Το “Ελληνικό Πρωινό” στη Horeca

Έξι νέα τραπέζια παραδοσιακού “πρωινού” περιμένουν τη δοκιμή μας

Ντίνα Γκρουμούτη 09/02/2018

Αυτό το σαββατοκύριακο πάμε να δοκιμάσουμε το γνήσιο “ελληνικό πρωινό” στην έκθεση Horeca. Για την ακρίβεια, έξι περιοχές της χώρας θα μας δείξουν τα παραδοσιακά τους εδέσματα με τοπικά προϊόντα…

Στο πλαίσιο της έκθεσης Horeca 2018 (9-12 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo), θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους οι 6 νέες περιοχές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα “Ελληνικό Πρωινό” το τελευταίο έτος: το Σάββατο 10/2 η Ίος (11πμ-12μ.), η Μήλος (2μ.μ.-3μ.μ.) και η Κάλυμνος (5μ.μ.-6μ.μ.) και την Κυριακή 11/2 ο Πόρος (11π.μ.-12μ.), η Πρέβεζα (2μ.μ.-3μ.μ.) και η Πάρος (5μμ-6μμ).

Θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε παραδοσιακά πιάτα που θα παρασκευάσουν μάγειρες από κάθε περιοχή με τοπικά προϊόντα, να μάθουμε γι αυτά και να πάρουμε τις συνταγές τους. Πάρτε μια ιδέα, από τη συνομιλία μας με τον Βασίλη Παπικινό, chef patron εστιατορίου της Μήλου, που θα παρουσιάσει το “μηλέικο πρωινό”:


“Έχουμε φέρει πολλά τοπικά μας τυριά, κατσικίσιο γάλα και φρέσκια μυζήθρα, αλλά και “μάτσι”, ένα χειροποίητο ζυμαρικό που το βράζουμε μέσα σε κατσικίσιο γάλα, σε γλυκιά και αλμυρή εκδοχή. Θα έχουμε “λυχναράκια” με φρέσκια μυζήθρα, πίτες, όπως κολοκυθόπιτα με γλυκιά κολοκύθα και σταφίδες, πιταράκια, κουλούρια ανεβατά, τα τοπικά μας αμυγδαλωτά και πολλά ακόμα. Όσοι δεν γνωρίζουν, θα εκπλαγούν από την ποικιλία των μηλέικων συνταγών …”.

Τι είναι το “Ελληνικό Πρωινό”;

Πόσες φορές αναρωτηθήκατε γιατί στα περισσότερα ξενοδοχεία δεν προσφέρονται εδέσματα ελληνικά, νόστιμα και ενδιαφέροντα αντί για τα “γνωστά και μη εξαιρετέα” άνοστα, βιομηχανοποιημένα και απρόσωπα… Αυτό το κενό επιχείρησε να  συμπληρώσει ο θεσμός του “Ελληνικού Πρωινού”, που ξεκίνησε το 2011 σαν πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μετά από πρωτοβουλία του καταξιωμένου ερευνητή της ελληνικής γαστρονομίας Γιώργου Πίττα.

Η ιδέα, εξαιρετική και αναγκαία: να προσφέρεται στα ελληνικά ξενοδοχεία ένα πρωϊνό με καθαρά ελληνικό χαρακτήρα και μάλιστα με την ταυτότητα του συγκεκριμένου τόπου. Το “Ελληνικό Πρωινό” κερδίζει όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση τα τελευταία χρόνια, βάζοντας ένα γερό λιθάρι στην διάδοση της τοπικής μας κουζίνας και των προϊόντων κάθε τόπου.

Μια καλή ευκαιρία, λοιπόν, να πλουτίσουμε τις γνώσεις μας στον γαστρονομικό πλούτο της χώρας μας.


Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen