Follow us

Οινοξένεια 2018: η γιορτή της Αιγιάλειας τιμά τη σταφίδα

Από 16 ως 26 Αυγούστου η Αιγιάλεια γιορτάζει ακόμα μια φορά, με τον επιτυχημένο θεσμό των Οινοξενείων, που αγκαλιάζει τον οίνο, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό με φόντο το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της…

Οινοξένεια 2018: η γιορτή της Αιγιάλειας τιμά τη σταφίδα

Ένα δεκαήμερο με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και επίκεντρο την “Κυρά των Αμπελιών”, την κορινθιακή σταφίδα, ένα ιστορικό προϊόν για την περιοχή, μας επιφυλάσσουν τα φετινά “Οινοξένεια 18-Μάκινα πολιτισμού”. Η γνωστή σε όλο τον κόσμο σαν “κορινθιακή” μαύρη σταφίδα «Βοστίτσα» (προϊόν Π.Ο.Π.), αποκαλείται ”μαύρος χρυσός" της περιοχής και είναι το προϊόν που συνέβαλε, αιώνες τώρα, στην επιβίωση, τον πλούτο και τον πολιτισμό της περιοχής. Η καλλιέργεια της μαύρης σταφίδας εγγράφηκε το 2018 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO) και αποτελεί σήμερα το 80% του αμπελώνα της Αιγιάλειας.
Με “όχημα”, λοιπόν, τη μάκινα, την παλιά μηχανή διαλογής της σταφίδας, θα ξεναγηθούμε στους δρόμους του κρασιού της Αιγιάλειας, στα εστιατόρια, τους φούρνους και τα οινοποιεία που συμμετέχουν στο δίκτυο Οινοξένεια.

Οινοξένεια 2018: η γιορτή της Αιγιάλειας τιμά τη σταφίδα

Περιηγήσεις στις παλιές σταφιδαποθήκες, στην παραλία του Αιγίου, γευσιγνωσίες κρασιών, επισκέψεις με ιδιαίτερη ξενάγηση στα οινοποιεία και στους αμπελώνες της περιοχής, γνωριμία με την τοπική γαστρονομία είναι στο πρόγραμμα, μαζί με την εμπειρία του τρύγου σε ένα όμορφο αμπέλι, στην περιοχή Μπουφούσκια. Οι εκδηλώσεις “Γευστικά ταιριάσματα” γίνονται στα εστιατόρια του δικτύου, σε συνεργασία με τα οινοποιεία και υπόσχονται ωραίες εμπειρίες.
Να σημειώσουμε, ότι τα Οινοξένεια έχουν τιμηθεί με το Σήμα του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018», ενώ τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα, επισκεφθείτε το www.oinoxeneia.gr

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;