Follow us

Τηγανητά μπαρμπούνια με σάλτσα από μοσχάτο κρασί Σάμου του σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου

«Για μένα το κρασί είναι ένα παιχνίδι αρωμάτων που μεταμορφώνει τα πιάτα μου» λέει ο Χρύσανθος Καραμολέγκος. Ζητήσαμε να μας δώσει συνταγές, που να αναδεικνύουν τον ιερό γάμο οίνου και φαγητού, μέσα στην κατσαρόλα. Προέκυψαν γεύσεις μεθυστικά απλές και συναρπαστικά οικείες.

Τηγανητά μπαρμπούνια με σάλτσα από μοσχάτο κρασί Σάμου του σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου

Υλικά

Υλικά (για 4-5 άτομα)

Σάλτσα για 1 περίπου κιλό ψάρια

400 γρ. ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια

1 μικρό, ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμενο

5 γρ. ροζ πιπέρι, ελαφρά σπασμένο

100 ml κόκκινο ξίδι

100 ml ελαιόλαδο

300 ml μοσχάτο κρασί Σάμου

2 κ σ. φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη ή 1 κ.κ. ξερή

Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, σβήνουμε με το ξίδι και αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά.

Προσθέτουμε και το κρασί και συνεχίζουμε για άλλα 5 λεπτά το βράσιμο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε τις ντομάτες, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, και βράζουμε για ακόμα 10 λεπτά το πολύ.

Προσθέτουμε το ροζ πιπέρι και τη μαντζουράνα.

Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια, τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά και τα αλατοπιπερώνουμε.

Στη συνέχεια, τα αλευρώνουμε καλά και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και να σχηματίσουν τραγανή κρούστα.

Σερβίρουμε με τη σάλτσα του κρασιού και φρέσκα φυλλαράκια μαντζουράνας.

Στην αρχή το πιάτο θυμίζει παραλλαγή του σαβόρο.

Το μοσχάτο όμως κρασί της Σάμου –μια καλή επιλογή που αναδεικνύει τη γλυκιά σάρκα των μπαρμπουνιών– καθώς το αλκοόλ του εξατμίζεται στο τηγάνι, αφήνει τα ίχνη του φρουτένιου και ανθώδους αρωματικού χαρακτήρα του στη σάλτσα, χωρίς να της προσθέτει οξύτητα, αφού από τη φύση του δεν διαθέτει.

Η μαντζουράνα παίρνει τη θέση του δεντρολίβανου και το ροζ πιπέρι μαζί με τις ντομάτες απομακρύνουν την υποψία μιας οποιασδήποτε ομοιότητας.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.