Follow us

Xήνα γεμιστή με φρούτα και άγρια μανιτάρια

Μύρισε Χριστούγεννα. Υπάρχει ένας αέρας γιορτής στην ατμόσφαιρα. Οι φωτισμένες βιτρίνες, τα λαμπιόνια στους δρόμους, οι μουσικές, το γενικότερο ψυχολογικό ταρατατζούμ, όλα φωνάζουν: γιορτάστε! Και γιορτή χωρίς να μοσχοβολήσει το σπίτι ψητό και γλυκά, χωρίς να στρώσουμε τραπέζι με λινά, κρύσταλλα και πορσελάνες, δεν γίνεται. Όπως και να το κάνουμε, τέτοιες μέρες η γιορτή θέλει τα στολίδια της, θέλει τα καλούδια της, θέλει τη χλιδή της.

Xήνα γεμιστή με φρούτα και άγρια μανιτάρια

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

1 χήνα, περίπου 3 κιλά

1 λεμόνι (το χυμό)

1/4 φλιτζ. βούτυρο

1/4 φλιτζ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/4 φλιτζ. πράσο

1 φλιτζ. μήλα ψιλοκομμένα

1 φλιτζ. δαμάσκηνα ξηρά, ψιλοκομμένα

1 φλιτζ. βερίκοκα ξηρά, ψιλοκομμένα

2 φλιτζ. τρίμμα από ψωμί της προηγούμενης μέρας

4-6 φέτες μπέικον

Λίγο λιωμένο λίπος χοιρινού

Αλάτι, πιπέρι

Ελαιόλαδο

Λίγο κονιάκ


Μανιτάρια

200 γρ. μανιτάρια πορτσίνι

200 γρ. μανιτάρια σιιτάκε

200 γρ. μανιτάρια πλερότους

½ φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί

2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

Θυμάρι, αλάτι, άσπρο πιπέρι.

Παρασκευή

Πλένουμε και καθαρίζουμε τη χήνα, την περιχύνουμε μέσα και έξω με το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.

Μουλιάζουμε τα ξηρά φρούτα στο κονιάκ και τα στραγγίζουμε.

Σε ένα ρηχό σκεύος σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι και το πράσο.

όταν πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τα μήλα, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, το τρίμμα ψωμιού και αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε με ένα κουτάλι τη γέμιση στη χήνα και κλείνουμε το άνοιγμα ράβοντας το με βελόνα και σπάγκο.

Καλύπτουμε το στήθος της χήνας με τις φέτες μπέικον και την αλείφουμε με το λίπος.

Την τοποθετούμε σε ταψί και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για 25-30 λεπτά, αλείφοντας τακτικά με λίπος.

Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι το ζωμό από το ταψί με την πάπια και σοτάρουμε τα μανιτάρια, τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι και τα σβήνουμε με το κρασί.

Σκεπάζουμε το τηγάνι και τα αφήνουμε να ψηθούν, σε χαμηλή φωτιά.

Σερβίρουμε την πάπια σε πιατέλα και τοποθετούμε κυκλικά τα μανιτάρια με την γκλασαρισμένη σάλτσα.

Η συχνότητα και μόνο με την οποία καταναλώνουμε τη χήνα στη χώρα μας την καθιστά ένα σπάνιο και ιδιαίτερα γιορτινό πουλερικό.

Αφιερώστε της το χρόνο και τη φροντίδα που απαιτείται για το σωστό ψήσιμό της και απολαύστε τη διαφορετικότητά της.

Επίσης...

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα

Χαλβάς με Ζελέ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο χαλβά με ζελέ.

Τάρτα Μπισκοτένια με Φρούτα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη μπισκοτένια τάρτα με φρούτα.

Κρέμα Ανάλαφρη με Σιμιγδάλι

Η συνταγή για την πιο ανάλαφρη και νόστιμη κρέμα με σιμιγδάλι.

Αρωματικό Κέικ με Μανταρίνι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο και αρωματικό κέικ με μανταρίνι.