Follow us

9 κοκτέιλ φρούτων και λαχανικών… στην υγειά μας!

Οι χυμοί είναι το τέλειο «σνακ» για το σημερινό στιλ «τρώω και τρέχω» της ζωής μας. Περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών σε συγκεντρωμένη μορφή, είναι πολύ γευστικοί και η ετοιμασία τους είναι ό,τι ευκολότερο.

9 κοκτέιλ φρούτων και λαχανικών… στην υγειά μας!

Ήδη υπάρχουν σε κάθε πόλη μαγαζιά που ειδικεύονται στην παρασκευή κοκτέιλ με φρέσκα φρούτα και λαχανικά και η τάση φαίνεται να έχει μέλλον, τόσο στην αγορά όσο και στα σπίτια μας.
Οι σπιτικοί χυμοί, εκτός από την υπέροχη γεύση τους, είναι απολύτως ευεργετικοί για την υγεία μας. Όχι μόνο διατηρούν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα, που χάνονται με το μαγείρεμα, αλλά είναι και μία συγκεντρωμένη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών όπως είναι η βήτα καροτίνη (που μετατρέπεται από τον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α) οι βιταμίνες C και Ε και το σελήνιο. Ιδού και ορισμένα στοιχεία ακόμα για τη μεγάλη διατροφική τους αξία:

350 γραμ. καρότα είναι σημαντική πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών, αλλά αυτά τα 10 καρότα ίσως είναι περισσότερα από όσα θα θέλαμε ή θα μπορούσαμε να φάμε σε ένα μόνο γεύμα! Κάνοντάς τα χυμό, όλη αυτή η ποσότητα, βρίσκεται συγκεντρωμένη μέσα σε ένα ποτήρι μόνο. Όσον αφορά στα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν, ο οργανισμός μας τα απορροφά πολύ γρήγορα, αφού δεν είναι υποχρεωμένος να δουλέψει για να τα ξεχωρίσει από τις ίνες, όπως συμβαίνει όταν τρώμε ολόκληρα τα φρούτα και τα λαχανικά.

9 κοκτέιλ φρούτων και λαχανικών… στην υγειά μας!

Ένα μέτριο ολόκληρο πορτοκάλι έχει περίπου 85 μικρογραμ. βιταμίνης C ενώ 200 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού μπορεί να περιέχει 3 φορές περισσότερη ποσότητα. Η αποχύμωση, διασπά επίσης τη μεμβράνη των κυττάρων των φρούτων και των λαχανικών απελευθερώνοντας έτσι τη βήτα καροτίνη και κάνοντας εύκολη την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων που περιέχουν.
Αν και οι χυμοί είναι τόσο λαχταριστοί και δροσεροί, ιδιαιτέρως σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες, θα ήταν λάθος να νομίζουμε ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε με αυτούς τα ολόκληρα φρέσκα φρούτα και λαχανικά: οι χυμοί δεν περιλαμβάνουν αρκετές ίνες, οι οποίες όμως είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
Αξίζει να θυμόμαστε ότι, όπως και τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, έτσι και οι χυμοί τους είναι πολύ ανώτεροι από τα μεμονωμένα θρεπτικά στοιχεία που βρίσκονται στα διάφορα συμπληρώματα διατροφής: τα θρεπτικά στοιχεία τους επηρεάζουν το ένα το άλλο. Μέρος της ωφέλειάς τους προέρχεται από τη συνεργασία μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι παράγεται καλύτερο αποτέλεσμα όταν καταναλώνουμε το συγκεκριμένο τρόφιμο στη φυσική του μορφή, παρά όταν παίρνουμε τα επί μέρους συστατικά του με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.

Τα κοκτέιλ της αιώνιας νεότητας

Τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών από όλα τα υπόλοιπα. Όπως είναι γνωστό τα αντιοξειδωτικά, είναι ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, παράγοντα που κατ΄ εξοχήν ευθύνεται για τη διαδικασία της γήρανσης.

