Follow us

Αποτοξίνωση τώρα!

Η αποτοξίνωση, σαν μέσο αποκατάστασης της καλής λειτουργίας του οργανισμού αλλά και σαν μέσο για να ελέγξουμε το βάρος μας, είναι μια πρακτική που συστήνεται από πολλούς ειδικούς της υγείας...

Αποτοξίνωση τώρα!

Μια «βαριά» εμφάνιση αλλά και μια «βαριά» διάθεση είναι ακριβώς ό,τι μισούμε -και μάλιστα καλοκαιριάτικα. Αν όλες οι βασικές παράμετροι της υγείας μας είναι ΟΚ, το πιθανότερο είναι πως ο τρόπος που ζούμε, το άγχος, η έλλειψη ξεκούρασης, ο κακός ύπνος και πάνω από όλα η κακή διατροφή, είναι οι αιτίες για την έλλειψη λάμψης και ζωντάνιας που αντιμετωπίζουμε. Το καλοκαίρι, με όλα αυτά τα υπέροχα φρούτα και τα λαχανικά, τη ζέστη που βοηθάει στον περιορισμό της διάθεσης για πολύ φαγητό και ενισχύει την επιθυμία για νερό αλλά και το κολύμπι και το περπάτημα, που σίγουρα θα αποτελέσουν κομμάτι του χρόνου μας στις διακοπές, είναι μια εξαιρετική περίοδος για ένα αποτοξινωτικό διατροφικό πρόγραμμα.

Αποτοξίνωση τώρα!

Τι, λοιπόν, είναι η αποτοξίνωση;

Ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (ΒSc, MSc, PhD, Διδάκτωρ & Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου), μας βοήθησε να διευκρινίσουμε μια σειρά θεμάτων σχετικά με την αποτοξίνωση και μας έδωσε ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για ένα αποτοξινωτικό πρόγραμμα με σημαντικά οφέλη για την υγεία και την εμφάνισή μας.

- Τι εννοούμε με τον όρο αποτοξίνωση, κύριε Γρηγοράκη;
Η αποτοξίνωση είναι η απαλλαγή του οργανισμού από τις βλαβερές ουσίες που συσσωρεύονται στο σώμα μας. Είναι μια διαδικασία που κάνει από μόνο του το σώμα μας συνεχώς μέσα από το συκώτι, τους πνεύμονες, τα νεφρά και το δέρμα μας. Όταν αποφασίζουμε να κάνουμε «διατροφική αποτοξίνωση», αποφεύγουμε τα τρόφιμα που επιβαρύνουν το πεπτικό μας σύστημα με υπερβολική «δουλειά» και, αντιθέτως, καταναλώνουμε πολύ φρέσκα τρόφιμα, που περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ώστε να εξαλειφθούν πιο εύκολα και γρήγορα οι αποθηκευμένες τοξίνες, δίνοντας την ευκαιρία στο σώμα να αποκαταστήσει τη βέλτιστη λειτουργία του. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής –κακή διατροφή, άγχος, καθιστική ζωή, προκαλεί τη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό, με αποτέλεσμα μια ολόκληρη σειρά από πολύ συνηθισμένα αλλά και πολύ ενοχλητικά συμπτώματα: οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, πρήξιμο, «φούσκωμα» της κοιλιάς, σπυράκια που επιμένουν, μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος, δυσοσμία, δυσκοιλιότητα, διαρκής κούραση, κυτταρίτιδα κλπ. Ακόμα, επειδή «μπλοκάρει» τον μεταβολισμό, η τοξίνωση του οργανισμού μπορεί να δυσκολεύει την απώλεια βάρους.

- Ποια τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά πρέπει να καταναλώνουμε όταν ακολουθούμε διατροφή για αποτοξίνωση;

Πρώτα απ΄ όλα νερό. Ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2 λίτρα τη μέρα, για να για βοηθήσουμε την αποβολή των τοξινών από τα νεφρά. Επίσης, δεν πρέπει να λείπουν από τη διαιτολόγιό μας τρόφιμα που περιέχουν πολύ νερό.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι απαραίτητες για την αποτοξίνωση και ταυτόχρονα για τη βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού. Ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία είναι η βιταμίνη Α (στάρι, κρόκος αβγού, καρότο, γλυκοπατάτα, πεπόνι, κολοκύθα, κλπ), η βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, μπρόκολο, φράουλες, αντίδια, παντζάρια, ντομάτες, κάρδαμο, ακτινίδιο, κλπ), το Β- καροτένιο (καρότα, πεπόνι, κόκκινη κολοκύθα, σπανάκι, γλυκοπατάτες, μάνγκο, κλπ), το σελήνιο, (δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, γαρίδες, ηλιόσποροι, κλπ), η βιταμίνη Ε (κρόκος αβγού, ελαιόλαδο, σουσάμι, ταχίνι, κλ)

