Follow us

Κρήτη: το Ηράκλειο μαγειρεύει

H γαστρονομική μας επίσκεψη στο Ηράκλειο, στις αρχές του φθινοπώρου, ήταν ενδιαφέρουσα τόσο γευστικά, όσο και σε επίπεδο διαπιστώσεων. Σας δίνουμε μια εικόνα και πολλές συνταγές...

Κρήτη: το Ηράκλειο μαγειρεύει

Σχεδόν όλοι, όταν ακούμε Κρήτη σκεφτόμαστε τη διάσημη κρητική κουζίνα, το τσιγαριαστό αρνί και τους χοχλιούς, τη στάκα και τα καλιτσούνια. Με ένα λόγο, την παράδοση. Και δικαίως, αφού η φήμη και η νοστιμιά αυτής της μοναδικής κουζίνας είναι ξακουστή στα πέρατα του κόσμου. Έλα όμως που η Κρήτη δεν είναι μόνο πεντοζάλι και ρίφια. Είναι και οι μεγάλες της πόλεις, το σοβαρό οικονομικό της εκτόπισμα και η τουριστική της ανάπτυξη που την φέρνει στην πρώτη γραμμή της σχετικής ελληνικής βιομηχανίας.

Όλα αυτά, δεν μπορεί παρά να επηρεάζουν και την κουζίνα της Κρήτης που δεν αναπτύσσεται εν κενώ, αλλά μέσα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες του χώρου. Και πολύ περισσότερο, την κουζίνα του Ηρακλείου. Σαν μεγάλο αστικό και τουριστικό κέντρο, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και η τέταρτη μεγαλύτερη της Ελλάδας, και όπως όλες οι μεγάλες πόλεις, έχει να δείξει κάθε είδους κουζίνα. Τα μεζεδοπωλεία συνυπάρχουν με τα all day μαγαζιά και τα (ελάχιστα εναπομείναντα) εστιατόρια που προσφέρουν και αστική κουζίνα, οι ταβέρνες συνυπάρχουν με τα εστιατόρια στα καλά ξενοδοχεία.

Κρήτη: το Ηράκλειο μαγειρεύει

Κάτω από την επιρροή του τουρισμού, η περίφημη κρητική κουζίνα, η αυθεντική δηλαδή, έχει μια φθίνουσα παρουσία και βρίσκεται σε πολύ λίγα μαγαζιά, τόσο μέσα στην πόλη όσο και στα κοντινά χωριά, αν και θα περίμενε κανείς το αντίθετο. Τα εστιατόρια στα ξενοδοχεία πάλι, είναι μια άλλη ιστορία. Επικεφαλής βρίσκονται νέοι σεφ, που δημιουργούν στο ύφος της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, πληθαίνουν χρόνο με τον χρόνο και ορισμένα έχουν γίνει γαστρονομικά στέκια για τους Ηρακλειώτες, που εκτιμούν το καινοτομικό και το νεωτερικό.
Τέλος, υπάρχουν και ορισμένa sui generis μαγαζιά με "νεοκρητική" κουζίνα και κάποια που προσφέρουν αποκλειστικά κρέας ή ψάρι, ορισμένα περισσότερο, ορισμένα λιγότερο καλά, όπως σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Από τα θαυμάσια πιάτα που δοκιμάσαμε, παραδοσιακά, “νεοκρητικά" και σύγχρονα ελληνικά, επιλέξαμε ορισμένα που μπορούν να μαγειρευτούν στις κουζίνες μας.
Ευχαριστούμε τις μαγείρισσες, τους σεφ και τους ζαχαροπλάστες που μας τις παραχώρησαν.

Οι μαγείρισσες, οι σεφ, οι ζαχαροπλάστες που μας έδωσαν τις συνταγές τους είναι με τυχαία σειρά: Μέσα στην πόλη του Ηρακλείου, ο σεφ Έξαρχος Δελήμπασης, εστιατόριο “Herb’s Garden” στο Lato Boutique Hotel, η Γεωργία Μανουρά, ταβέρνα “EΡΓΑΝΟΣ”, ο σεφ Ιωσήφ Γιαννιτσόπουλος, εστιατόριο “VERTI” στο Galaxy Hotel, ο σεφ Χρήστος Σχοιναράκης και οι ζαχαροπλάστισσες Γιούλη Βασιλάκη και Ιωσηφίνα Παπαδάκη στο εστιατόριο “Πεσκέσι".

Γύρω από την πόλη του Ηρακλείου, στα Πεζά, η μαγείρισσα Ελένη Βαρδάκη, ταβέρνα “ΟΝΗΣΙΜΟΣ”, στις Γούβες Ηρακλείου, ο σεφ Βαγγέλης Φρονιμάκης, εστιατόριο “XASTERIA” στο Amirandes Hotel, στους Κάτω Ασίτες η κ. Μαρία Κοπιδάκη στην ταβέρνα “ΕΑΡΙΝΟ”. Τέλος, ανάμεσα στις συνταγές είναι και η μπουγιαμπέσα από τον σεφ Κυριάκο Μυλωνά, από το εστιατόριο “BOULLIABAISE” στο Minos Beach Hotel γιατί απλώς, μας άρεσε πολύ και είπαμε να σας τη συστήσουμε.

Ήταν μεγάλη ευχαρίστηση που γνωρίσαμε όλους αυτούς τους άξιους επαγγελματίες, τόσο τους ίδιους όσο και ...τις μαρμίτες τους.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;