Υλικά
Υλικά (για 6 άτομα)
Φασόλια
1 κιλό άσπρα μακρόστενα φασόλια, βρασμένα με:
7 σκ. σκόρδο
4 κρεμμύδια, τρυπημένα με 6 γαρυφαλόκαρφα
3 καρότα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι με θυμάρι
Δάφνη, σέλερι και σέλινο
60 γρ. μπέικον με την πέτσα του
800 γρ. καπνιστή παντσέτα
Κρέατα
1 κιλό σπάλα από αρνάκι ή πρόβατο
1 κιλό σπάλα από χοιρινό ή βραστό κότσι (αλλαντικό)
1 λουκάνικο χωριάτικο για βραστό
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των κρεάτων
500 ml ζωμός κρέατος
4 μεγάλα κρεμμύδια
2 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. θυμάρι
6 ντομάτες, περασμένες από το μύλο των λαχανικών
6 μπουτάκια πάπιας κονφί
4 κ.σ. γαλέτα
Ψιλοκομμένος μαϊντανός, για το γαρνίρισμα
Παρασκευή
Βάζετε τα φασόλια να βράσουν μαζί με όλα τα υλικά τους επί μία περίπου ώρα.
Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το λουκάνικο, το αρνάκι και το χοιρινό, κομμένα σε μικρά κομμάτια.
Προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Πασπαλίζετε με το θυμάρι, ρίχνετε και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να καλυφθούν τα κρέατα.
Τα αφήνετε να σιγοβράσουν για μία ώρα.
Στο μεταξύ θα έχουν βράσει και τα φασόλια.
Αφαιρείτε τα μυριστικά και το μπέικον με την πέτσα του.
Κόβετε το μπέικον σε μικρά κυβάκια και το σοτάρετε στο τηγάνι.
Τρίβετε ένα πήλινο σκεύος με 1 σκελίδα σκόρδο και ρίχνετε μέσα τα βρασμένα φασόλια, τα μπουτάκια της πάπιας, τα κομμάτια του κρέατος με όσο από το ζωμό της κατσαρόλας χρειάζεται για να καλύπτεται το φαγητό, πασπαλίζετε με το μαϊντανό, το ψιλοκομμένο σκόρδο και τη γαλέτα, και βάζετε το φαγητό να γκρατιναριστεί για 20 λεπτά στους 200-210°C.
Το κλασικό παραδοσιακό πιάτο της νότιας Γαλλίας σε μία από τις πιο πλούσιες εκδοχές του, όπως την πρότεινε κάποτε η διάσημη τηλεοπτική σεφ Μαϊτέ, που μας κέρδιζε με την πληθωρικότητα των συνταγών της.