Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
4 περιστέρια (400 γρ. το ένα)
200 γρ. μάγκο, κομμένο σε κυβάκια
½ κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
20 γρ. μέλι θυμαρίσιο
50 γρ. λευκό ξίδι μπαλσάμικο
20 γρ. βούτυρο
4 φύλλα κρούστας
100 γρ. χουρμάδες, καθαρισμένοι
30 γρ. φιστίκια Αιγίνης, καθαρισμένα
1 αυγό
20 γρ. βούτυρο
1 μάγκο ολόκληρο
50 ml ζωμός από τα κόκαλα του περιστεριού
Τσάτνεϊ μάγκο
Παρασκευή
Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρετε ελαφρώς το ψιλοκομμένο μάγκο και το κρεμμύδι κομμένα σε κυβάκια, προσθέτετε μέλι και ξίδι και το αφήνουμε να μελώσει σε χαμηλή θερμοκρασία.
Παστίλια χουρμά
Πολτοποιείτε τους καθαρισμένους χουρμάδες και το φιστίκι στο μπλέντερ.
Προσθέτετε το αυγό, και αφού γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, το πλάθετε σε σχήμα μπαστουνιού, το κόβετε σε τέσσερα κομμάτια, τυλίγετε το καθένα από αυτά με φύλλο κρούστας και το ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Ξεκοκαλίζετε το περιστέρι και κρατάτε τα κόκαλά του για το ζωμό.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε αραχιδέλαιο με λίγο βούτυρο και σοτάρετε πρώτα τα μπουτάκια του περιστεριού και μετά το στήθος.
Ρίχνετε το ζωμό και αφήνετε να μειωθεί λίγο ο όγκος του.
Σερβίρετε το περιστέρι, τοποθετώντας δίπλα του την παστίλια, με λίγο τσάτνεϊ μάγκο και τη σος από το ζωμό περιστεριού.
Από τον Αλέν Παροντί (Αστερίας, ξενοδ.
Sani Resort, Χαλκιδική): Παρ’ ότι το χειμώνα στην Αθήνα ο σεφ μάς είχε εντυπωσιάσει με την ικανότητά του να προσεγγίσει, σε τόσο μικρό διάστημα αφότου ήρθε στη χώρα μας, μια ελληνότροπη κουζίνα, με το πιάτο αυτό επιδεικνύει προτίμηση σε μια πιο βορειο- αφρικάνικης αισθητικής γεύση.
Ή, καλύτερα, αποδεικνύει τη δυνατότητά του να στρέφεται προς όποια γευστική κατεύθυνση τον εκφράζει καλύτερα.