Follow us

Οι γεύσεις της Ισπανίας καλούν Αθήνα

Άρωμα ισπανικής κουζίνας φιλοδοξεί να μας δώσει το γαστρονομικό φεστιβάλ που θα τρέξει τις επόμενες εβδομάδες, με αρχή την Food Expo 2017…

Οι γεύσεις της Ισπανίας καλούν Αθήνα

Αλλαντικά, τυριά, θαλασσινά και κρεατικά παίζουν εξ ίσου στην κουζίνα της Ιβηρικής χερσονήσου, που απλώνεται σε μια τεράστια βεντάλια.
Πρόκειται για μια κουζίνα, που, όπως ίσως γνωρίζετε, εκφράζεται αλλιώς από περιφέρεια σε περιφέρεια. Η διαφορετικότητά της οφείλεται όχι μόνο στη θέση, το κλίμα και τα υλικά της κάθε περιοχής αλλά και στις επιρροές που έχει υποστεί στη διάρκεια της ιστορίας. Για παράδειγμα, η παράδοση των αλλαντικών φαίνεται να οφείλεται στους Κέλτες και τους Ίβηρες, ενώ την κουλτούρα του κρασιού εισήγαγαν εκεί οι Έλληνες. Μεγάλες και οι αραβικές επιρροές, που έδωσαν μεταξύ άλλων, την αγάπη για τα αμύγδαλα και τις μελιτζάνες. Την τεράστια σημερινή βιομηχανία τροφίμων της χώρας θα προβάλει το φεστιβάλ ισπανικής γαστρονομίας, με πολλούς τρόπους: γευσιγνωσίες προϊόντων και κρασιών, ισπανικά μενού σε εστιατόρια, εργαστήρια και ημερίδες μαγειρικής για επαγγελματίες -όλα, προκειμένου να έρθει πιο κοντά μας αυτή η σχετικά άγνωστη σ' εμάς κουζίνα. Γιατί, ισπανική κουζίνα δεν είναι μόνον κάποια απλά tapas, η paellia και τα churros, είναι πολλά περισσότερα…

Γνωριμία με τα ισπανικά προϊόντα

Οι γεύσεις της Ισπανίας καλούν Αθήνα

Για αρχή, λοιπόν, ήρθε ήδη στην Αθήνα ο βραβευμένος σεφ Sergio Garrido Cantero, που θα μαγειρεύει για ορισμένες ημέρες στο εστιατόριο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus και παράλληλα θα διδάξει την ισπανική κουζίνα σε δικούς μας επαγγελματίες. Αλλά δεν είναι μόνον αυτά.
Η Ισπανία είναι η τιμώμενη χώρα στην έκθεση τροφίμων και ποτών Food Expo 2017 (13-18 Μαρτίου στο Metropolitan Expo) και το περίπτερό της θα γίνει ένα μεγάλο εκθετήριο εμβληματικών προϊόντων από 15 ισπανικές εταιρίες τροφίμων, που θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι επισκέπτες. Για να πάρετε μια ιδέα: jamon iberico, lomo, chorizo, chistora, cecina de Leon (αλλαντικό), παραδοσιακά τυριά ωρίμανσης και εκλεκτές κονσέρβες θαλασσινών (αντζούγιες, χτένια κλπ). Η πιο ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα γίνει εκεί στις 18/3 το απόγευμα, από τις 15:00: ο Sergio Garrido θα ετοιμάζει γεύσεις βασιζόμενος στα προϊόντα της χώρας του και θα δίνει πληροφορίες για τη χρήση και τις συνταγές τους...

Spanish Aroma Menu…

Μια αντιπροσωπευτική γεύση ισπανικής κουζίνας μας έδωσε ο ίδιος, στο δείπνο που δόθηκε στο St. George Lycabettus από το Οικονομικό και Εμπορικό Γραφείο της ισπανικής Πρεσβείας, με τίτλο "Spanish Aroma Menu". Το δείπνο αυτό θα σερβίρεται στο ίδιο εστιατόριο μέχρι τις 31 Μαρτίου, για το κοινό. Αρχίζοντας από νόστιμα tapas και περνώντας σε εμβληματικές ισπανικές γεύσεις σε σύγχρονη παρουσίαση, με βάση το jamon iberico (σε τερίνα μαζί με χοιρινό μπούτι και πράσινο μήλο), τον μπακαλιάρο (φιλέτο με "χαβιάρι" πορτοκαλιού και σφαίρες ελιάς), την ουρά μόσχου (μέσα σε τραγανό κανελόνι, με αμύγδαλα και αχλάδι) μέχρι το γλυκό από κολοκύθα με μους λευκής σοκολάτας. Όλα, βέβαια, με τη συνοδεία των ανάλογων κρασιών, αρχίζοντας για το καλωσόρισμα με μια cava Freixenet, συνεχίζοντας με μια Rioja barrel fermented Cune, ένα στιβαρό κόκκινο Ribera del Duero (Pago de los Capellanes) και, τέλος, για το γλυκό, ένα sherry Amontillado Los Arcos Lustau.

Να σημειώσουμε, ότι μετά το τέλος του γαστρονομικού φεστιβάλ θα ακολουθήσει ο "μήνας ισπανικών κρασιών" με πολλές γευσιγνωσίες ΠΟΠ κρασιών, μια εκδήλωση που έχει ξαναγίνει επανειλημμένα με επιτυχία.
Τις διοργανώσεις έχει αναλάβει το Οικονομικό και Εμπορικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα μαζί με το ICEX (Ισπανικός Οργανισμός Εξαγωγών και Επενδύσεων).

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;