Follow us

Κωλοχτύπα (ή αστακοκαραβίδα) με ταλιολίνι, τζίντζερ, ντομάτα και πορτοκάλι

Ένα ταξίδι σε τέσσερα από τα πιο «νόστιμα» νησιά της Ελλάδας οδηγεί στο τραπέζι μας συνταγές γευστικές και ενδιαφέρουσες, κατευθείαν μέσα από το κιτάπι των σεφ,που θα κλέψουν τις εντυπώσεις φέτος το καλοκαίρι. Do try it at home!

Κωλοχτύπα (ή αστακοκαραβίδα) με ταλιολίνι, τζίντζερ, ντομάτα και πορτοκάλι

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

1 ½ κιλό κωλοχτύπες ή αστακοκαραβίδες

3 πορτοκάλια (χυμός)

1 κ.γλ. ξύσμα φρέσκου τζίντζερ

Αλάτι, πιπέρι (σε κόκκους και σε σκόνη)

500 γρ. φρέσκα ταλιολίνι

1 μπουκετάκι μπρόκολο

4 μεσαία καρότα τριμμένα

1 κρεμμύδι

½ ματσάκι μαϊντανό

1 σκ. σκόρδο

5 ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες

2 κ.σ. βούτυρο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σφηνάκι κονιάκ

Παρασκευή

Καθαρίζετε τις κωλοχτύπες (ή τις αστακοκαραβίδες).

Αφαιρείτε τα κελύφη και τα σοτάρετε στο λάδι μαζί με τα καρότα, το κρεμμύδι, τα κοτσάνια από το μαϊντανό και μερικούς κόκκους πιπέρι.

Τα περιχύνετε με το κονιάκ, τα «ανάβετε» και τα φλαμπάρετε.

Κατόπιν, προσθέτετε 1 ½ λίτρο νερό και αφήνετε να βράσουν για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μείνει περίπου ½ λίτρο ζωμός.

Στο ζωμό αυτό, προσθέτοντας όσο νερό απαιτείται, βράζετε τα ταλιολίνι.

Μόλις βράσουν, βάζετε λίγο βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το μπρόκολο.

Στο μεταξύ, σοτάρετε και την κωλοχτύπα σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, για να μη μαυρίσει.

Σβήνετε με λίγο νερό από την κατσαρόλα όπου βράζουν τα ταλιολίνι.

Προσθέτετε το τζίντζερ και το χυμό των πορτοκαλιών και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να πήξουν.

Αν η σάλτσα χρειάζεται δέσιμο, εκτός φωτιάς, προσθέτετε λίγο βούτυρο και τη χτυπάτε με το σύρμα.

Κόβετε τις ντομάτες σε κυβάκια και τις ρίχνετε στο τέλος στην κωλοχτύπα.

Μοιράζετε τα ζυμαρικά στα πιάτα, βάζετε από πάνω την κωλοχτύπα κομμένη σε μενταγιόν.

Την περιχύνετε με τη σάλτσα πορτοκάλι- τζίντζερ, την πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και διακοσμείτε με τα μπουκετάκια του μπρόκολου.

Από το εστιατόριο «Vegghera», Πάτμος: Στο πιάτο αυτό ο Γιώργος Γρύλλης καταφέρνει να συνδυάζει την κρουστή σάρκα της κωλοχτύπας με το πορτοκάλι, την ντομάτα και το τζίντζερ, επιτρέποντας σε όλα τα υλικά να εκφράζονται και αυτόνομα.

Έτσι, το κολοβό αυτό αστακουδάκι ή λύρα αναδεικνύεται σε όλο του το μεγαλείο.

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.