Υλικά
Υλικά (για 6-8 άτομα)
260 γρ. άσπρα μικρά φασόλια
4 λίτρα ζωμός κότας
200 γρ. προσούτο ή άλλο ζαμπόν ωρίμανσης, ολόκληρο
3 δαφνόφυλλα
2 κ.σ. φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι
3 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
150 γρ. μπέικον
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κλαράκια σέλινο-σέλερι, σε ροδέλες
2 κ.γλ. σκόρδο ψιλοκομμένο
500 ml κρέμα γάλακτος
Αλάτι, άσπρο πιπέρι
120 γρ. πάστα μαύρης τρούφας
1 μικρή μαύρη τρούφα ξύσμα (προαιρετικό)
Ψιλοκομμένο σκοινόπρασο για το γαρνίρισμα
Παρασκευή
Βράζετε τα φασόλια στο ζωμό της κότας μαζί με τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι και το ζαμπόν ωρίμανσης.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα αφήνετε να σιγοβράζουν για μιάμιση ώρα.
Κόβετε το μπέικον σε κομματάκια και το σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι.
Όταν ροδίσει, προσθέτετε τα πράσα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα αφήνετε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε το μείγμα αυτό στα φασόλια και τα αφήνετε να βράσουν μισή ώρα ακόμα.
Αφαιρείτε τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι και το ζαμπόν ωρίμανσης.
Πολτοποιείτε τη σούπα στο μπλέντερ, ρίχνετε και την κρέμα γάλακτος και τη βάζετε ξανά να σιγοβράσει για ελάχιστα λεπτά.
Αλατοπιπερώνετε και τη μοιράζετε σε βαθιά πιάτα.
Στο κέντρο του κάθε πιάτου ρίχνετε μια κουταλιά πάστα μαύρης τρούφας και το ξύσμα της.
Πασπαλίζετε με το σκοινόπρασο.
Η δύναμη του αρώματος της μαύρης τρούφας λειτουργεί καταλυτικά πάνω σε αυτή την απλή στη σύλληψη βελουτέ σούπα, μεταμορφώνοντας ένα ταπεινό πιάτο σε γκουρμέ απόλαυση.