Follow us

Τα θαλασσινά ταιριάζουν με λαχανικά

Τα θαλασσινά ταιριάζουν με λαχανικά

Από τους πιο ενδιαφέροντες γευστικά συνδυασμούς, τα θαλασσινά μαζί με τα λαχανικά παίρνουν και διατροφικά εύσημα, καθώς αθροίζονται σε ένα πιάτο οι πρωτεΐνες των θαλασσινών (και οι σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, ασβεστίου και βιταμινών B, D και A που περιέχουν) με τις αντιοξειδωτικές ουσίες, τις ίνες, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία των λαχανικών, σε ένα ελαφρό και νηστίσιμο, για όσους ενδιαφέρονται, σύνολο.
Σε γαστρονομικό επίπεδο και ανάλογα με την επιλογή της συνταγής, μπορούμε να έχουμε από τις πιο σοφιστικέ δημιουργίες μέχρι τις πιο ρουστίκ και από τις πιο κλασικά ελληνικές μέχρι τις πιο fusion ή ethnic εκδοχές τους.
Καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές, χταπόδια, γαρίδες και καραβίδες, ακόμα και τα πολύτιμα οστρακόδερμα όπως ο αστακός και κωλοχτύπα, αλλά και τα όστρακα: στρείδια, χτένια, γυαλιστερές, κυδώνια, μύδια, καλόγνωμες κ.ά. κάνουν καλή παρέα με όλα τα λαχανικά, τα αρωματικά βότανα, το σκόρδο, το κρεμμύδι και πολλά χόρτα και αποκτούν ένταση με το λεμόνι, τη ντομάτα και τα μπαχαρικά, τον μαραθόσπορο και το γλυκάνισο, ανάλογα με το μαγείρεμα και την κανέλα.

Σχεδόν όλα ταιριάζουν θαυμάσια με την κρέμα καρύδας και το κάρι, το τζίντζερ και το λεμονόχορτο, για μια εξωτική νότα.
Βεβαίως, από οικονομική άποψη, τα φρέσκα θαλασσινά δεν είναι και η πιο οικονομική πρόταση. Πλην, όμως, υπάρχουν και τα κατεψυγμένα που μπορεί να απέχουν από τα γευστικά ύψη των φρέσκων. Εξοικονομούν, όμως, χρόνο όσον αφορά το καθάρισμά τους και παράλληλα, αν δείξουμε τη δέουσα επιμέλεια και προσοχή κυρίως στο ξεπάγωμα (ιδανικά τα ξεπαγώνουμε στη συντήρηση του ψυγείου ή σε επείγουσες περιπτώσεις σε ζεστό νερό, αλλά μέσα στη συσκευασία τους) και το μαγείρεμα (προσθέτουμε τα όστρακα και τα οστρακόδερμα αφού έχουμε μαγειρέψει τη σάλτσα ίσα -ίσα να βράσουν 2 –3 λεπτά οι γαρίδες, καραβίδες και τα όστρακα) τα αποτελέσματα είναι άκρως ικανοποιητικά για το καθημερινό τραπέζι. Οι συνταγές που ακολουθούν φτιάχνονται τόσο με φρέσκα όσο και με κατεψυγμένα προϊόντα, εκτός από τα «Μύδια με λαχανικά και σιναπόσπορο» που αξίζει τον κόπο να γίνουν μόνο με φρέσκα.

Επίσης...

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;