Υλικά
Υλικά (για 8 άτομα)
4 κονσέρβες σαρδέλες Lucas, στο λάδι
2 κ.σ. λάδι από την κονσέρβα
2 κ.σ. ξίδι
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
2 κ.σ. μαγιονέζα έτοιμη
12 ξινόμηλα κομμένα σε κυβάκια
1 μάτσο ραπανάκια
1 κ.σ. κρέμα χρένου (horseradish)
150 ml ξίδι μπαλσάμικο
½ κ.γλ. κορνφλάουρ
120 γρ. έτοιμη μαγιονέζα
1 κ.σ. ξίδι λευκό
Παρασκευή
Βγάζετε τις σαρδέλες από τις κονσέρβες τους και τις στραγγίζετε καλά.
Αφαιρείτε τη ραχοκοκαλιά τους και τις αναμειγνύετε με τα κυβάκια του μήλου.
Αναμειγνύετε τη μαγιονέζα με το ξίδι και το λάδι από τις κονσέρβες.
Προσθέτετε το καγιέν και περιχύνετε τις σαρδέλες.
Βάζετε το ξίδι μπαλσάμικο να βράσει και μόλις μειωθεί αρκετά ο όγκος του, προσθέτετε το κορνφλάουρ και το διατηρείτε χλιαρό.
Διαλύετε στη μαγιονέζα το άσπρο ξίδι και την κρατάτε στην άκρη.
Τρίβετε τα ραπανάκια, καλά καθαρισμένα, στον τρίφτη του τυριού, τα στύβετε με τα χέρια και τα ανακατεύετε με το χρένο και τη μαγιονέζα, που εμπλουτίσατε με το ξίδι.
Σερβίρετε τη σαλάτα σε ατομικά πιάτα.
Απλώνετε το ζωμό του μπαλσάμικο γύρω γύρω, στη μέση βάζετε μια ποσότητα σαρδέλες και γύρω της το μείγμα με τα ραπανάκια.
Μπορείτε να διακοσμήσετε το πιάτο με έτοιμη μαγιονέζα σε σωληνάριο και με τρίγωνα από φύλλα κρούστας ελαφρώς ροδισμένα στο φούρνο.
Η αλήθεια μια κονσέρβας με παχουλές σαρδέλες, έτοιμης προς κατανάλωση, απέχει κατά πολύ από την εικόνα της πικάντικης αυτής ρεμουλάντ από ραπανάκια (… για την όρεξη) με πιπεράτο χρένο.
Κρατήσαμε λοιπόν λίγο από το λάδι τους, για να μην ξεχνιόμαστε, και δώσαμε το στίγμα μας με το ξίδι μπαλσάμικο που «κοντράρει» την έτοιμη μαγιονέζα και κάνει την τελική διαφορά.