Υλικά
Υλικά (για 4-5 άτομα)
Σάλτσα για 1 περίπου κιλό ψάρια
400 γρ. ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
1 μικρό, ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμενο
5 γρ. ροζ πιπέρι, ελαφρά σπασμένο
100 ml κόκκινο ξίδι
100 ml ελαιόλαδο
300 ml μοσχάτο κρασί Σάμου
2 κ σ. φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη ή 1 κ.κ. ξερή
Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, σβήνουμε με το ξίδι και αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε και το κρασί και συνεχίζουμε για άλλα 5 λεπτά το βράσιμο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, και βράζουμε για ακόμα 10 λεπτά το πολύ.
Προσθέτουμε το ροζ πιπέρι και τη μαντζουράνα.
Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια, τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά και τα αλατοπιπερώνουμε.
Στη συνέχεια, τα αλευρώνουμε καλά και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και να σχηματίσουν τραγανή κρούστα.
Σερβίρουμε με τη σάλτσα του κρασιού και φρέσκα φυλλαράκια μαντζουράνας.
Στην αρχή το πιάτο θυμίζει παραλλαγή του σαβόρο.
Το μοσχάτο όμως κρασί της Σάμου –μια καλή επιλογή που αναδεικνύει τη γλυκιά σάρκα των μπαρμπουνιών– καθώς το αλκοόλ του εξατμίζεται στο τηγάνι, αφήνει τα ίχνη του φρουτένιου και ανθώδους αρωματικού χαρακτήρα του στη σάλτσα, χωρίς να της προσθέτει οξύτητα, αφού από τη φύση του δεν διαθέτει.
Η μαντζουράνα παίρνει τη θέση του δεντρολίβανου και το ροζ πιπέρι μαζί με τις ντομάτες απομακρύνουν την υποψία μιας οποιασδήποτε ομοιότητας.