Τρόφιμο Αντιοξειδωτικές μονάδες
Ξερά Δαμάσκηνα 5,770
Σταφίδες 2,830
Μύρτιλα 2,400
Βατόμουρα 2,036
Λαχανίδες 1,770
Φράουλες 1,540
Σπανάκι 1,260
Φύτρα από 980
λαχανάκια Βρυξελλών
Φρέσκα Δαμάσκηνα 949
Φύτρα τριφυλλιού 930
Μπρόκολο 890
Παντζάρια 840
Πορτοκάλια 750
Κόκκινες γλυκές πιπεριές 710
Κόκκινα σταφύλια 739
Κεράσια 670

Πηγή: USDA (Τμήμα Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών)

Φυσικά, μπορούμε να πειραματισμούμε και να βρούμε το μοναδικό δικό μας κοκτέιλ της νεότητας σύμφωνα με τις δικές μας αποκλειστικά γευστικές απαιτήσεις.

Τips

Το κλειδί για υγιεινούς χυμούς με ωραία γεύση είναι ο πειραματισμός. Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τους διαφορετικούς συνδυασμούς φρούτων και λαχανικών. Η γεύση μας θα μας οδηγήσει.

Επειδή οι σπιτικοί χυμοί είναι πυκνότεροι και έχουν πιο πλούσια γεύση, από αυτούς που πουλιούνται στα σουπερμάρκετ, ίσως χρειασθεί να τους αραιώσουμε με λίγο μεταλλικό νερό, ανθρακούχο ή απλό για να πίνονται ευκολότερα. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουν και τα παγάκια.
Είναι καλύτερα να μην ανακατεύουμε περισσότερα από 2-3 υλικά τη φορά αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι ένα μίγμα χωρίς γευστική ταυτότητα: καμία γεύση δεν θα υπερισχύει, στοιχείο που δεν θα το εκτιμήσει καθόλου ο ουρανίσκος μας.

Ορισμένοι χυμοί, ιδιαιτέρως από πράσινα λαχανικά, όπως είναι το σπανάκι και το λάχανο, αλλά και το παντζάρι, ξενίζουν στην αρχή τη γεύση μας. Επειδή είναι κρίμα να στερηθούμε τα οφέλη τους, μπορούμε να χρησιμοποιούμε στην αρχή μόνο μια μικρή ποσότητα σε συνδυασμό με άλλους χυμούς, όπως του καρότου, της πιπεριάς –κόκκινης και πράσινης- του σέλινου, που είναι αρεστοί στον ουρανίσκο μας από την πρώτη στιγμή. Όσο συνηθίζουμε, μπορούμε να αυξάνουμε σταδιακά την ποσότητα των «δύσκολων» λαχανικών.

Σε όλους τους χυμούς λαχανικών, ταιριάζουν λίγες σταγόνες από χυμό λεμονιού.
Οι ποσότητες που δίνουμε στις συνταγές είναι για ένα άτομο.

Οι συνταγές

Λεμονάδα με λάιμ και τζίντζερ

Υλικά
1 μήλο
½ πόντο φρέσκια ρίζα τζίντζερ
1 χούφτα σταφύλια σταφίδες
¼ λεμόνι
½ λάιμ
Ανθρακούχο ή απλό νερό μεταλλικό νερό

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα σταφύλια από το κοτσανάκι τους, ξεφλουδίζουμε το μήλο και το λάιμ και τα κόβουμε σε κομματάκια. Βάζουμε στον αποχυμωτή το μήλο και το τζίντζερ και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα φρούτα. Ρίχνουμε το χυμό σε ένα μεγάλο ποτήρι και απογεμίζουμε με το νερό. Σερβίρουμε με πάγο.

Κοκτέιλ από τροπικά φρούτα

Υλικά
1/2 μάνγκο
1 πορτοκάλι
1 ακτινίδιο
Ανθρακούχο ή απλό μεταλλικό νερό

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα φρούτα, τα κόβουμε σε κομματάκια και τα περνάμε από τον αποχυμωτή. Ρίχνουμε το χυμό σε ένα μεγάλο ποτήρι, απογεμίζουμε με το νερό και σερβίρουμε.