Οι φυτικές ίνες βοηθούν το σώμα να ρυθμίσει προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο έτσι ώστε να μην επιβαρύνουμε το πεπτικό σύστημα και να ελέγχουμε καλύτερα το βάρος. Βρίσκονται στα τρόφιμα που φτιάχνονται με δημητριακά ολικής αλέσεως (ψωμί, ζυμαρικά), στο πλιγούρι ολικής αλέσεως, στο καστανό ρύζι, σε όλα τα λαχανικά, ιδιαιτέρως τα πράσινα όπως το σπανάκι, στο μαρούλι και στις διάφορες σαλάτες, όπως και στα φρέσκα φρούτα όταν τα τρώμε ολόκληρα.

Τα ροφήματα από βότανα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας και ταυτοχρόνως να αντιμετωπίσουμε τη «λιγούρα» γλυτώνοντας θερμίδες. Μπορούμε να πίνουμε καθημερινά τσάι του βουνού, πράσινο τσάι, ρόφημα από κρόκο Κοζάνης, από αγκινάρα, από γαϊδουράγκαθο και ακόμα χαμομήλι, γλυκάνισο, μέντα, κά., κρύα, ζεστά ή χλιαρά, σκέτα ή με λίγο μέλι.

- Ποια οφέλη μπορούμε να περιμένουμε από ένα πρόγραμμα διατροφικής αποτοξίνωσης;

Καλύτερες διατροφικές συνήθειες: εάν η διατροφή μας βασίζεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, γεμάτα ζάχαρη, αλάτι και τεχνητές γεύσεις, θα παρατηρήσουμε ότι μετά την αποτοξίνωση όλα αυτά θα μας φαίνονται λιγότερο νόστιμα και ελκυστικά. Αυτό συμβαίνει, διότι οι γευστικοί μας κάλυκες έχουν γίνει πιο ευαίσθητοι και απαιτητικοί και αναζητούν πιο γνήσιες και φυσικές γεύσεις.

Απώλεια βάρους: Η αποτοξινωτική διατροφή σαφώς αρχικά σκοπεύει στην αποτοξίνωση, αλλά παράλληλα προκαλεί και απώλεια βάρους, αφού στο πιάτο μπαίνουν κυρίως λαχανικά, φρούτα, φυτικές ίνες, που μας χορταίνουν εύκολα, ψάρια και ίσως άπαχο κρέας.

Περισσότερη υγεία και ζωτικότητα: οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν μεγαλύτερα επίπεδα ενέργειας, καλύτερη αναπνοή, πιο γρήγορα αντανακλαστικά, γρήγορη σκέψη, πιο όμορφο, λαμπερό και σφριγηλό δέρμα και λαμπερά μάτια. Πολύ σημαντικό είναι, ακόμα, πως η αποτοξίνωση του οργανισμού έχει σοβαρή σχέση με την αντιγήρανση, αφού ένα αντιοξειδωτικό διατροφικό πρόγραμμα περιλαμβάνει γενναίες ποσότητες από αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνη Α, C, E) ιχνοστοιχεία (σελήνιο) και ω- λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την πρόληψη του οξειδωτικού στρες και δρουν ενάντια στη φθορά και στη γήρανση των κυττάρων.

Για πόσον καιρό μπορούμε να ακολουθούμε μια διατροφή αποτοξίνωσης;

Αυτό είναι υποκειμενικό για κάθε οργανισμό και μπορεί να καθοριστεί ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα επιτευχθεί η ευεξία του οργανισμού. Η διάρκεια της αποτοξίνωσης εξαρτάται από την ηλικία, τα επίπεδα υγείας και το πόσο φορτωμένο είναι το σώμα με τοξίνες. Γενικά, μια δίαιτα αποτοξίνωσης για διάστημα 10-15 ημερών είναι αρκετά ασφαλής για έναν υγιή οργανισμό . Ωστόσο, είναι απαραίτητο πριν ξεκινήσετε μια διατροφή αποτοξίνωσης να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας, για να προσαρμόσει το πρόγραμμα σύμφωνα με τις προσωπικές σας ανάγκες.

Τα τρόφιμα της αποτοξίνωσης

Ζητήσαμε από τον Δημήτρη Γρηγοράκη να μας συστήσει μια σειρά τροφίμων, που πρέπει να καταναλώνουμε στα πλαίσια ενός αποτοξινωτικού διαιτολογίου, ανάλογα με την εποχή τους.

