Funky ρεβεγιόν: Τέσσερις σεφ ανατρέπουν την παράδοση 07/12/2009

Τέσσερις νέοι και μοντέρνοι σεφ – Βασίλης Καλλίδης, Μανώλης Ασλάνογλου, Λεωνίδας Κουτσόπουλος και Γεωργιάννα Χιλιαδάκη– σπάνε τα κατεστημένα και μου δίνουν συνταγές για ένα funky ρεβεγιόν. Θα καλέσω λίγους και εκλεκτούς, θα μαγειρέψω όλο το μενού μόνη, θα στρώσω, ένα λαμπερό τραπέζι, θα σερβίρω σαμπάνια με όλα τα πιάτα – εκτός του γλυκού, και θα σπάσουμε τα Christmas crackers ακούγοντας xριστουγεννιάτικα τραγούδια!

Νισάφι η γαλοπούλα. Δεν αντέχω άλλο χοιρινό με μήλο στο στόμα. Στο ρεβεγιόν της παραμονής που θα καλέσω τους φίλους μου, θέλω ένα μενού διαφορετικό. Εύκολο στη βάση του, αλλά και εντυπωσιακό, με εορταστικές πινελιές, έξυπνες ιδέες. Μίλησα με τέσσερις σεφ. Επώνυμοι κάποιοι, πιο καινούριοι άλλοι, αλλά όλοι νέοι, ταλαντούχοι, ευρηματικοί. Μου έδωσαν συνταγές πρωτότυπες για ένα ρεβεγιόν διαφορετικό. Κάποιες είναι ιδιαίτερα απλές, αλλά ένα έξυπνο touch τις κάνει ξεχωριστές!

Άλλες θέλουν προετοιμασία, μπορούν όμως να εκτελεστούν και από τον πιο άπειρο. Άλλωστε αυτό μετράει. Πρωτότυπες συνταγές που μπορούν να μαγειρευτούν και από εκείνους που μπαίνουν στην κουζίνα τρεις φορές το χρόνο! Ο Βασίλης Καλλίδης του Άνετον αρωματίζει scrable eggs με τρούφα και τα σερβίρει μέσα σε ανοιγμένη κονσέρβα· ο Mανώλης Ασλάνογλου από το Βασίλαινας φτιάχνει σούσι με αμπελόφυλλο και τόνο – τα πρώτα μας πιάτα· ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος από το Aleria εμπνέεται από την παράδοση και διαλέγει χοιρινή πανσέτα και τη σερβίρει με ρυζόγαλο από κουκουνάρι, κάστανο και σταφίδες· και η Γιωργιάννα Χιλιαδάκη από το Funky Gourmet κλείνει γλυκά το εορταστικό τραπέζι με μους σοκολάτας που συνοδεύεται από γρανίτα ροδιού.

Bασίλης Καλλίδης

Με βρίσκετε: στο εστιατόριο Άνετον, στο Μαρούσι.
Γεννήθηκα το: 1975
Η γεύση που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια: αυγά με corn beef που έφτιαχνε ο πατέρας μου και κρεατόσουπα αλεσμένη στο μπλέντερ.
Αγαπημένη μου μυρωδιά: κέικ πορτοκάλι που ψήνεται.
Αγαπημένο υλικό: γιαούρτι και ψάρι (φυσικά, όχι μαζί!)
Τρελαίνομαι για: φθηνές τυρόπιτες και σούσι
Γεύση που προτιμώ: γλυκό και πικρό
Αγαπημένο μαμαδίστικο φαγητό: σπανακόρυζο
Κουζίνα που προτιμώ: γιαπωνέζικη
Πίνω: campari πορτοκάλι και σαμπάνια
Μου αρέσει να ταξιδεύω: στο… Παρίσι
Αγαπημένο κοκτέιλ: καϊπιρίνια
Το μπαρ που προτιμώ: Favela Chic, στο Παρίσι.
Το ζαχαροπλαστείο απ’ όπου ψωνίζω: Μητροπολιτικόν για τάρτα καραμέλα, Zonar’s για μακαρόν, Τερκενλή για τσουρέκι, Χατζή για κιουνεφέ.
Ντελικατέσεν απ’ όπου ψωνίζω: Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής
Αν δοκιμάζατε μόνο ένα πιάτο στο εστιατόριό μου, αυτό θα ήταν: Μπιφτέκια από γίδινο κιμά με χόρτα και αυγολέμονο.
Θα ήθελα να μαγειρέψω για την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Θα της έφτιαχνα φρέσκια σαλάτα από αγκινάρες αλά πολίτα.
Δεν γίνονται Χριστούγεννα χωρίς: χιόνι και φουαγκρά
Τα Χριστούγεννα μυρίζουν: κανέλα και φρεσκοκομμένο έλατο
Δεν ζω χωρίς: ταξίδια

