Υλικά
500 γρ. λαζάνιαΥλικά
1 κ. κολοκυθάκια σε μικρά κυβάκια
5 σκελίδες σκόρδο κομμένο μικρά κυβάκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια
800 γρ. ντοματάκια κονσέρβα στο χυμό τους
½ φλ. ελαιόλαδο
500 γρ. χαλούμι σε μικρά κυβάκια
4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
4 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
Για τη μπεσαμέλ :
8 φλ. γάλα
16 κ.σ. βούτυρο
20 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αβγά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
Αλάτι, φεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τα λαζάνια τρία –τρία σε άφθονο νερό που βράζει για 1 λεπτό, τα βγάζουμε με στραγγιστή κουτάλα και τα απλώνουμε επάνω σε νωπή πετσέτα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσουν.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ρίχνουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σοτάρουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν.
Σπάμε τα ντοματάκια με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε μαζί με τον ζωμό τους και τη ζάχαρη στο τηγάνι.
Σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει κάπως η σάλτσα γύρω στα 15 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και όταν κάψει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά με τον αβγοδάρτη για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά, να ψηθεί το αλεύρι.
Προσθέτουμε το γάλα ζεστό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να πήξει αρκετά.
Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μόλις χλιάνει, προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε και το χαλούμι και ανακατεύουμε πάλι.
Συνθέτουμε το φαγητό: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C.
Στον πάτο ενός παραλληλόγραμμου ταψιού με μεγάλη πλευρά μήκους 34 εκ.
απλώνουμε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ.
Σκεπάζουμε με μια σειρά λαζάνια, μοιράζουμε επάνω τη μισή σάλτσα κολοκυθιών και σκεπάζουμε με λαζάνια.
Συνεχίζουμε με τη μισή μπεσαμέλ, σκεπάζουμε με λαζάνια και απλώνουμε και την υπόλοιπη σάλτσα κολοκυθιών.
Συνεχίζουμε με λαζάνια και τελειώνουμε καλύπτοντας το φαγητό με μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε για 15 λεπτά σκεπάζοντας το ταψί με λαδόκολλα.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 30 –40 λεπτά περίπου.
Ξεφουρνίζουμε και περιμένουμε μισή ώρα πριν το κόψουμε για να το σερβίρουμε (για να σταθεροποιηθεί).
A.T.