Follow us

Εδώδιμα και εποχικά

Εδώδιμα και εποχικά

Κεράσι το τραγανό


Πες μου περισσότερα
Αγαπημένα φρούτα, με ανατολίτικη γλύκα λόγω καταγωγής εκ Κερασούντος. Προτιμούμε τα τραγανά Ροδοχωρίου Νάουσας με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, τα ξερικά Γρεβενών, εκείνα των Βοδενά στην Έδεσσα (η περιοχή βγάζει και πετροκέρασα) και τις ολίγον λευκές «φράουλες» Βόλου. Μας τονώνουν καθώς είναι φουλ στα αντιοξειδωτικά, ενώ και τα κοτσάνια –βρασμένα– είναι πολύ καλά για αποτοξίνωση.

Επί του πρακτέου
Εκτός από το κλασικό γλυκό του κουταλιού είναι τέλεια σε ένα γαλλικό clafoutis (είδος αφράτου κέικ) και ταιριάζουν ιδιαίτερα με τα κυνήγια.

Κρίταμο το νησιωτικό

Εδώδιμα και εποχικά


Πες μου περισσότερα
Φυτρώνει στις παραθαλάσσιες ραχούλες και στα έρημα γλαρονήσια κι έχει τη χαρακτηριστική αψάδα της θάλασσας.

Επί του πρακτέου
Γίνεται σαλάτα, ταιριάζει θαυμάσια με ούζο ή τσίπουρο και συνοδεύει ωραιότατα τα ψητά ψάρια.

Τονάκι το εκλεκτό


Πες μου περισσότερα
Δεν ξεπερνά το ένα κιλό, έχει τρυφερή σάρκα και του αρέσουν οι τσάρκες σε ζεστά νερά. Τριγυρνά κυρίως στη Ζάκυνθο (όπου είναι γνωστό και ως καρβούνι) και την Αλόννησο, όπου κατοικοεδρεύει και ο λευκός alalunga. Έχει όλα τα καλά (ω-3 λιπαρά οξέα, φώσφορο, σελήνιο) και απορροφά ελάχιστο υδράργυρο λόγω μεγέθους.

Επί του πρακτέου
Με ελιές για μια θαυμάσια σάλτσα ζυμαρικών και ωραιότατο πλακί στο φούρνο με φρέσκο θυμάρι. Πολύ καλά ταιριάζει και σε μια «εναλλακτική» σαλάτα, με φακές και βαλσάμικο.

Μάραθος ο αναζωογονητικός


Πες μου περισσότερα
Γνωστό στους επιστημονικούς κύκλους ως φοινίκουλο το κοινό, τρώγεται από την κορυφή μέχρι τη ρίζα. Στην αγορά το ζητάμε ως μαραθόριζα ή φινόκιο (προς τιμήν του finocchio που κάνει θραύση στη σικελική κουζίνα). Ο Πλίνιος αναφέρει είκοσι δύο λόγους λατρείας για το έλαιό του, ενώ στις Ινδίες ήταν φημισμένος και για τις αφροδισιακές του ιδιότητες!

Επί του πρακτέου
Όσοι έχουν δοκιμάσει μαραθοκεφτέδες με αγριομάραθο… παραμιλούν. Πρωταγωνιστεί στη μαραθόπιτα, κάνει καλή παρέα με τα ρεβίθια και ταιριάζει στη χταποδόπιτα και στο ψητό κατσικάκι.

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…