Follow us

Tερίνα με κόκκινες φακές, σέσκουλα και κόκκινες πιπεριές σε βινεγκρέτ

Ως παιδιά τα μισούσαμε, ως μεγάλοι μάθαμε να τα αποφεύγουμε, για τη θερμιδική τους αξία ή γιατί υποτίθεται πως είναι «βαριά». Κι όμως, τα όσπρια δεν είναι απλώς γερά διατροφικά χαρτιά. Σηκώνουν και γερό παιχνίδι στην κουζίνα. Μας έπιασε το δημιουργικό μας, βαλθήκαμε να ξεκολλήσουμε από το σαρακοστιανό παρελθόν τους, βάλαμε μπρος τα τσουκάλια και… γαία πυρί μειχθήτω!

Tερίνα με κόκκινες φακές, σέσκουλα και κόκκινες πιπεριές σε βινεγκρέτ

Υλικά

Υλικά (για 6 άτομα)

Βινεγκρέτ της κόκκινης πιπεριάς

½ σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη

50 γρ. τριμμένο πεκορίνο

50 γρ. ψημένες κόκκινες πιπεριές

Λίγα φυλλαράκια μαντζουράνας

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο


Τερίνα

175 γρ. κόκκινες φακές

2 φλιτζ. ζωμός κότας

1 κ.σ. ζελατίνα χωρίς γεύση

125 ml ξηρό βερμούτ

Αλάτι, πιπέρι και καγιέν

1 ματσάκι σέσκουλα, χωρίς τα λευκά κοτσάνια τους, κομμένα στα δύο

2 ματσάκια πράσινα κρεμμυδάκια: 1 κομμένο σε κομμάτια των 6 εκ. και 1 ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μαραθόριζα (φινόκιο) ψιλοκομμένη

1 μεγάλη κίτρινη ή πορτοκαλί πιπεριά, ψιλοκομμένη

Παρασκευή

Ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ της κόκκινης πιπεριάς: πολτοποιείτε στο μπλέντερ το σκόρδο, το τυρί, τις ψημένες πιπεριές (ξεφλουδισμένες), τη μαντζουράνα.

Σιγά σιγά προσθέτετε το λάδι και το μπαλσάμικο, μέχρι να σχηματιστεί μια κρεμώδης κόκκινη σος.

Την κρατάτε στο ψυγείο, μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.

Λαδώνετε ελαφρώς μια παραλληλόγραμμη φόρμα 23x15 εκ.

Βράζετε τις κόκκινες φακές με το ζωμό της κότας, σε χαμηλή φωτιά, για μισή ώρα, αφότου ο ζωμός πάρει βράση, τις σουρώνετε, τις ρίχνετε ξανά στην κατσαρόλα και τις κρατάτε ζεστές.

Αναμειγνύετε σε ένα μπολ τη ζελατίνα με το βερμούτ και όταν φουσκώσει την προσθέτετε στις ζεστές φακές, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει τελείως η ζελατίνα.

Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με το καγιέν.

Αφήνετε τις φακές να κρυώσουν.

Ζεματάτε τα σέσκουλα και τα δροσίζετε αμέσως σε κρύο νερό.

Τα στύβετε με τα χέρια.

Κάνετε το ίδιο για τα ολόκληρα κρεμμυδάκια.

Σοτάρετε στο ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, το φινόκιο και την πιπεριά.

Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα ανακατεύετε με τις κόκκινες φακές.

Στρώνετε τη φόρμα με τα μισά φύλλα από τα σέσκουλα, φροντίζοντας να προεξέχουν μέχρι 2,5 εκ.

από τη φόρμα, απλώνετε επάνω τους το μισό μείγμα από τις φακές, βάζετε από πάνω σε σειρές τα κομμένα σε κομμάτια κρεμμυδάκια και τα καλύπτετε με τις υπόλοιπες φακές.

Τα σκεπάζετε με τα υπόλοιπα σέσκουλα και κλείνετε καλά την τερίνα, διπλώνοντας τα φύλλα προς τα μέσα.

Την αφήνετε να παγώσει το λιγότερο για 2,5 ώρες ή και μια ολόκληρη νύχτα, ώστε να κόβεται καλά.

Την ξεφορμάρετε σε μια μακρόστενη πιατέλα και την κόβετε σε φέτες με κοφτερό ή ηλεκτρικό μαχαίρι.

Περιχύνετε την κάθε φέτα με τη κόκκινη βινεγκρέτ και σερβίρετε αμέσως.

Οι κόκκινες φακές δεν χρειάζονται καν μούλιασμα.

πιο εύκολες στο βράσιμο από τις κοινές, χρησιμοποιούνται συχνά σε συνταγές που ζητούν πολτοποιημένα όσπρια, όπως τα ινδικά νταλ.

Αν σας αρέσουν τα καυτερά, μπορείτε να φανείτε πιο γενναιόδωροι με το καγιέν.

Τα όσπρια με το άμυλό τους θα σας βοηθήσουν να το αντέξετε πιο ευχάριστα.

Η δικαίωσή τους έρχεται από όλες τις πλευρές.

Την εξασφάλισαν οι διατροφολόγοι: τα προσθέτουν πλέον σε κάθε δίαιτα αδυνατίσματος, διατυμπανίζοντας πως είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας και άριστη πηγή φυτικών ινών.

Το επιβεβαίωσαν και οι σεφ συμπεριλαμβάνοντάς τα σε πιάτα υψηλών γαστρονομικών προδιαγραφών, εκτιμώντας το βάθος της γεώδους γεύσης τους.
Το κατάλαβαν και οι μαμάδες μας, που τα τελευταία χρόνια έπαψαν να προσπαθούν να μας τα επιβάλλουν χρησιμοποιώντας σταθερά τις ίδιες, βαρετές συνταγές κάθε Τετάρτη ή Παρασκευή και όλη τη Σαρακοστή.
Τώρα χαιρόμαστε τα όσπριά μας όποτε και όπως μας αρέσει, νηστίσιμα ή αρτυμένα, και τα συνδυάζουμε με δεκάδες τρόπους: με ζυμαρικά όπως οι Ιταλοί στο pasta e fagioli, με λαχανικά όπως οι Ισπανοί στο garbanzos y espinacas ή με κρεατικά όπως οι Γάλλοι στο cassoulet.

Τα χρησιμοποιούμε ως συνοδευτικό σε πιάτα κρεατικών, ιδίως σε κυνήγι, τα προσθέτουμε ή τους δίνουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε σαλάτες, τα πολτοποιούμε για να ετοιμάσουμε φάβα, πουρέ, σάλτσες, χορταστικές σούπες βελουτέ ή κλασικές σούπες οσπρίων.

Για να μη μιλήσουμε για επτάζυμα παξιμάδια με το ρεβιθάλευρο ή τα υπέροχα γλυκά που φτιάχνουν οι Ασιάτες με την πάστα των κόκκινων φασολιών ατζούκι ή ακόμα και τη βιεννέζικη τούρτα με πουρέ από άσπρα φασόλια και φουντούκια.

Τα όσπρια ξαναήρθαν στο προσκήνιο, αυτοσχεδιάστε.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.