Follow us

Το πολύτιμο ταχίνι

Το πολύτιμο ταχίνι

Πολύ ενδιαφέρον υλικό, τόσο για τη γεύση του που θυμίζει ξηρούς καρπούς όσο και για το εύκολο ταίριασμά του με πολλά τρόφιμα –λαχανικά, όσπρια, ψάρια αλλά και την ικανότητά του να δένει μεταξύ τους υλικά σε ένα ενιαίο σύνολο, με αποτέλεσμα υπέροχες σάλτσες και dressing (θα τολμούσαμε να αποδώσουμε στο ταχίνι τον ρόλο που έχει η κρέμα γάλακτος -σε φυτικό βεβαίως επίπεδο). Και είναι κρίμα που χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για να "λαδώσει" τα νηστίσιμα φαγητά και να αντικαταστήσει ουσίες που δεν τηρούν τις προδιαγραφές της νηστείας, αφού θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα υλικά καθημερινής χρήσης στην καθημερινή μας μαγειρική.
Σε διατροφικό επίπεδο τώρα, το ταχίνι φέρει όλες τις εξαιρετικές ποιότητες που έχει το σουσάμι, αφού δεν είναι τίποτα άλλο από σουσάμι αποφλοιωμένο (συνήθως), ψημένο και αλεσμένο. Περιέχει όπως και το σουσάμι σημαντικές φυτικές πρωτεΐνες –αν το φάμε μαζί με μια φέτα καλό ψωμί ολικής αλέσεως, δηλαδή δημητριακά ή με όσπρια (το διάσημο χούμους) είναι σαν να τρώμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας σαν αυτή που περιέχει το κρέας, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι φυτοστερόλες οι λιγνάνες αλλά και η βιταμίνη Ε και σελήνιο, που προστατεύουν τον οργανισμό από τις εκφυλιστικές ασθένειες και τη γήρανση και ακόμα, περιέχει πολλά ωφέλιμα λιπαρά στην πλειοψηφία τους μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Βεβαίως, περιέχει και πολλές θερμίδες, γύρω στις 500 θερμίδες/100 γρ., λόγω της ελαιώδους σύνθεσής του. Για αυτό, άλλωστε, είναι κατάλληλο για την υποστήριξη του οργανισμού σε περιόδους αποχής από το πολύ και ζωικής προέλευσης φαγητό Δεν είναι τυχαία η σημαντική του θέση στη μοναστηριακή διατροφή και τη μαγειρική.
Εκτός από τις συνταγές που σας προτείνουμε παρακάτω, περισσότερες μαγειρικές ιδέες αλλά και πληροφορίες για το ταχίνι θα βρείτε εδώ, και εδώ .

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…