Follow us

Αρνάκι λεμονάτο στιφάδο από τον Δημήτρη Σούτσο

Ζητήσαμε από νέους σεφ, που εμπράκτως επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία μας για το μέλλον της Ελληνικής Κουζίνας, να μας δώσουν από μια δική τους συνταγή με άρωμα Ελλάδας. Η μικρή σαλάτα με τις καπνιστές γαρίδες του Δημήτρη Σούτσου είναι απλή. Αποτελεί ένα δείγμα τού πώς μπορεί κάποιος, «πειράζοντας» λίγο μια κοινότοπη συνταγή, να της δώσει μια οικεία, ελληνική γεύση.

Αρνάκι λεμονάτο στιφάδο από τον Δημήτρη Σούτσο

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

2 κιλά αρνί (σπάλα)

5 κρεμμύδια

5 καρότα

6 σκ. σκόρδο

2 κόκκοι μπαχάρι

2 φύλλα δάφνης

15 κόκκοι μαύρο πιπέρι

1 κ.γλ. ξηρή ρίγανη (ή 5 κορυφές φρέσκια)

30 κοκκάρια ζεματισμένα

½ κιλό λεμόνι για το χυμό (3 λεμόνια)

Αλάτι

50 ml ελαιόλαδο

1,5 λίτρο κρασί (σε στενή, μαντεμένια κατσαρόλα, όσο πάρει).

Παρασκευή

Σοτάρουμε ελαφρά το κρέας (ολόκληρο) μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και στη θέση του σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα (χοντροκομμένα).

Στη στρώση των λαχανικών βάζουμε το κρέας, ρίχνουμε τις 6 σκελίδες σκόρδο, το μπαχάρι, τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού και σβήνουμε με το κρασί, το οποίο θα πρέπει να σκεπάζει το κρέας.

Το ρίχνουμε σε πυρίμαχο, σκεπάζουμε και το βάζουμε στο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (90-110°C) για 5-6 ώρες.

Αφού ετοιμαστεί το κρέας, το βγάζουμε, αφαιρώντας επίσης τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.

Ρίχνουμε τα κοκκάρια και τα ψήνουμε ανοιχτά στους 180-200°C.

Σε μια κατσαρόλα δένουμε τη σάλτσα, χρησιμοποιώντας και το αρχικό μείγμα κρεμμυδιών/καρότων, καθώς και τα ψημένα κοκκάρια.

Την κατεβάζουμε λίγο προτού να δέσει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, αλάτι και φρέσκο πιπέρι.

Τη σερβίρουμε πάνω από το κρέας, χωρίς να τη χτυπήσουμε.

Σημ.: Το κρέας είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει από το κόκαλο.

Η ιδέα του λεμονάτου στιφάδου είναι πρωτότυπη για την εποχή μας, αλλά στην ουσία παραπέμπει σε περιόδους της ελληνικής κουζίνας όπου η ντομάτα ήταν ακόμα ένα άγνωστο υλικό.

Ακόμα και σήμερα στα ορεινά χωριά μας, το λευκό γιαχνί ή στιφάδο είναι μια κοινή μαγειρική πρακτική.

Το απελευθερωμένο από την ντομάτα αρνίσιο κρέας εκφράζει όλο το αρωματικό του δυναμικό, καθώς το τυλίγει γλυκά το κρεμμύδι.

Επίσης...

Καγιανάς με Πράσο, Ανθότυρο και Κατσικάκι

Η συνταγή για έναν υπέροχο καγιανά.

Αρνάκι στη Γάστρα με Πορτοκάλι

Το αρνάκι-λουκούμι σε όλο του το μεγαλείο, γεμάτο αρώματα από μυρωδικά και πορτοκάλι.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μαγικότερη Κρεατόσουπα

Μια εντελώς διαφορετική κρεατόσουπα, όπως τη φτιάχνουν συχνά στο Πήλιο, αλλά και στα νησιά του Ιονίου.

Αρνάκι Φρικασέ με Αμπελόφυλλα

Ένα καταπληκτικό, αλλιώτικο φρικασέ.

Κατσικάκι με Ντοματίνια

Πώς θα φτιάξεις κατσικάκι με ντοματίνια.

Κατσικάκι Γεμιστό

Η συνταγή για κατσικάκι γεμιστό.

Αρνάκι με Αγκινάρες

Η συνταγή για αρνάκι με αγκινάρες.

Κατσικάκι Μεθυσμένο

Πώς θα φτιάξεις κατσικάκι μεθυσμένο.

Κλασικό Αρνάκι Κλέφτικο

Πώς θα φτιάξετε το κλασικό αρνάκι κλέφτικο.

Χουνκιάρ Μπεγιεντί

Η συνταγή για το αυθεντικό χουνκιάρ μπεγιεντί, όπως το φτιάχνουν στην Κωνσταντινούπολη.

Κεμπάπ με Αρνί

Η συνταγή για το πιο νόστιμο κεμπάπ με αρνί.

Αρνί με Δαμάσκηνα και Ρύζι στο φούρνο

Από τις πιο νόστιμες συνταγές για να μαγειρέψεις αρνάκι ή κατσικάκι. Οι σταφίδες και τα δαμάσκηνα δίνουν μια ανεπαίσθητη γλύκα, που σβήνει τη λιπαρότητα του αρνιού, σε ένα μελωμένο αποτέλεσμα.