Follow us

Φιλετάκια μπαρμπουνιού σοτέ με δεντρολίβανο και γεμιστά κανελόνια με σαρδέλες από τον σεφ Ζαν-Σαρλ Μεταγιέ

Μέχρι πρόσφατα στα γαστρονομικά charts της απόδρασης εκτός των τειχών βασίλευαν ελληνική σαλάτα και ψάρι ή αστακομακαρονάδα σπέσιαλ. Φέτος, όμως, το γευστικό τοπίο των διακοπών διανθίστηκε με εξαιρετικά ρεστοράν και γεύσεις ψαγμένες. Ζητήσαμε από σεφ που έλαμψαν σε εστιατόρια ανά την Ελλάδα να μας δώσουν μια συνταγή τους, που μυρίζει καλοκαίρι 2006.

Φιλετάκια μπαρμπουνιού σοτέ με δεντρολίβανο και γεμιστά κανελόνια με σαρδέλες από τον σεφ Ζαν-Σαρλ Μεταγιέ

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

8 μπαρμπούνια

2 καρότα

½ κρεμμύδι

20 γρ. σέλινο

1 κ.σ. ντοματοπελτές

100 ml λευκό ξηρό κρασί

Δεντρολίβανο


Κανελόνια

12 κανελόνια

500 γρ. σαρδέλες φιλεταρισμένες

10 γρ. κρεμμυδάκια εσαλότ

1 λεμόνι

Παρασκευή

(Ζητήστε από τον ιχθυοπώλη σας, κατ’ αρχάς, να φιλετάρει τα μπαρμπούνια και να σας δώσει τα κόκαλά τους, χωριστά, για να τα χρησιμοποιήσετε για τη σάλτσα.)

Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τα λαχανικά σε μικρά κυβάκια.

Σοτάρετε τα λαχανικά σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, με λίγο λάδι, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προσθέτετε τα κόκαλα και τα κεφάλια από τα μπαρμπούνια, καθώς και το λευκό κρασί.

Ανακατεύετε καλά μέχρι να μειωθεί ο όγκος του κρασιού και προσθέτετε τον ντοματοπελτέ.

Συνεχίζετε το ανακάτεμα και προσθέτετε τόσο νερό όσο χρειάζεται, ώστε να καλύψετε το μείγμα.

Το αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά περίπου, το σουρώνετε και κρατάτε το ζωμό.

Για τα κανελόνια
Ψιλοκόβετε τις σαρδέλες και τις ανακατεύετε σε ένα μπολ με τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια εσαλότ και το χυμό του μισού λεμονιού.

Βράζετε τα κανελόνια al dente, τα γεμίζετε με το μείγμα από τις σαρδέλες και τα βάζετε στο ψυγείο για μια ώρα περίπου.

Την ώρα του σερβιρίσματος, σοτάρετε τα κανελόνια σε λίγο λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα και σε ένα άλλο τηγάνι σοτάρετε τα μπαρμπούνια.

Τοποθετείτε τα μπαρμπούνια στα πιάτα, πάνω από τα κανελόνια, σχηματίζοντας μια πυραμίδα.

Ζεσταίνετε τη σάλτσα, προσθέτετε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και περιχύνετε με αυτή τις «πυραμίδες».

Από τον Ζαν-Σαρλ Μεταγιέ (Calypso, ξενοδ.

Peninsula, Porto Elounda, Κρήτη): Μεσογειακή ή ελληνική; Αυτό είναι ίσως το δίλημμα που απασχολεί όλους όσοι γεύονται την κουζίνα του.

Πολλοί θα τολμούσαν να αναφέρουν και τον όρο «τοπική», γιατί με τον καιρό και χάρη στην επιθυμία που δείχνει ο σεφ να γνωρίσει τα προϊόντα της κρητικής γης, σε λίγο θα αποδείξει ότι υφίστανται και τέτοιες παράμετροι.

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.