Follow us

Kαλκάνι σχάρας σε σταμναγκάθι σοτέ με λαδολέμονο κάππαρης

Η ελληνική κουζίνα σε μια μινιόν εκδοχή της. Ζητήσαμε από το σεφ Δημήτρη Μπλιζιώτη να δημιουργήσει για εμάς ένα μενού στο στιλ του, σε micro μερίδες δηλαδή, ώστε και τη γεύση να έχουμε ολόκληρη και το στιλ χορτάτο!

Kαλκάνι σχάρας σε σταμναγκάθι σοτέ με λαδολέμονο κάππαρης

Υλικά

Υλικά (για 8 άτομα)

Φιλέτο από ένα μεγάλο καλκάνι (περίπου 1 κιλού) χωρίς πέτσα (ή γλώσσα ή όποιο άλλο φιλέτο ψάρι)

Χυμός από 1 λεμόνι

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

1/3 φλιτζ. ηλιέλαιο

1 κ.σ. μουστάρδα καλής ποιότητας

1 ½ κ.σ. κάππαρη (όχι αλμυρή)

1 κρόκος αυγού

Αλάτι, πιπέρι

1 κιλό σταμναγκάθι καθαρισμένο

3 φλιτζ. τσαγιού πατάτες-σπιρτόξυλα

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κ.σ. αλεύρι

Παρασκευή

Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και αλάτι, βράζουμε το σταμναγκάθι για 10 λεπτά (από τη στιγμή που βράζει το νερό), το σουρώνουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ.

Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του ψαριού και τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι.

Βάζουμε στο μπλέντερ τη μουστάρδα, τον κρόκο, την κάππαρη και τα δουλεύουμε καλά, προσθέτουμε λίγο λίγο το λεμόνι και τα λάδια, ανακατεμένα.

Αφού τελειώσει όλο το λάδι, βγάζουμε το μείγμα από το μίξερ και προσθέτουμε το μαϊντανό.

Αλείφουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ηλιέλαιο, το βάζουμε στη φωτιά και αφού ζεσταθεί, προσθέ-τουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Αφού ψηθούν και πάρουν ξανθό χρώμα από τη μία πλευρά, τα γυρίζουμε να ψηθούν από την άλλη.

Μαρινάρουμε το σταμναγκάθι με λίγη από τη βινεγκρέτ που έχουμε φτιάξει, βάζουμε λίγο σταμναγκάθι στο πιάτο και τοποθετούμε πάνω το ψάρι που εκείνη τη στιγμή βγάζουμε από τη φωτιά.

Περιχύνουμε με λίγη σάλτσα και συνοδεύουμε με μια τούφα πατάτες σπιρτόξυλα.

Η τρυφερή σάρκα του ψαριού αποζητά την ένταση της κάππαρης και την οξύτητα του λαδολέμονου με τη μουστάρδα, τα χόρτα δίνουν την απαραίτητη φυτική νότα στο πιάτο, ενώ οι τηγανητές πατάτες φέρνουν την ποθητή αντίθεση.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.