να κρυώσει.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε με το ειδικό μίνι μίξερ, μέχρι η σάλτσα μας να ομογενοποιηθεί.

Αναμιγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα νουντλ και τα μανιτάρια.

Τα περιχύνουμε με το μισό ντρέσινγκ, τα ανακατεύουμε και τα μοιράζουμε σε 6 πιάτα.

Βάζουμε από ένα κομμάτι μάνγκο και από ένα κομμάτι κοτόπουλου, αστακοουράς, και λίγο ψαχνό αστακού.

Τα σκεπάζουμε με λίγο αγγούρι τουρσί, πασπαλίζουμε με πιπέρι και περιχύνουμε με λίγη σάλτσα.

Master Stock Chicken
Αφαιρούμε από το κοτόπουλο όλο το εμφανές λίπος.

Βάζουμε να πάρουν βράση όλα τα υλικά εκτός από το κοτόπουλο, σε μια κατσαρόλα που να το χωράει ίσα ίσα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά.

Βάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα (με το στήθος κάτω) να πάρει βράση, και το μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.

Κατόπιν το αναποδογυρίζουμε και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 3 λεπτά.

Το βγάζουμε από τη φωτιά, το σκεπάζουμε και αφήνουμε το κοτόπουλο να κρυώσει μέσα στο ζωμό.

Το κρέας του μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως έχει σε σάλτσες ή σε άλλες σπεσιαλιτέ με τηγανητό.

Σημ.: Μπορούμε να κρατήσουμε το ζωμό για να ξαναβράσουμε το κινέζικο κοτόπουλο, αφού πρώτα τον σουρώσουμε, ξαναβράσουμε, κρυώσουμε και ψύξουμε.

Επίσης...

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα

Χαλβάς με Ζελέ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο χαλβά με ζελέ.

Τάρτα Μπισκοτένια με Φρούτα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη μπισκοτένια τάρτα με φρούτα.

Κρέμα Ανάλαφρη με Σιμιγδάλι

Η συνταγή για την πιο ανάλαφρη και νόστιμη κρέμα με σιμιγδάλι.

Αρωματικό Κέικ με Μανταρίνι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο και αρωματικό κέικ με μανταρίνι.