Χυμός με Ροδάκινο-Αχλάδι-Μήλο

Υλικά
2 ροδάκινα
1 αχλάδι
1 μήλο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα φρούτα, τα κόβουμε σε κομματάκια και τα περνάμε από τον αποχυμωτή. Ρίχνουμε το χυμό σε ποτήρι και αν θέλουμε προσθέτουμε πάγο.

Φρουτ Παντς με φράουλες

Υλικά
1 μήλο
6 φράουλες (φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
1/2 πορτοκάλι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομματάκια το μήλο και το πορτοκάλι και αφήνουμε ολόκληρες τις φράουλες (αν είναι κατεψυγμένες τις αποψύχουμε πρώτα). Βάζουμε το μήλο, το πορτοκάλι και 4 φράουλες στον αποχυμωτή. Σερβίρουμε το χυμό με τις δύο φράουλες κομμένες σε κομματάκια, ένα φυλλαράκι μέντας και παγάκια.

Φρουτ Παντς με βατόμουρα

Υλικά
1 πορτοκάλι
1/2 φλιτζάνι βατόμουρα φρέσκα ή κατεψυγμένα
1 νεκταρίνι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το πορτοκάλι και το νεκταρίνι και αποψύχουμε τα βατόμουρα αν είναι κατεψυγμένα. Βάζουμε το πορτοκάλι, το νεκταρίνι και τα μισά βατόμουρα στον αποχυμωτή. Σερβίρουμε με τα υπόλοιπα βατόμουρα και παγάκια.

Χωνευτικός χυμός φρούτων

Υλικά
1 μήλο
2 χοντρές φέτες ανανάς
½ παπάγια

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το μήλο και τον ανανά, καθαρίζουμε και ξεσποριάζουμε την παπάγια. Κόβουμε τα φρούτα σε κομματάκια και τα περνάμε από τον αποχυμωτή. Σερβίρουμε με μισή φέτα ανανά στα χείλη του ποτηριού.

Τι προσφέρει
Είναι ένα καταπληκτικός χυμός για το στομάχι μετά από ένα βαρύ δύσπεπτο γεύμα, καθώς περιέχει παπαΐνη (από την παπάγια) και βρωμελαΐνη (από τον ανανά), δύο ουσίες που βοηθούν με φυσικό τρόπο την πέψη.

Δυναμωτικός χυμός φρούτων

Υλικά
3 καρότα
50 γραμμ. μαϊντανός

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα καρότα, καθαρίζουμε και πλένουμε το μαϊντανό και περνάμε τα λαχανικά από τον αποχυμωτή.

Τι προσφέρει
Ο μαϊντανός είναι καλή πηγή σιδήρου και ασβεστίου. Τα καρότα είναι γεμάτα με βήτα καροτίνη, απαραίτητη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Αντιγρηπικός χυμός φρούτων

Υλικά
4 μανταρίνια
½ λεμόνι
1 κουταλάκι μέλι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα φρούτα, τα κόβουμε κομματάκια και τα περνάμε από τον αποχυμωτή. Σερβίρουμε σε ποτήρι, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί πριν το πιούμε.

Τι προσφέρει
Αυτός ο συνδυασμός εσπεριδοειδών περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C που βοηθάει στην πρόληψη των κρυωμάτων και της γρίπης και μέλι, που μαλακώνει τον ερεθισμένο λαιμό.

Καρδιοτονωτικός χυμός

Υλικά
1 κιλό ώριμα κόκκινα σταφύλια

Εκτέλεση
Πλένουμε τα σταφύλια και τα βάζουμε στο μπλέντερ χωρίς να βγάλουμε τα κουκούτσια, προσθέτοντας λίγο νερό. Σουρώνουμε και σερβίρουμε προσθέτοντας παγάκια αν θέλουμε.

Τι προσφέρει
Το αντιοξειδωτικό ρεβεραστρόλη που βρίσκεται κυρίως στη φλούδα και στους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού, εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερίνης (LDL) και προστατεύει από την αρτηριοσκλήρυνση και τις καρδιοπάθειες.

Updated: 07/09/2022
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 15/9/2017

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;