Follow us

Αφροδισιακές τροφές, παραμύθια και αλήθειες

Αν γκουγκλάρετε "αφροδισιακές τροφές", θα εμφανιστούν μπροστά σας αμέτρητα top 10 ή top 20, που επαναλαμβάνουν περίπου τα ίδια. Άλλωστε, τόσα χρόνια έχουμε όλοι εμπεδώσει το κλισέ ότι η σοκολάτα, το αβοκάντο, τα στρείδια και το τζίντζερ -για να μείνουμε στα γνωστότερα- ανεβάζουν την ερωτική επιθυμία...

Αφροδισιακές τροφές, παραμύθια και αλήθειες

Σκέφτηκε κανείς πως το ίδιο το γεγονός ότι τρώμε είναι συνδεδεμένο με την απόλαυση, μας ανεβάζει, μας κάνει να νοιώθουμε όμορφα και αυτό, βέβαια, συνδέεται άμεσα με την ερωτική μας διάθεση; ΄Ισως, ότι κάθε μια από αυτές τις τροφές έχει κάτι ελκυστικό, άσχετα με την αφροδισιακή της ικανότητα; Ή ότι "έτσι είναι αν έτσι νομίζουμε"; Μην ανησυχείτε, σας έχουμε και λίστα παρακάτω. Γιατί να σας το χαλάσουμε, άλλωστε… Οι τροφές με τη στάμπα του "αφροδισιακού" δεν είναι καινούργια ιστορία, υπήρχαν σε όλους τους λαούς από την αρχαιότητα. Με αιτία, αλλά χωρίς απόδειξη. Η αιτία ήταν η ανάγκη για αύξηση της γονιμότητας, σε εποχές όπου η τροφή δεν ήταν δεδομένη και ο υποσιτισμός δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ερωτική διάθεση και το σκοπό της.
Πολλές τροφές λογίζονταν αφροδισιακές από το σχήμα τους, που θύμιζε τα γεννητικά όργανα: σύκο, στρείδι, καρότο, σπαράγγι. Άλλες, επειδή παρέπεμπαν σε γονιμότητα ή, γενικότερα αναπαραγωγή: ρόδι, αβγά ψαριού (χαβιάρι) ή πουλιών, κουκουνάρι (θυμίζει σπέρμα), μέλι. Ακόμα, τα πολύ γόνιμα ζώα, τα ίδια ή τα γεννητικά τους όργανα (λαγός, κουνέλι) ήταν αφροδισιακά. Μερικές από αυτές ακολουθούνται από τη φήμη τους μέχρι σήμερα. Άλλες μας έρχονται από χώρες μακρινές και δεν ήταν ανέκαθεν γνωστές στο δυτικό κόσμο, σαν τη σοκολάτα ή κάποια μπαχαρικά. Το γεγονός είναι ένα: δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι κάποιες τροφές λειτουργούν με αυτό τον τρόπο. Προσέξτε, δεν αμφισβητείται ότι περιέχουν το τάδε ή το δείνα στοιχείο ή ότι προκαλούν κάποια συμπτώματα, όπως ευεξία, υπεραιμία ή εφίδρωση. Όμως, αυτό δεν είναι αρκετό για να τις κάνει διεγερτικές στην ποσότητα που τις τρώμε, σαν να είναι κάποιο μαγικό χάπι. Αυτή είναι η πεζή αλήθεια.

Αφροδισιακές τροφές, παραμύθια και αλήθειες

Ας το δούμε όμως, αλλιώς. Μερικές τροφές λειτουργούν ενισχυτικά της ερωτικής μας διάθεσης για άλλους λόγους. Κάνουν κλικ στις αισθήσεις μας. Ενεργούν θετικά και ανεβαστικά στη μυρωδιά, στην αφή, στη γεύση. Μας αρέσουν. Είναι πολύ νόστιμες κι έχουν απολαυστική υφή στο στόμα. Είναι σπάνιες, εξωτικές και ακολουθούνται από ένα μύθο. Μας ταξιδεύουν. Μας γαργαλούν τον ουρανίσκο. Μας καίνε μέχρι τα μαζοχιστικά μας όρια. Μας προκαλούν, μας κάνουν να νοιώθουμε όμορφα, ξεχωριστά. Μας εξιτάρουν. Κι αυτά τα συναισθήματα μεταφέρονται αυτόματα στον εγκέφαλο.

1. Σοκολάτα

Γιατί; Μεταξύ άλλων, το κακάο περιέχει β-φαινυλαιθυλαμίνη, την λεγόμενη και "ουσία της αγάπης", μια ουσία που έχει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες -απλουστευμένα θα λέγαμε ότι απελευθερώνει ντοπαμίνη στο κέντρο ηδονής του εγκεφάλου, γι αυτό θεωρείται δυνατό αφροδισιακό. Βέβαια, αν το ψάξει κανείς καλύτερα, θα διαπιστώσει ότι η ελάχιστη ποσότητα αυτής της ουσίας που απορροφά ο οργανισμός μας από τη σοκολάτα δεν αρκεί για το αναμενόμενο εντυπωσιακό αποτέλεσμα…
Τι λέμε εμείς: Τη σοκολάτα τη θέλουμε γιατί έχει υπέροχη, ακαταμάχητη γεύση. Αυτό αρκεί για να τη συνδέσουμε με την αγάπη και τον έρωτα. Είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς να βάλεις στο τραπέζι του Αγίου Βαλεντίνου, το πρώτο που θέλεις να μοιραστείς με τον αγαπημένο σου. Άσε λίγη να λιώσει αργά στο στόμα σου και θα νοιώσεις ήδη ερωτικά.

