Υλικά
Υλικά (για 8 άτομα)
Φιλέτο από ένα μεγάλο καλκάνι (περίπου 1 κιλού) χωρίς πέτσα (ή γλώσσα ή όποιο άλλο φιλέτο ψάρι)
Χυμός από 1 λεμόνι
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1/3 φλιτζ. ηλιέλαιο
1 κ.σ. μουστάρδα καλής ποιότητας
1 ½ κ.σ. κάππαρη (όχι αλμυρή)
1 κρόκος αυγού
Αλάτι, πιπέρι
1 κιλό σταμναγκάθι καθαρισμένο
3 φλιτζ. τσαγιού πατάτες-σπιρτόξυλα
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.σ. αλεύρι
Παρασκευή
Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και αλάτι, βράζουμε το σταμναγκάθι για 10 λεπτά (από τη στιγμή που βράζει το νερό), το σουρώνουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του ψαριού και τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
Βάζουμε στο μπλέντερ τη μουστάρδα, τον κρόκο, την κάππαρη και τα δουλεύουμε καλά, προσθέτουμε λίγο λίγο το λεμόνι και τα λάδια, ανακατεμένα.
Αφού τελειώσει όλο το λάδι, βγάζουμε το μείγμα από το μίξερ και προσθέτουμε το μαϊντανό.
Αλείφουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ηλιέλαιο, το βάζουμε στη φωτιά και αφού ζεσταθεί, προσθέ-τουμε τα φιλέτα του ψαριού.
Αφού ψηθούν και πάρουν ξανθό χρώμα από τη μία πλευρά, τα γυρίζουμε να ψηθούν από την άλλη.
Μαρινάρουμε το σταμναγκάθι με λίγη από τη βινεγκρέτ που έχουμε φτιάξει, βάζουμε λίγο σταμναγκάθι στο πιάτο και τοποθετούμε πάνω το ψάρι που εκείνη τη στιγμή βγάζουμε από τη φωτιά.
Περιχύνουμε με λίγη σάλτσα και συνοδεύουμε με μια τούφα πατάτες σπιρτόξυλα.
Η τρυφερή σάρκα του ψαριού αποζητά την ένταση της κάππαρης και την οξύτητα του λαδολέμονου με τη μουστάρδα, τα χόρτα δίνουν την απαραίτητη φυτική νότα στο πιάτο, ενώ οι τηγανητές πατάτες φέρνουν την ποθητή αντίθεση.