Follow us

Ψητό χταπόδι, νέες πατάτες, αγιολί με σαφράν από τον σεφ Γιάννη Μανίκη

Ντάλα καλοκαίρι αφήνουμε τον γλυκάνισο να μας πλημμυρίσει. Χτυπάμε στο σέικερ παράδοση, χιούμορ, κοσμοπολιτισμό, πειραματικό πνεύμα και οικειότητα, και προκύπτουν απρόσμενοι μεζέδες ούζου με τσαγανό και εντυπωσιακά κοκτέιλ. Ας αρχίσει το πάρτι…

Ψητό χταπόδι, νέες πατάτες, αγιολί με σαφράν από τον σεφ Γιάννη Μανίκη

Υλικά

Υλικά

1 κιλό χταπόδι

Ελαιόλαδο


Dressing χταποδιού

½ φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Χυμός από 2 λεμόνια ή 4 κ.σ. ξίδι

Ρίγανη τριμμένη

6 νέες πατάτες μαγειρεμένες στον ατμό (με τη φλούδα)

10 γρ. κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

10 γρ. πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

10 γρ. κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη

10 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο


Αγιολί με σαφράν

3 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένες

1 κ.γλ. αλάτι

1 κρόκος αυγού

1 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί

1 κ.σ. ζεστό νερό 

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

4-5 κλωστές σαφράν

1 1/3 έξτρα παρθένο ελαιόλαδο


Οuzo mojito (medousa)

½ lime (χυμός)

1 κ.γλ. ζάχαρη

50 ml ούζο

10 ml σόδα

5 φύλλα δυόσμου

Παρασκευή

Βάζουμε το καθαρισμένο χταπόδι σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε αρκετό βραστό νερό, ώστε να το σκεπάζει καλά.

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και όταν ξαναρχίσει το βράσιμο, μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.

Το βγάζουμε από τη φωτιά και το σουρώνουμε.

Όταν κρυώ­σει αρκετά, το βάζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και αφαιρούμε με τα χέρια τη σκουρόχρωμη πέτσα.

Βάζουμε το χταπόδι σε μια χύτρα πιέσεως με αρκετό νερό, ώστε να το σκεπάζει.

Το βάζουμε να πάρει βράση, σφραγίζουμε τη χύτρα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.

Ανοίγουμε την κατσαρόλα, βγάζουμε το χταπόδι και το σουρώνουμε.

Όταν κρυώσει, κόβουμε τα πλοκάμια και το κεφάλι του σε λωρίδες ενός εκατοστού.

Το αλείφουμε με λάδι και το ψήνουμε στη σχάρα σε χαμηλή φωτιά, 45 - 60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Πριν το σερβίρουμε, κόβουμε τα πλοκάμια διαγωνίως σε κομμάτια 2 εκατοστών.

Χτυπάμε το λάδι με το λεμόνι ή το ξίδι στο μπλέντερ καλά και περιχύνουμε το χταπόδι.

Αλατίζουμε το σκόρδο και το λιώνουμε καλά με τη λάμα ενός μεγάλου μαχαιριού του σεφ.

Σ

ε μικρή κατσαρόλα βάζουμε 5 πόντους νερό να πάρει βράση.

Σ’ ένα μεσαίο, ανοξείδωτο μπολ ανακατεύουμε μαζί το υπόλοιπο αλάτι, ξίδι, νερό, λεμόνι και σαφράν και τα χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουν αέρινη υφή.

Βάζουμε το μπολ πάνω από το νερό και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι το μείγμα να ξεπεράσει μόλις τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος (20 δευτερόλεπτα).

Βγάζουμε το μπολ από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το λιωμένο σκόρδο και χτυπάμε καλά.

Ενώ χτυπάμε, προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουμε μια ελαφρώς πηχτή σάλτσα.

Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.

Κόβουμε τις πατάτες στη μέση, αδειάζουμε από το κέντρο λίγη σάρκα και γεμίζουμε το κενό με το αγιολί.

Προσθέτουμε από πάνω το χταπόδι, τις πιπεριές και το κρεμμύδι.

Περιχύνουμε με λίγο dressing χταποδιού.

Οuzo mojito (medousa)
Βάζουμε στο ποτήρι lime, ζάχαρη, δυόσμο και ούζο.

Τα ανακατεύουμε καλά με ψηλό κουτάλι προσέχοντας να μην τραυματίσουμε το δυόσμο.

Προσθέτουμε τριμμένο πάγο μέχρι τη μέση του ποτηριού.

Ανακατεύουμε και πάλι, προσθέτουμε τη σόδα, απογεμίζουμε το ποτήρι με τριμμένο πάγο και προσθέτουμε φυλλαράκια δυόσμου για ντεκόρ.

Ο πιο κλασικός μεζές του ούζου, διανθισμένος με σκορδο- σαφρανέ κρέμα και τρυφεράδα πατάτας.

Συνοδέψτε τον με ένα ouzo mojito (medousa).

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.