Υλικά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, σπάλα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο (μόνο τα φύλλα)
Αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
100 γρ. κρασί κόκκινο
300 γρ. νερό
1 ξυλ. κανέλας
2 φύλλα δάφνης
3 κόκκους μπαχάρι
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
500 γρ. σπαγγέτι
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο και
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά σε 3 δόσεις, μέχρι να καραμελώσει και να πάρει χρώμα εξωτερικά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
2. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη ζάχαρη και το θυμάρι. Αφήνουμε να καραμελώσει το κρεμμύδι, τουλάχιστον 4-5 λεπτά.
3. Προσθέτουμε τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και τον κιμά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
4. Προσθέτουμε το νερό, το ξύλο κανέλας, τα φύλλα δάφνης, τα μπαχάρια και την ντομάτα κονκασέ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει τουλάχιστον 20-30 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
5. Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, aldente.
6. Σερβίρουμε με τη σάλτσα κιμά από πάνω, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι τριμμένο, μαϊντανό και φρέσκο πιπέρι.
*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Άκη Πετρετζίκη "η δική μου ελληνική κουζίνα", εκδόσεις Ψυχογιός.