Follow us

Ταξίδι στις γεύσεις της Αμοργού

Nα, λοιπόν, που μπαίνει και η ¨εξωτική¨ Αμοργός σ' αυτό τον όμορφο χορό της γνωριμίας των παραδοσιακών γεύσεων των νησιών μας. Πιο μακρινή, πιο απόκοσμη και απέραντα γοητευτική, έχει πολλά κρυμμένα μυστικά στις κατσαρόλες της…

Ταξίδι στις γεύσεις της Αμοργού

Η Amorgos Gastronomy Week ετοιμάζεται καιρό τώρα, παράλληλα με τη διοργάνωση του διεθνούς καταδυτικού αγώνα The Authentic Big Blue. Από 18 έως 24 Σεπτεμβρίου έχουμε σημαντικό λόγο να βρεθούμε στο όμορφο νησί, σε μια ατελείωτη γαστρονομική απόλαυση. Πράγματι, δεν βρίσκεις συχνά την ευκαιρία να δοκιμάσεις κάθε τοπική νοστιμιά, από τα τυριά τους μέχρι τις αμοργιανές πίτες και από το ντόπιο κατσικάκι, μέχρι τα ξεροτήγανα και την περίφημη ρακή, την Ψημένη. Σπίτια, εστιατόρια, καφενεία, όλοι συμμετέχουν σ' αυτή τη γιορτή των παραδοσιακών εδεσμάτων και των προϊόντων του νησιού, που έχουν τη νοστιμιά του άγονου εδαφους και του θαλασσινού αέρα.

Ταξίδι στις γεύσεις της Αμοργού

Το πρόγραμμα φαίνεται πολύ ενδιαφέρον, ο τόπος συναρπαστικός και οι τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη έτοιμες να αγκαλιάσουν γλυκά ένα διαφορετικό long week end, που προβλέπεται να μείνει αξέχαστο. Οι πολλές ταβέρνες και τα παραδοσιακά καφενεία του νησιού, που προσφέρουν απλές τοπικές γεύσεις με τα νόστιμα ντόπια υλικά συμμετέχουν. Για να πάρουμε μια ιδέα, διαβάζουμε από το σημείωμα της διοργάνωσης:
"Στη Χώρα, στο καφενεία του «Πάρβα» βρίσκεις τους τέλειους κεφτέδες και ένα καγιανά που αποτελεί λόγο για να ξαναγυρίσεις. Στον «Πύργο» η νεαρή μαγείρισα, η Βαγγελίτσα, είναι μαέστρος στο τηγάνι και στο κατσικάκι. Στο «Μουράγιο» στα Κατάπολα και στο «Αλμυρίκι» στο Ξυλοκερατίδι απολαμβάνεις καλοψημένο φρέσκο ψάρι και θαλασσινές γεύσεις. Για τους λάτρεις των κρεάτων, στον «Γεωργαλίνη», στον Βρούτση και στη «Μαρουσώ» στην Αρκεσίνη υπάρχουν μοναδικές επιλογές από ντόπια κρέατα στα κάρβουνα και μαγειρευτά αντίστοιχα. Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η επίσκεψη στον εγκαταλειμμένο οικισμό του Ασφοντυλίτη, στο «Στέκι του Μαχαίρα». Εκεί, η κυρία Σοφία μαγειρεύει χωρίς ρεύμα στο ξυλόφουρνο μαγικά ρεβίθια και ένα κατσικάκι που λιώνει στο στόμα.

Και αυτή είναι μόνο μια μικρή γεύση. Υπάρχουν πολλά ακόμα, όπως το «Λιμάνι της κυρίας Κατίνας» στην Αιγιάλη και το «Σαντουράκι» στα Θολάρια με καλό φαγητό. Καθώς και αρκετά πανέμορφα καφενεία που σερβίρουν νόστιμα εδέσματα, λόγου χάρη ο «Χορευτής» και η «Καλή Καρδιά» στα Θολάρια και το «Μοσχουδάκι» στην Λαγκάδα…"

Κατά την διάρκεια του Amorgos Gastronomy Week οι επισκέπτες θα μπορέσουν να γνωρίσουν όλα αυτά τα σημεία και ακόμα περισσότερα και να δοκιμάσουν την Αμοργιανή Κουζίνα και παράλληλα να συμμετέχουν σε διάφορες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που θα τρέχουν παράλληλα.
Το σίγουρο είναι ότι αργά τα βράδυα, όλοι θα βρισκόμαστε στο αγαπημένο "Τζιτζίκι" για σούπερ κοκτέιλ με τοπικά βότανα και την ωραιότερη θέα στο Κάστρο…

Ας δούμε όμως τι άλλο μας επιφυλάσσει το πρόγραμμα:

Στις 20-21 Σεπτεμβρίου στα Κατάπολα, έκθεση κρασιού με την συμμετοχή 15 οινοποιείων. Εκεί, πέρα από την γευστική δοκιμή των κρασιών, η γνωστή δημοσιογράφος γεύσης και συγγραφέας Νίκη Μηταρέα θα μαγειρέψει με κρασί για τον κόσμο, όπως και στο ομώνυμο βιβλίο της.
Στις 21 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο Γαστρονομίας με θέμα «το Μέλλον της Αμοργιανής Κουζίνας» με γνωστούς και εξειδικευμένους ομιλητές. Επίσης, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «του Ανέμου και της Αλμύρας» των συγγραφέων Ν. Δαρειώτη, Θ. Τσιχλάκη και Α. Ανδρουλιδάκη, με θέμα την γαστρονομία των Κυκλάδων.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, μια δεύτερη ενδιαφέρουσα παρουσίαση βιβλίου, «Τα Καφενεία της Ελλάδος» του Γιώργου Πίττα, με ειδική αναφορά στα καφενεία της Αμοργού, όπως αυτά παρουσιάζονται στο βιβλίο του και το βράδυ στο Ξυλοκερατίδι η συναυλία του Eric Serra, συνθέτη της μουσικής της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο».
Στις 23 Σεπτεμβρίου στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής κατά την διάρκεια της τελετής λήξης θα γίνει αναπαράσταση του διάσημου πανηγυριού. Δεν θα λείπει φυσικά το παραδοσιακό πατατάτο, μαγειρεμένο από τον αρχιμάγειρα του νησιού Βαγγέλη Μενδρινό, σε συνεργασία με τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου.

Είναι αρκετά, νομίζω, για να σκεφθούμε σοβαρά αυτό το τέλος Σεπτέμβρη στην Αμοργό!

Περισσότερα στο: http://authenticbigblue.com/el/festival-gastronomias/

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;