Υλικά
Υλικά
1 αστακός καθαρισμένος
½ φλιτζάνι ζωμός ψαριού
½ φλιτζάνι σέρι
4 κουτ. σούπας κονιάκ
2 κουτ. σούπας βούτυρο
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρια
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
Αλάτι, πιπέρι καγιέν.
Παρασκευή
Εκτός από τις περιπτώσεις που έβρισκα φρέσκους αστακούς στο Λαύριο, τους έπαιρνα επί τόπου και τους μαγείρευα, δεν είχε τύχει ποτέ να αναζητήσω αστακό επί τούτου.
Δυσκολεύτηκα πολύ να βρω.
Η σάρκα και η υφή του φρέσκου αστακού, είναι άλλο πράγμα – και η τιμή του επίσης (περίπου € 50 το κιλό).
Αν έχετε τη δυνατότητα, επιλέξτε θηλυκό που είναι πιο εύγευστος.
Θα τον αναγνωρίσετε από κάτι σαν φουρό που έχει λίγο κάτω από την κοιλιά.
Στην ψαραγορά έχετε πολλές πιθανότητες να βρείτε.
Διαφορετικά, στη χειρότερη περίπτωση και δυστυχώς εις βάρος της γεύσης, μπορείτε να καταφύγετε στους κατεψυγμένους των σουπερμάρκετ (με περίπου € 15 τον ένα.) Θα χρειαστείτε περίπου 1 με 1,5 κιλό αστακό.
Αγοράστε επίσης ένα δύο κομμάτια από κοκκινόψαρο για να φτιάξετε το ζωμό.
Αφού βράσετε για λίγο τον αστακό στην ίδια κατσαρόλα με το ψάρι, τον ξεφλουδίζετε και τον κόβετε ροδέλες.
Μετά τις ροδίζετε στο λάδι και από τις δύο πλευρές.
Τις βγάζετε από το τηγάνι.
Στο ίδιο λάδι ροδίζετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο και προσθέτε ψιλοκομμένη την ντομάτα, το σκόρδο σε σκόνη (έλιωσα μια μικρή σκελίδα σκόρδο, αντί για σκόνη) και το μαϊντανό.
Αφού ανακατέψετε καλά τα λαχανικά, τοποθείτε επάνω τους τον αστακό και προσθέτετε το ζωμό του ψαριού και τα ποτά (τον υπόλοιπο φυλάξτε τον στην κατάψυξη για άλλες συνταγές).
Στη συνέχεια, ρίνχετε αλάτι και πιπέρι.
(Προσοχή με το καγιέν!)
Σκεπάζετε το τηγάνι και αφήνετε να μαγειρευτεί για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Βγάζετε τις ροδέλες στην άκρη και λιώνετε στο μπλέντερ ό,τι έχει μείνει στο τηγάνι, μαζί με το βούτυρο.
Η σάλτσα που προκύψει θα είναι παχύρρευστη και νοστιμότατη.
Για την μέρα του Αγίου Βαλεντίνου προσωπικά θα το σερβίριζα σε ένα κεντρικό πιάτο.
Με το κεφάλι ολόκληρο με τις δαγκάνες και πίσω θα «έχτιζα» το σώμα με τις ροδέλες, που θα περιέλουζα με τη σάλτσα.
Στην άκρη ίσως ένα λευκό ρύζι βρασμένο στο νερό του ζωμού και αρωματισμένο με βούτυρο.
Από πάνω μερικά φυλλαράκια μαϊντανού για γαρνιτούρα.
Και, μη γελιόμαστε, αφροδισιακός δεν είναι ο αστακός, αλλά η ενέργεια με την οποία εμείς τον «πασπαλίζουμε», όταν μαγειρεύουμε ερωτευμένοι.