Καλής ποιότητας λουκάνικα, και όποιο άλλο υλικό μας αρέσει, θα μπορούσε να είναι η συνταγή. Διότι τα λουκάνικαταιριάζουν με τα πάντα: γίνονται σάλτσα για ζυμαρικά, γαρνιτούρα για πίτσα, σουβλάκι, ταιριάζουν με λαχανικά, μπαίνουν σε πίτες. Το βασικό θέμα με τα λουκάνικα είναι η επιλογή τους. Στην αγορά, θα βρούμε μια πολύ μεγάλη ποικιλία από ελληνικά, καλοφτιαγμένα λουκάνικα είτε από μεγάλες και γνωστές εταιρίες, είτε από μικρούς, μερακλήδες παραγωγούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα λουκάνικα, που φέρουν γαστρονομική σφραγίδα από τις τοπικές κουζίνες της χώρας. Λουκάνικα με πράσο από τη Θεσσαλία, λουκάνικα με πορτοκάλι από την Καλαμάτα, τα πικάντικα λουκάνικα Τζουμαγιάς (Σέρρες), για παράδειγμα. Ό, τι κι αν επιλέξουμε, θα κόψουμε τα λουκάνικα σε μάλλον παχουλές φέτες, για να μην στεγνώσουν με το ψήσιμο, και για τον ίδιο λόγο, δεν θα τα αφήσουμε πολλή ώρα στη φωτιά.
Αν και ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του, λίγο ξύσμα λεμονιού, όταν το φαγητό έχει ήδη μαγειρευτεί και είναι ακόμα καυτό, πηγαίνει σχεδόν σε όλες τις παρασκευές με λουκάνικα. Προσθέτει φρεσκάδα και "κόβει" τη λιπαρότητα.