Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
Σορμπέ
3 φλιτζ. φασόλια καλά βρασμένα
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
Χυμός 4 λεμονιών
4 γρ. κρεμμυδάκια
½ φλιτζ. μαϊντανό
3 φύλλα ζελατίνης, μουλιασμένα σε κρύο νερό
Σαλάτα
1 κιλό μοσχοχτάποδα
1 ξερό κρεμμύδι
1 ματσάκι μαϊντανό
Χυμός 2 λεμονιών
Ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
Λίγη ρίγανη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Αλέθουμε τα φασόλια, που πρέπει να είναι και ζεστά, με το λάδι, το χυμό λεμονιών και τη ζελατίνη.
Προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο να κρυώσει καλά ο πουρές.
Την επομένη, βάζουμε τον πουρέ σε παγωτομηχανή και συνεχίζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Λγο πριν τελειώσουμε το παγωτό, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το μαϊντανό, ψιλοκομμένα.
Διατηρούμε στην κατάψυξη.
Καθαρίζουμε και βράζουμε τα μοσχοχτάποδα.
Τα τοποθετούμε σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε το λάδι, το λεμόνι, τη ρίγανη, το σκόρδο ψιλοκομμένο και λίγο αλάτι.
Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μαρινάρουμε όλο το βράδυ μέσα στο ψυγείο.
Σερβίρουμε την επομένη μια μπάλα σορμπέ πιάζ με λίγη κρύα σαλάτα, αφού έχουμε προσθέσει το κρεμμύδι σε ροδέλες και αρκετό μαϊντανό.
Η παγωμένη κρέμα των φασολιών πιάζ παρουσιάζεται με τη μορφή σορμπέ, για να συνοδεύσει τα μοσχοχτάποδα, ανατρέποντας έτσι την κλασική εκδοχή του χταποδιού με τα φασόλια.