Follow us

Cassoulet του Castelnaudary με κονφί πάπιας και αρνάκι

Ως παιδιά τα μισούσαμε, ως μεγάλοι μάθαμε να τα αποφεύγουμε, για τη θερμιδική τους αξία ή γιατί υποτίθεται πως είναι «βαριά». Κι όμως, τα όσπρια δεν είναι απλώς γερά διατροφικά χαρτιά. Σηκώνουν και γερό παιχνίδι στην κουζίνα. Μας έπιασε το δημιουργικό μας, βαλθήκαμε να ξεκολλήσουμε από το σαρακοστιανό παρελθόν τους, βάλαμε μπρος τα τσουκάλια και… γαία πυρί μειχθήτω!

Cassoulet του Castelnaudary με κονφί πάπιας και αρνάκι

Υλικά

Υλικά (για 6 άτομα)

Φασόλια

1 κιλό άσπρα μακρόστενα φασόλια, βρασμένα με:

7 σκ. σκόρδο

4 κρεμμύδια, τρυπημένα με 6 γαρυφαλόκαρφα

3 καρότα ψιλοκομμένα

1 ματσάκι με θυμάρι

Δάφνη, σέλερι και σέλινο

60 γρ. μπέικον με την πέτσα του

800 γρ. καπνιστή παντσέτα


Κρέατα

1 κιλό σπάλα από αρνάκι ή πρόβατο

1 κιλό σπάλα από χοιρινό ή βραστό κότσι (αλλαντικό)

1 λουκάνικο χωριάτικο για βραστό

Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των κρεάτων

500 ml ζωμός κρέατος

4 μεγάλα κρεμμύδια

2 σκ. σκόρδο

2 κ.σ. θυμάρι

6 ντομάτες, περασμένες από το μύλο των λαχανικών

6 μπουτάκια πάπιας κονφί

4 κ.σ. γαλέτα

Ψιλοκομμένος μαϊντανός, για το γαρνίρισμα

Παρασκευή

Βάζετε τα φασόλια να βράσουν μαζί με όλα τα υλικά τους επί μία περίπου ώρα.

Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το λουκάνικο, το αρνάκι και το χοιρινό, κομμένα σε μικρά κομμάτια.

Προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Πασπαλίζετε με το θυμάρι, ρίχνετε και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να καλυφθούν τα κρέατα.

Τα αφήνετε να σιγοβράσουν για μία ώρα.

Στο μεταξύ θα έχουν βράσει και τα φασόλια.

Αφαιρείτε τα μυριστικά και το μπέικον με την πέτσα του.

Κόβετε το μπέικον σε μικρά κυβάκια και το σοτάρετε στο τηγάνι.

Τρίβετε ένα πήλινο σκεύος με 1 σκελίδα σκόρδο και ρίχνετε μέσα τα βρασμένα φασόλια, τα μπουτάκια της πάπιας, τα κομμάτια του κρέατος με όσο από το ζωμό της κατσαρόλας χρειάζεται για να καλύπτεται το φαγητό, πασπαλίζετε με το μαϊντανό, το ψιλοκομμένο σκόρδο και τη γαλέτα, και βάζετε το φαγητό να γκρατιναριστεί για 20 λεπτά στους 200-210°C.

Το κλασικό παραδοσιακό πιάτο της νότιας Γαλλίας σε μία από τις πιο πλούσιες εκδοχές του, όπως την πρότεινε κάποτε η διάσημη τηλεοπτική σεφ Μαϊτέ, που μας κέρδιζε με την πληθωρικότητα των συνταγών της.

Επίσης...

Χοιρινό µε Σπανάκι

Η συνταγή για χοιρινό με σπανάκι.

Απολαυστικά Κεφτεδάκια

Τα πιθανότατα πιο εύκολα κεφτεδάκια που μπορείς να φτιάξεις.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Χοιρινό με Σύκα στη Γάστρα

Ένα υπέροχο, πρωτότυπο φουρνιστό φαγητό, που θα γίνει ακόμα νοστιμότερο αν διαλέξουμε ένα κομμάτι με λιπάκι.

Χοιρινό με Πλιγούρι

Η συνταγή για χοιρινό με πλιγούρι.

Χοιρινό με Λεμονάτη Σάλτσα και Κρασάτες Πατάτες

Η συνταγή για χοιρινό με λεμονάτη σάλτσα και κρασάτες πατάτες.

Χοιρινό Ρολό Λεμονάτο με Τυρί

Η συνταγή για ρολό χοιρινό λεμονάτο με τυρί.

Χοιρινό με Κρασί και Πιπεριές

Η συνταγή για χοιρινό με κρασί και πιπεριές.

Χοιρινό με το Σέλινο

Μία υπέροχη συνταγή με χοιρινό και σέλινο.

Χοιρινό με Κυδώνια

Η συνταγή για χοιρινό με κυδώνια.

Στιφάδο Χοιρινό με Καρότα και Μανιτάρια

Η συνταγή για στιφάδο χοιρινό με καρότα και μανιτάρια.

Κρασοκαπαμάς

Η συνταγή για κρασοκαπαμά.

Νόστιμο, Τρυφερό Χοιρινό Κρασάτο με Κρεμμύδι

Πώς θα φτιάξεις νόστιμο, τρυφερό χοιρινό κρασάτο με κρεμμύδι.