Μανώλης Ασλάνογλου

Με βρίσκετε: στο εστιατόριο Βασίλαινας στον Πειραιά
Γεννήθηκα το: 1973
Η γεύση που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια: κουνελάκι με πράσα
Αγαπημένη μου μυρωδιά: καφές
Αγαπημένο υλικό: όλα
Τρελαίνομαι:
για γάλα
Γεύση που προτιμώ: όλες
Αγαπημένο μαμαδίστικο φαγητό: κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές
Κουζίνα που προτιμώ:
σύγχρονη γαλλική
Πίνω: κρασί
Μου αρέσει να ταξιδεύω:στην Ευρώπη
Αγαπημένο κοκτέιλ: ανάλογα
Το μπαρ που προτιμώ: κανένα  ιδιαίτερα
Το ζαχαροπλαστείο από όπου ψωνίζω:  Μέλισσα
Ντελικατέσεν απ’ όπου ψωνίζω: Μανδραγόρας και πολλά του εξωτερικού
Αν δοκιμάζατε μόνο ένα πιάτο στο εστιατόριό μου, αυτό θα ήταν: φρέσκια ρέγκα με σέλερι και κουμ κουάτ
Θα ήθελα να μαγειρέψω για: τη Μonica Bellucci. Θα της έφτιαχνα seafood pasta.
Δεν γίνoνται Χριστούγεννα χωρίς: οικογενειακό τραπέζι
Τα Χριστούγεννα μυρίζουν: ευτυχία
Δεν ζω χωρίς: την κόρη μου

Λεωνίδας Κουτσόπουλος

Με βρίσκετε: στο εστιατόριο Aleria στο Μεταξουργείο
Γεννήθηκα το: 1982
Η γεύση που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια: τα πιροσκί της γιαγιάς μου
Αγαπημένη μου μυρωδιά: το μαλλί της γριάς στα πανηγύρια
Αγαπημένο υλικό: εστραγκόν
Τρελαίνομαι για: ψύλλου πήδημα!
Γεύση που προτιμώ: ξινά
Αγαπημένο μαμαδίστικο φαγητό: γεμιστά (ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκι)
Κουζίνα που προτιμώ: μοντέρνα ελληνική
Πίνω: Gin σκέτο (Gordon’s)
Μου αρέσει να ταξιδεύω: στην Ισπανία (αγαπάω το San Sebastian)
Αγαπημένο κοκτέιλ: καϊπιρίνια
Το μπαρ που προτιμώ: Επιτόκιο στη Νέα Σμύρνη. Στη αρχή πίνω gin. Μετά το πέμπτο, δεν θυμάμαι.
Το ζαχαροπλαστείο απ’ όπου ψωνίζω: Μέλισσα, στο Περιστέρι
Ντελικατέσεν απ’ όπου ψωνίζω: Αφοί Βασιλόπουλοι, στη Σταδίου
Αν δοκιμάζατε μόνο ένα πιάτο στο εστιατόριό μου, αυτό θα ήταν: χοιρινή πανσέτα με πουρέ γλυκοπατάτας και καραμελωμένα κρεμμυδάκια σε Port.
Θα ήθελα να μαγειρέψω: για τον σεφ Γιάννη Λουκάκο. Θα του έφτιαχνα κάτι από τα πολλά που έμαθα κοντά του.
Δεν γίνονται Χριστούγεννα χωρίς: φαγητό με φίλους και black jack.
Τα Χριστούγεννα μυρίζουν: κάστανα στη φουφού
Δεν ζω χωρίς: έμπνευση, τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Πανιώνιο.