Σταφύλι: Τα σταφύλια περιέχουν σημαντικό ποσοστό φλαβονοειδών και ανθοκυανίνες, που δρουν ως αντιοξειδωτικά.

Σκόρδο: ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Λιναρόσπορος: Είναι μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών και είναι η πιο πλούσια φυτική πηγή σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Αγκινάρα: Τα δύο βασικά συστατικά της αγκινάρας είναι η σιλυμαρίνη και η κυναρίνη. Η σιλυμαρίνη είναι μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο οργανισμό μας. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι διατηρεί υγιές το ήπαρ. Το δεύτερο σημαντικό συστατικό της αγκινάρας, η κυναρίνη, διεγείρει την παραγωγή και έκκριση χολής και έτσι βελτιώνονται τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων. Η κατανάλωση αγκινάρας αλλά και αφεψημάτων με εκχυλίσματα αγκινάρας, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, έχουν αποτοξινωτική δράση και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση χάρη στη διουρητική δράση της.

Πικραλίδα: Η πικραλίδα ή αλλιώς ταραξάκο, ρυθμίζει την όρεξη, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος και έχει βοηθάει στον έλεγχο της χοληστερίνης

Κρεμμύδι: Με αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε αλυσίνη και βιταμίνη C, απαραίτητο σε διαιτολόγια αποτοξίνωσης.

Φράουλες (και όλα τα μούρα): Ένα φρούτο με πολλές θρεπτικές ουσίες και θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, φυτικές ίνες κτλ. Παρουσιάζουν αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιες σε φαινόλες καθώς και σε βιταμίνη Α.

Κουρκουμάς (τούρμερικ, κιτρινόριζα): Μπαχαρικό με ισχυρές αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες –δίνει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα στο κάρυ.

Τρόφιμα που είναι πλούσια σε νερό

Περιεκτικότητα νερού ανά 100 γραμ.:
Αγγούρια, ντομάτες, κολοκυθάκια (95 γραμ. νερό)
Σπανάκι, λάχανο, φρέσκα φασολάκια, σπαράγγια, φράουλες, ροδάκινα, πεπόνι (90 γραμ. νερό)
Ακτινίδια, μήλα, αχλάδια, σταφύλια (85 γραμ. νερό)
Άπαχη μυζήθρα, μπανάνες, αβοκάντο (75 γραμ. νερό)
Νερόβραστο ρύζι (70 γραμ. νερό)

Ο 10λογος της αποτοξίνωσης

1. Ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα κοκτέιλ που φτιάχνουμε με 1 μεγάλη κούπα ζεστό νερό, τον φρέσκο χυμό από μισό λεμόνι ή ένα ολόκληρο λάιμ. Αν θέλουμε, προσθέτουμε 1 κ.γ. τριμμένη φρέσκια πιπερόριζα (τζίντζερ) και 1 κ.γ μέλι.

2. Αυξάνουμε σταδιακά την ποσότητα του νερού που πίνουμε με στόχο τα 2 λίτρα την ημέρα, ίσως και 3 αν έχουμε καύσωνα ή αν κινούμαστε πολύ σε εξωτερικούς χώρους ή αν βρισκόμαστε στην παραλία.

3. Πίνουμε φυσικούς χυμούς από φρούτα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, χυμούς από λαχανικά με λεμόνι (αν θέλουμε) και ροφήματα από βότανα.

3. Εξαλείφουμε από το πιάτο μας όλα τα τρόφιμα που περιέχουν άσπρη ζάχαρη και άσπρο αλεύρι (αυτό θα μειώσει την επιθυμία για γλυκό) και όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

4. Αν αισθανόμαστε την ανάγκη για γλυκό, προτιμάμε γλυκά με μέλι, στέβια ή σιρόπι αγαύης.

5. Αποκλείουμε τα πιάτα με κόκκινο κρέας, μειώνουμε στο ελάχιστο τα πιάτα με λευκό κρέας και προτιμάμε το ψάρι και κυρίως τα παχιά μικρόψαρα (γαύρο, σαρδέλα) και πηγές φυτικής πρωτεΐνης όπως την κινόα, τα όσπρια , τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους (ανάλατους).

6. Τρώμε χωρίς περιορισμός σαλάτες είτε ωμές είτε ψητές είτε βραστές, με όσα και όποια λαχανικά θέλουμε με λεμόνι, ελαιόλαδο, σκόρδο, κρεμμύδι, αρωματικά βότανα και αν μας αρέσουν οι καυτερές γεύσεις, με καυτερές πιπεριές ή πιπέρι ή σιναπόσπορο.

7. Προτιμάμε κατά το δυνατόν τα οργανικά προϊόντα.

8. Δίνουμε βάρος στην κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί πολύσπορο, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι).

9. Αν αισθανόμαστε την ανάγκη για γλυκό, προτιμάμε γλυκά με μέλι, στέβια και σιρόπι αγαύης.

10. Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ και καφέ

Μενού για μια 3ήμερη αντιοξειδωτική δίαιτα

Το μενού που σας προτείνουμε δεν είναι αυτό που θα ονομάζαμε «ισορροπημένο διαιτολόγιο» και γι΄αυτό έχει τόσο μικρή διάρκεια. Περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και λίγες πρωτεΐνες, αλλά πάρα πολλές βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Είναι ένα αντιοξειδωτικό διατροφικό πρόγραμμα, που προορίζεται για υγιείς ενήλικους που δεν δουλεύουν 12ωρο, ούτε κάνουν κάποια βαριά δουλειά, γι΄ αυτό και προτείνουμε να ξεκινήσει Παρασκευή και να συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο, ώστε να δώσουμε στον οργανισμό μας τον χρόνο να προσαρμοσθεί στη χαμηλή ενέργεια που του προσφέρουμε. Εκτός από την αποτοξίνωση, έχει ως παράπλευρο bonus την απώλεια 1 -2 κιλών (κυρίως από υγρά) χωρίς να είναι αυτός ο κύριος στόχος του.

Πώς θα αισθανόμαστε
Επειδή η δίαιτα είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες, κατά διαστήματα θα αισθανόμαστε πείνα. Επειδή δεν επιτρέπεται ο καφές, η έλλειψη καφεΐνης (εφόσον είναι μέρος της καθημερινής διατροφικής μας ρουτίνας) και σε συνδυασμό με τις λίγες θερμίδες, μπορεί να μας προκαλέσει πονοκέφαλο. Δεν είναι κάτι το ανησυχητικό. Πίνουμε άφθονο νερό και ροφήματα από βότανα και συνεχίζουμε.

Οι κανόνες της δίαιτας
*Δεν επιτρέπεται ο καφές.
*Επιτρέπεται το πολύ ελαφρύ τσάι χωρίς γάλα ή ζάχαρη με 1 κουταλάκι μέλι.
*Επιτρέπεται το τσάι από βότανα (χαμομήλι, μέντα, τήλιο, φασκόμηλο, δίκταμο, κλπ) με 1 κουταλάκι μέλι.
*Επιβάλλεται να πίνουμε άφθονο μεταλλικό νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι).

1η ΜΕΡΑ
Γύρω στις 600 θερμίδες και πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνες B1, B6, Φολικό οξύ, Νιασίνη, Βιταμίνη Α, C και Ε, ουσίες που είναι όλες ισχυροί προστατευτικοί αντιοξειδωτικοί παράγοντες.
Πρωινό
Ένα πορτοκάλι, μισό γκρέιπφρουτ, μια μεγάλη φέτα πεπόνι.
Ένα ποτήρι χυμός από λαχανικά (καρότο, σέλινο, λάχανο, μαϊντανός) χωρίς αλάτι.
Ένα φλιτζάνι ρόφημα από βότανα (χαμομήλι, μέντα, τήλιο, φασκόμηλο, δίκταμο, κλπ) με ένα κουταλάκι του τσαγιού μέλι

Μεσημεριανό
Ένα γεμάτο πιάτο ωμά λαχανικά: κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, αγγούρι, ντομάτα, μπρόκολο, κουνουπίδι, σέλινο, καρότο, μαρούλι, μαϊντανός, με 1 κουταλιά της σούπας παρθένο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.
Ένα μεγάλο ποτήρι χυμό φρούτων (όποια μας αρέσουν) χωρίς ζάχαρη.

Βραδινό
Μία μεγάλη ανάμικτη σαλάτα με μαρούλι, ντομάτα, κάρδαμο, κρεμμύδι, σκόρδο, παντζάρια, σέλινο, φρέσκια μέντα ή δυόσμο και οποιαδήποτε άλλα χορταρικά προτιμάτε, με 1 κουταλιά της σούπας παρθένο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.
Ένα μεγάλο ποτήρι χυμό φρούτων (όποια μας αρέσουν) χωρίς ζάχαρη.


2η ΗΜΕΡΑ
Περίπου 1200 -1300 θερμίδες και μεγαλύτερη ποσότητα από την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού σε φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό, βιταμίνη B1, B6 και Φολικό οξύ, βιταμίνες Α, C και Ε, συν αρκετές πρωτεΐνες, ασβέστιο, ίνες, σίδηρο και σελήνιο).