2. Στρείδια

Γιατί; Τα στρείδια περιέχουν ψευδάργυρο (zink), που θεωρείται ότι ευνοεί την ανδρική γονιμότητα. Και άλλα… Ακόμα, η μορφή τους παραπέμπει στο πιο ερωτικό γυναικείο σημείο.
Τι λέμε εμείς: στάξτε μια σταγόνα λεμόνι σ' ένα στρείδι και γευτείτε το. Η μαλακιά, δροσερή σάρκα του σε κάνει ν΄ανατριχιάζεις από ευχαρίστηση, η γεύση του έχει μια θαλασσινή γλύκα που δεν συγκρίνεται με τίποτα. Έχεις μεταφερθεί ήδη στον έβδομο ουρανό! Τι να σου κάνει ένας ψευδάργυρος όταν έχεις αυτά… Εννοείται ότι είναι σούπερ σέξυ έδεσμα και δεν πρέπει να λείπει από ένα τετ α τετ ερωτικό γεύμα (προτιμήστε το σε εστιατόριο, όμως, γιατί το άνοιγμά του είναι ένα θέμα…).

3. Αβοκάντο

Γιατί; Ήδη από την εποχή των Αζτέκων είχαν αυτή τη φήμη, κυρίως γιατί έτσι όπως κρέμονται δυο-δυο οι καρποί από το δέντρο παραπέμπουν ευθέως σε όρχεις (το δέντρο ονομαζόταν ahuacuatl, που σημαίνει δέντρο-όρχις). Φολικό οξύ, ποτάσσιο, βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη της νιότης Ε έρχονται να προστεθούν στις μέρες μας σ' αυτή την αιτιολογία.
Τι λέμε εμείς: δεν περιμένετε, βέβαια, να ενεργήσουν οι βιταμίνες του αβοκάντο σαν το σπανάκι του Ποπάι, στο πιτς φιτίλι! Το σχήμα του όμως είναι πράγματι όμορφο, η βουτυρένια, βελούδινη υφή του χαϊδεύει τον ουρανίσκο, η γεύση του υπέροχη: δροσερό ορεκτικό, με νότες φρέσκου αμύγδαλου και όμορφη φυτική αίσθηση. Ταιριάζει τέλεια με οστρακόδερμα και σε πράσινες σαλάτες, ενώ είναι το κύριο υλικό για το γουακαμόλε, το φοβερό μεξικάνικο ορεκτικό-ντιπ. Σ' ένα φινετσάτο τραπέζι, κόψτε το λεπτές φέτες και συνοδέψτε το με ανθό αλατιού και ελάχιστες σταγόνες από ένα καλό βαλσάμικο. Ταιριάζει και με μπρικ ή και φετάκια αβγοτάραχου. Μην παραλείψετε να το αγοράσετε 5-6 ημέρες πριν για να προλάβει να ωριμάσει -εκτός ψυγείου πάντα.

4. Πιπεριές τσίλι

Γιατί; Είναι το άλικο χρώμα της μακρόστενης πιπερίτσας, είναι ο ερεθισμός από την έντονη κάψα της καψαϊκίνης, που αυξάνει τους χτύπους της καρδιάς και ερεθίζει τους βλενογόνους προκαλώντας υπεραιμία, άρα αυξάνει τη libido.
Τι λέμε εμείς: τα πικάντικα και καυτερά είναι σέξι! Δίνουν έναν εξωτικό τόνο και σε ταξιδεύουν, ενώ έχουν και την ιδιότητα να αναδεικνύουν τις γεύσεις των άλλων υλικών, όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο. Προσθέστε λίγο στη σάλτσα ή ψιλοκόψτε στην πράσινη σαλάτα σας. Το φρέσκο τσίλι έχει επιπλέον εξαιρετικά αρωματική γεύση. Απαραίτητα, αφαιρούμε τους σπόρους και τις λευκές μεμβράνες, αν δεν θέλουμε να δούμε το έτερον ήμισυ να…πηδάει από το παράθυρο!

