Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
8 γαρίδες (Νο 3)
Ανάμεικτα πράσινα και κόκκινα σαλατικά
250 γρ. ντοματίνια κονφί
Λίγο δεντρολίβανο και δάφνη για το κάπνισμα.
Βινεγκρέτ
50 ml παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
Τα σποράκια από 10 λουβιά καρδάμωμο
10 ml χυμός λεμονιού
Βασιλικός και μαϊντανός ψιλοκομμένοι
Παρασκευή
Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρούμε τα κεφάλια και τα κελύφη τους και τις καπνίζουμε για 5 λεπτά: Σε ένα τηγάνι βάζουμε δεντρολίβανο και δάφνη (πολύ ξερά), το θερμαίνουμε και, όταν τα μυρωδικά καπνίσουν, τοποθετούμε τις γαρίδες σκεπάζοντας για λίγο (προσέχοντας να μην καούν).
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και αλάτι τα ντοματίνια και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 100°C.
Στεγνώνουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες στο φούρνο και τα προσθέτουμε στο ελαιόλαδο, μαζί με το καρδάμωμο, το σκόρδο και το τζίντζερ και τα αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για μία μέρα.
Κόβουμε διαγωνίως στα τρία τις γαρίδες.
Κόβουμε τις σαλάτες με το χέρι και τις ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ με τις γαρίδες και τα ντοματίνια.
Σουρώνουμε το ελαιόλαδο και το αναμειγνύουμε με το λεμόνι.
Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ αυτή τη σαλάτα και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό και το μαϊντανό.
Η ελαφρά καπνιστή γεύση που παίρνουν οι γαρίδες συνδυάζεται ευχάριστα με τη δροσερή, όλο νεύρο και αρώματα σαλάτα, ενώ τα σχεδόν γλυκίζοντα και μελωμένα ντοματίνια δημιουργούν την απαιτούμενη αντίστιξη στο σύνολο.
Ελληνική ή σαν ελληνική, αυτή η σαλάτα μπορεί να αποτελέσει πρώτο πιάτο ή κι ένα ελαφρύ γεύμα.