Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
115 γρ. λευκός ταραμάς
190 ml νερό
58 ml λεμόνι
160 γρ. ψίχα από λευκό ψωμί
220 ml λάδι
200 γρ. καρύδια ψίχα
1½ σκ. σκόρδο
1 κιλό κυδώνια με το κέλυφος
100 ml λευκό ξηρό κρασί
200 ml νερό
10 γρ. αποξηραμένο ξύσμα λεμονιού
Παρασκευή
Μουσκεύουμε το ψωμί με το νερό και το λεμόνι.
Τα περνάμε από το μπλέντερ (χωρίς να στύψουμε).
Προσθέτουμε τον ταραμά και το ελαιόλαδο κουταλιά κουταλιά και έπειτα το σκόρδο και τα καρύδια χοντροκομμένα, αφού τα περάσουμε από το τηγάνι (για να βγάλουν το λάδι τους).
Αχνίζουμε τα κυδώνια και, αφού ανοίξουν όλα, αφαιρούμε το μισό κέλυφος.
Καθαρίζουμε το χόνδρο αριστερά και δεξιά και τα πασπαλίζουμε με τη σκόνη του λεμονιού.
Σημ.: Μπορεί να γίνει και με ωμά κυδώνια.
Από τον Βασίλη Τσαγκάρη και τον Ηλία Μπαλάφα (Capital): Η ταραμοσαλάτα αποκτά μια πιο μεστή και φουντουκένια γεύση από τα καρύδια, ενώ τα κυδώνια –ιδίως όπως τα σερβίρουν ωμά οι δύο σεφ– κάνουν ένα γοητευτικό κοντράστ στην απαλή γεύση της.
Το αποξηραμένο λεμόνι προσφέρει πιο ήπια την όξινη έντασή του.