Πρωινό
Ένα μεγάλο ποτήρι ζεστό νερό με λεμόνι και 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι. Ένα «ζωντανό» γιαούρτι (με πέτσα) με χαμηλά λιπαρά.
Δεκατιανό
Ένα ποτήρι του νερού χυμό από λαχανικά (καρότο, σέλινο, λάχανο, μαϊντανός) χωρίς αλάτι.
Από μία μικρή χούφτα σταφίδες, ξερά βερίκοκα και ξηρούς καρπούς.
Μεσημεριανό
Μια μεγάλη σαλάτα από ξυσμένο καρότο, κόκκινο λάχανο, μήλο, ντομάτα, μαρούλι, σέλινο, ηλιόσπορους, με 1 κουταλιά της σούπας παρθένο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.
Ένα φλιτζάνι ρόφημα από βότανα (χαμομήλι, μέντα, τήλιο, φασκόμηλο, δίκταμο, κλπ) ή ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι με ένα κουταλάκι του τσαγιού μέλι
Απογευματινό
Ένα ποτήρι του νερού χυμός φρούτων και μια μπανάνα.
Βραδινό
Τρία λαχανικά, όποια θέλουμε, εκτός από πατάτες ή αρακά, μαγειρεμένα με ντομάτα, σκόρδο ή κρεμμύδι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και μοσχοκάρυδο (ελάχιστο).
Ένα φλιτζάνι ρόφημα από βότανα (χαμομήλι, μέντα, τήλιο, φασκόμηλο, δίκταμο, κλπ) ή ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι με ένα κουταλάκι του τσαγιού μέλι.
Αν ξενυχτήσουμε
Μία μικρή φούχτα ξηροί καρποί (ανάλατοι) και φρέσκα φρούτα κατά βούληση (εκτός από μπανάνα).

3η ΗΜΕΡΑ
Περίπου 1000 θερμίδες και μεγαλύτερη ποσότητα από την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού σε ίνες, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό, βιταμίνες B1, B2, Νιασίνη, B6, Φολικό οξύ, βιταμίνες Α, C και Ε συν μεγάλο μέρος της απαραίτητης βιταμίνης B12, του ασβεστίου και του σιδήρου).

Πρωινό
Σαλάτα φρέσκων φρούτων με μήλο, αχλάδι, σταφύλια, μάνγκο και ανανά.
Ένα «ζωντανό» γιαούρτι (με πέτσα) με 1 κουταλιά της σούπας μούσλι χωρίς ζάχαρη.
Ένα φλιτζάνι ρόφημα από βότανα (χαμομήλι, μέντα, τίλιο, φασκόμηλο, δίκταμο, κλπ) ή ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι με ένα κουταλάκι του τσαγιού μέλι.
Δεκατιανό
Έξι βερίκοκα. Ένα ποτήρι του νερού φρέσκος χυμός λαχανικών ή φρούτων
Μεσημεριανό
Σούπα μαρουλιού (για 1 άτομο): σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο ½ ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε ½ μεγάλο ψιλοκομμένο μαρούλι και λίγο άνηθο. Μαγειρεύουμε 2-3 λεπτά, ρίχνουμε 2 φλιτζάνια νερό και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Όταν το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνετε ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και πιπέρι.
Μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως.
Ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα (χαμομήλι, μέντα, τίλιο, φασκόμηλο, δίκταμο, κλπ) ή ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι με ένα κουταλάκι του τσαγιού μέλι.
Απογευματινό
Ένα μήλο και ένα αχλάδι.
Βραδινό
Ζυμαρικά με σάλτσα pesto (για 1 άτομο): βάζουμε στη μουλινέτα 1 χούφτα φρέσκο βασιλικό (μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με μια χούφτα μαϊντανό λίγο άνηθο και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι), 1 κ.σ. κουκουνάρι, 1 σκελίδα σκόρδο, 200 γραμ. μυζήθρα (μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με 200 γρμ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά). -Αν το μείγμα είναι πολύ πηχτό, το αραιώνουμε με λίγο νερό. Ρίχνουμε τα σάλτσα επάνω σε 150 γρ. ζυμαρικά ολικής αλέσεως (ζυγισμένα ωμά)
Σαλάτα με ντομάτα, κρεμμύδι και κίτρινη πιπεριά.
Ένα φλιτζάνι ρόφημα από βότανα (χαμομήλι, μέντα, τίλιο, φασκόμηλο, δίκταμο, κλπ) ή ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι με ένα κουταλάκι του τσαγιού μέλι.

Updated: 8/5/2017
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: Ιούνιος 2016

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;