5. Μέλι

Γιατί; Στα πολλά πολύτιμα στοιχεία του περιλαμβάνεται το βόριο, που σύμφωνα με μελέτες αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα. Η τεστοστερόνη σχετίζεται άμεσα με τη σεξουαλική επιθυμία.
Τι λέμε εμείς: εντάξει, καλό είναι να τρώμε μια κουταλιά μέλι την ημέρα, είναι μια τροφή πολύτιμη σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τώρα, όσον αφορά την άμεση δράση…. ποντάρετε περισσότερο στην ολόγλυκη γεύση του με τα αρώματα λουλουδιών και βοτάνων, που θα ταίριαζαν όμορφα μέσα ή επάνω σε παγωτό ή σε ένα κοκτέιλ. Άλλωστε, για "μέλια" δεν είναι ο λόγος;

6. Τζίντζερ

Γιατί; Λένε πως είναι ένας δυναμίτης του κυκλοφοριακού και, κατά συνέπεια, αυξάνει την ευαισθησία στις ερωτογενείς ζώνες. Φαίνεται πώς το ήξερε και η περίφημη madame Du Barry, μαιτρέσα του Λουδοβίκου XV, που το έδινε αφειδώς στα τραπέζια της…
Τι λέμε εμείς: έχει συναρπαστική γεύση και γοητευτική κάψα, που σου φτιάχνει τη διάθεση και δίνει έναν εξωτικό τόνο στο φαγητό. Θα προσθέσει ενδιαφέρον στην κολοκυθόσουπα ή στην καροτόσουπα, αλλά και σε γλυκίσματα, καθώς τα πάει καλά κυρίως με φρούτα.

7. Αμύγδαλα

Γιατί; Από την αρχαιότητα, τα αμύγδαλα ήταν σύμβολο γονιμότητας. Η αφροδισιακές τους ιδιότητες ποντάρουν στη μεγάλη περιεκτικότητα βιταμίνης Ε, μαγνήσιου, φυτικών ινών.
Τι λέμε εμείς: είναι αλήθεια όλα αυτά, αλλά δεν εξηγούν την " άμεση δράση" του ως αφροδισιακού. Από την άλλη, το αμύγδαλο έχει υπέροχη γεύση, ωμό ή ψημένο. Καβουρδισμένο, πασπαλίστε το επάνω σε σάλτσες κρεατικών ή σε σαλάτες, θα κάνει μια παιχνιδιάρικη εναλλαγή με την τραγανή του υφή και τις καβουρδισμένες νότες του. Στα γλυκά, χρησιμοποιήστε το με τη μορφή του μάρτζιπαν, με τη φινετσάτη γεύση του πικραμύγδαλου, που σε ανεβάζει στον ουρανό. Η σουμάδα, συμπυκνωμένος χυμός αμύγδαλου με σιρόπι, ήταν ανέκαθεν το ποτό των αρραβώνων. Δοκιμάστε την σε κοκτέιλ, θα σας αρέσει και ταιριάζει γάντι σε μια ρομαντική βραδιά.

8. Φράουλες

Γιατί; Έχουν σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος, άρα…συμπληρώστε τη φράση.
Τι λέμε εμείς: με την προϋπόθεση ότι διαθέτετε φράουλες ώριμες και γευστικές, βάλτε τις οπωσδήποτε στο μενού. Όλα στη φράουλα έχουν κάτι το ερωτικό, ακόμα και τ' όνομά της! Το χρώμα, το σχήμα, η ζουμερή σάρκα, το σαγηνευτικό άρωμα, η γλυκόξινη γεύση. Μέσα σε πράσινη σαλάτα, μαζί με ρόκα και μπαλσάμικο, σε φρουτοσαλάτα με λικέρ, σε κοκτέιλ… Αλλά πάνω απ' όλα, στον απόλυτο ρομαντικό συνδυασμό: σκέτες, με σαμπάνια. Σερβιρισμένες στο πιο φευγάτο σας μπολ ή και σε ποτήρι.

9. Σύκα

Γιατί; Δεν θέλει και πολύ ρώτημα, καθώς η εμφάνιση με τα σποράκια συμβολίζει φανερά τη γονιμότητα και το σχήμα ενός σύκου ανοιγμένου στη μέση όλο και κάτι θυμίζει. Η υφή της σάρκας του επίσης. 'Αλλωστε, θεωρείται διεγερτικό από τα βάθη των αιώνων.
Τι λέμε εμείς: ποιος δεν λατρεύει τη γλυκιά και βαθιά γεύση του σύκου και ποιος δεν τρελαίνεται να βυθίζει τα δόντια στη σάρκα τους. Μεταξύ φρούτου και γλυκού, το σύκο είναι αξεπέραστο και μοναδικό, δεν μοιάζει με τίποτα. Αν και εκτός εποχής τώρα, θα βρείτε στα κεντρικά μανάβικα και στα μεγάλα σουπερμάρκετ (ακριβών περιοχών, πάντως). Ο τέλειος συνδυασμός είναι με φρέσκο σωταρισμένο φουαγκρά, αλλά και με bloc φουαγκρά σε φετάκια. Πηγαίνει, όμως, εξαιρετικά και μ' ένα τρυφερό αρνίσιο ή μοσχαρίσιο συκώτι ψητό. Και φυσικά, θα δώσει άλλο επίπεδο στο πλατό των τυριών σας…

Ημερομηνία α` δημοσίευσης: 09.01.2015

Updated: 10.02.2016

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;