Υλικά
Υλικά
4 αστεροειδείς γλυκάνισοι
2 καρότα κομμένα
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
2 κλωνάρια σέλερι
2 πράσα
1 χταπόδι
400 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
200 γρ. ρόκα
Λαδολέμονο
Χυμός 2 λεμονιών
1 κουταλιά ψιλοκομμένα εσαλότ
1 κ.σ. ψιλοκομμένη κάππαρη
140 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Παρασκευή
Σε κατσαρόλα, βάζουμε να πάρουν βράση όλα τα υλικά εκτός από το χταπόδι.
Προσθέτουμε το χταπόδι και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 40-60 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού.
Έπειτα, βγάζουμε το χταπόδι, το σουρώνουμε καλά, κόβουμε τα πλοκάμια και αλατοπιπερώνουμε.
Απλώνουμε τα πλοκάμια πάνω σε μεμβράνη και τα τυλίγουμε σφιχτά.
Κάνουμε μερικές τρύπες στο ρολό (το οποίο μας διευκολύνει στο λεπτό κόψιμο) για να βγαίνει η υγρασία.
Τα βάζουμε σ’ ένα δίσκο και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 4-6 ώρες.
Πριν τα σερβίρουμε, φτιάχνουμε το λαδολέμονο ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
Κόβουμε το χταπόδι σε πολύ λεπτές φέτες, το μοιράζουμε στα πιάτα, το περιχύνουμε με λίγο λαδολέμονο, το πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και πιπέρι και γαρνίρουμε με τη ρόκα.
Ο κλασικός μεζές αλλάζει μορφή, αποκτάει «καππαράτο» τσαγανό και πικάντικη αύρα ρόκας.