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη

Γεννήθηκα το: 1979 στην Αθήνα
Με βρίσκετε: στο εστιατόριο Funky Gourmet, στον Κεραμεικό.
Η γεύση που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια: κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι, στους θείους μου, βελουτέ μολοχίας με ρύζι και κρέας, που έφτιαχνε η γιαγιά μου λόγω Αλεξανδρινής καταγωγής.
Αγαπημένη μου μυρωδιά: του κρουασάν που ψήνεται.
Αγαπημένο υλικό: αλλάζουν κατά περιόδους, σίγουρα η μαστίχα και τώρα τελευταία έχω ενθουσιαστεί με την activa, μια σκόνη με την οποία μπορείς να κάνεις θαύματα στην κουζίνα.
Τρελαίνομαι για: άψητη ζύμη κέικ
Γεύση που προτιμώ: την umami, την πέμπτη γεύση!
Τέλεια ισορροπία μεταξύ γλυκού και αλμυρού: Από τον κλασικό συνδυασμό μαρμελάδα με τυρί μέχρι το διάσημο παγωτό αυγά-bacon του Chef Heston Blumenthal.
Αγαπημένο μαμαδίστικο φαγητό: old time classic, κρέας κοκκινιστό (με μπόλικη κανέλα) και χοντρό μακαρόνι
Κουζίνα που προτιμώ: μοντέρνα δημιουργική που συνδυάζει γεύσεις, τέλεια υλικά, τεχνικές αλλά και χιούμορ, με αποτέλεσμα όλα αυτά μαζί να διεγείρουν όχι μονο το στόμα αλλά και το μυαλό. Αυτή η κουζίνα δεν έχει υπηκοότητα!
Πίνω: τρελαίνομαι για κόκκινη και λευκή Βουργουνδία και, το ομολογώ, είμαι φανατική του red Bull!
Μου αρέσει να ταξιδεύω: σε οποιοδήποτε μέρος συνδυάζει γαστρονομικές περιπέτειες και τέχνη.
Αγαπημένο κοκτέιλ: το Rhubarb martini που φτιάχνει ο Πέτρος στο μαγαζί.
Το μπαρ που προτιμώ: το Tailor στη Νέα Υόρκη, με το σούπερ εστιατόριο και το υπόγειο «κρυφό» Bar με τα μοριακά cocktails! Mushroom margarita favorite!
Το ζαχαροπλαστείο απ’ όπου ψωνίζω: στο Καπανδρίτι, το Robin’s με pastry chef το Διονύση Αλέρτα, ο οποίος επιμελείται και τα γλυκά του Funky Gourmet. Στη Βαρκελώνη, το ζαχαροπλαστείο του Oriol Balaguer, και του Pierre Herme στο Παρίσι.
Ντελικατέσεν απ’ όπου ψωνίζω: Dean and Deluca στη Νέα Υόρκη... ο ορισμός του delicatessen, και σύντομα από του Χριστόφορου Πέσκια στην Κηφισιά!
Αν δοκιμάζατε μόνο ένα πιάτο στο εστιατόριό μου, αυτό θα ήταν: μπορεί να επιλέξει η μαμά ανάμεσα τα παιδιά της;
Θα ήθελα να μαγειρέψω για: τον Ferran Adria!
Θα του έφτιαχνα: κάτι με μαστίχα, επειδή γνωρίζω πόσο εκτιμά αυτό το υλικό.
Δεν γίνονται Χριστούγεννα χωρίς: Άγιο Βασίλη...
Τα Χριστούγεννα μυρίζουν: τζάκι, χιόνι, σοκολάτα, ginger, κουλουράκια, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, κάστανα, γαλοπούλα, γέμιση, cake με σταφίδες, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, πίτες, γι’ αυτό άλλωστε είναι και Χριστούγεννα!
Δεν ζω χωρίς: την οικογένεια μου, τους φίλους μου... και το thermomix (!)



Ντένη Καλλιβωκά dkallivoka@athinorama.gr

Styling: Ηλίας Δερμιτζόγλου

  
Εκτύπωση

Συνταγές
Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Ταλαγάνι - Δημιούργημα της φύσης και της ανθρώπινης αξιοσύνης

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Μαρινόπουλος

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen